Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ, ο δάσκαλος της αυτοπεποίθησης

Όταν έχουμε να κάνουμε με το θέμα «αυτοπεποίθηση», τότε το να παρατηρούμε άλλους που την «παίζουν στα δάχτυλα» είναι σίγουρα μια καλή ιδέα για την βελτίωση μας. Δεν νοείται να παρουσιάζουμε ανθρώπους με αυτοπεποίθηση και να μην παρουσιάσουμε τον Terminator.

Οι δέκα κορυφαίες ταινίες του σύμφωνα με τους ψήφους του IMDb

Ο Άρνολντ Σβάρτσενέγκερ γεννήθηκε το 1947 στο μικρό χωριό Ταλ κοντά στο Γκρατς της Αυστρίας. Σε πολύ νεαρή ηλικία ασχολήθηκε με το ποδόσφαιρο αλλά στα δεκαπέντε του άρχισε bodybuilding σε ένα τοπικό γυμναστήριο. Ό Άρνι αναδείχτηκε μέσα από τους τίτλους Mr. Olympia που κέρδιζε συνέχεια από το 1970 έως το 1975 και στη συνέχεια ξανά το 1980. Επίσης, θεωρείται -και όχι άδικα- κορυφαίος κινηματογραφικός αστέρας στις ταινίες δράσης και περιπέτειας. Σίγουρα τις ταινίες «Conan The Barbarian», «The Terminator», «Commando», «Ο Κυνηγός» και τόσες άλλες που έχει πρωταγωνιστήσει τις γνωρίζετε και βλέπονται ακόμη και σήμερα με τον ίδιο ζήλο που είχαμε και όταν τις πρωτοείδαμε.

Σοφά λόγια από τον Άρνι. Έχω δει πολλά videos, αλλά για εμένα είναι μέσα στα Top 5 Inspirational videos.

Ο Άρνι ήταν ένας από τους ήρωες των παιδικών μου χρόνων. Κάθε ταινία του που έβλεπα (πολλές φορές τις βλέπαμε πολλοί παιδικοί φίλοι παρέα), φανταζόμασταν τον εαυτό μας σαν έναν άλλο ήρωα που θα έσωζε την ημέρα, ενώ συζητούσαμε για ώρες τα κατορθώματα τους (ως πιτσιρικάς στην δεκαετία των 80s δεν είχες και πολλά να σε αποξενώνουν γκουχ-σαν-το-Facebook-γκουχ). Βλέποντας τον Άρνι στην οθόνη, βλέπαμε επάνω του αυτά που ονειρευόμασταν, όπως αυτοπεποίθηση, θάρρος και ένα ογκώδες και δυνατό σώμα.

Ποιος δείχνει περισσότερο άνετος;
Ποιος δείχνει περισσότερο άνετος;

Ο Άρνι είναι κορυφαίος στο θέμα αυτοπεποίθηση και όταν ήθελε να κάνει κάτι, απλά το έκανε μην ακούγοντας τους άλλους. Θυμάμαι κάπου ανέφερε ότι όταν είπε ότι θα γίνει κορυφαίος BodyBuilder, όλοι γέλασαν και του είπα είναι αδύνατο. Και έγινε. Όταν αποφάσισε να ασχοληθεί με την υποκριτική, όλοι του είπανε ότι είναι αδύνατο να γίνει. Και έγινε. Όταν είπα ότι θα παντρευτεί μια Κένεντι, όλοι γέλασαν. Και το έκανε. Όταν είπε ότι θα γίνει γερουσιαστής, πλέον δεν γέλασε κανείς…

Αν και για εμένα ο Lou Ferrigno ήταν εξίσου ογκώδης όσο ο Άρνι, εντούτοις τον «πάτησε» στην αυτοπεποίθηση. Από την 1:18′ όπου αρχίζουν και παρουσιάζονται οι συμμετέχοντες στην επιτροπή, παρατηρήστε τον τρόπο που μπαίνει ο Άρνι (1:23′) και πόσο άνετος δείχνει.

Η αλήθεια είναι ότι το Body Building δεν θα ήταν το ίδιο αν δεν υπήρχε ο Άρνι, ο οποίος έθεσε και την εικόνα του Action Hero και το πως έπρεπε να είναι κάποιος «ήρωας». Αν είσαι «παλιός», θυμήσου πόσοι «ήρωες» υπήρχαν τότε και πως ο κόσμος φανατίζονταν με αυτούς. Είμαι σίγουρος ότι οι περισσότεροι που ήθελαν να χτίσουν το σώμα τους, είχαν κάπου κολλημένη και μια αφίσα του Άρνι στον τοίχο/ντουλάπα τους (σήμερα έχουμε την/τον… Κοντσίτα για πρότυπο, φαντάσου σε μια δεκαετία τα αγόρια με τι εικόνες θα μεγαλώνουν). Πίσω λοιπόν από την εικόνα του macho man, βλέπεις έναν άνθρωπο που γνωρίζει πολύ καλά τι λέει και σίγουρα μπορούμε να μάθουμε πολλά από αυτόν και θα αναλύσουμε μερικά δικά του tips παρακάτω.

Self-confidence is something caught and not taught. And, risk-running and chance-taking are the only ways to catch it. ~ Arnold Schwarzenegger

Το κυριότερο που περνάει ο Άρνι είναι να έχεις αυτοπεποίθηση. Όλοι μας γνωρίζουμε ότι στις γυναίκες αρέσουν οι άντρες με αυτοπεποίθηση που πιστεύουν στον εαυτό τους, ενώ ακόμη και ανάμεσα στους άντρες αυτός που έχει αυτοπεποίθηση πάντα ξεχωρίζει και του έχουν εμπιστοσύνη αλλά και θαυμασμό. Παρακάτω λοιπόν θα αναλύσουμε μερικά από τα tips του Άρνι.

Retro...
Retro…

Να έχεις εμπιστοσύνη στον εαυτό σου. Ποίος θέλεις να γίνεις;
Μεγαλώνοντας δεχόμαστε μηνύματα για το ποιος πρέπει να γίνουμε. Από τους γονείς μας, οι οποίοι θέλουν να γίνουμε γιατροί ή δικηγόροι (ή συνήθως δημόσιοι υπάλληλοι και ψήφιζαν όποιον έβρισκαν για να «βολευτεί» το παιδί), είτε οι δάσκαλοι οι οποίοι κατά κάποιον τρόπο «γνώριζαν» και τι έπρεπε να γίνουμε. Αλλά αυτό που έχει σημασία είναι τι θέλεις να γίνεις εσύ. Βλέπεις οι περισσότεροι πηγαίνουν με τα νερά της κοινωνίας, κάνουν αυτό που θέλουν οι άλλοι για να γίνουν έτσι αρεστοί και αφήνουν στην άκρη τα δικά τους όνειρα. Επικεντρώσου στα δικά σου όνειρα και μην σε επηρεάζουν οι γνώμες των άλλων, δική σου είναι η ζωή.

Σπάσε τους κανόνες, όχι τον νόμο αλλά τους κανόνες
Υπάρχουν τόσοι κανόνες στην ζωή μας για το πως πρέπει να συμπεριφερόμαστε, ποιοι πρέπει να είμαστε και τι να κάνουμε που πραγματικά κάπου χάνεις την μπάλα. Ο Άρνι τονίζει ότι δεν μπορείς να είσαι αυθεντικός αν ακολουθείς τους κανόνες που άλλοι μας ορίζουν.

Μην φοβάσαι να αποτύχεις
Η αποτυχία είναι μέσα στο πρόγραμμα, σε οτιδήποτε θελήσεις να κάνεις στην ζωή σου. Ο Άρνι αναφέρει ότι αν συνεχίζεις να πιέζεις τον εαυτό σου και να πιστέψεις σε αυτόν, θα μπορέσεις να αντιμετωπίσεις την φοβία της αποτυχίας, η οποία υπάρχει στο μυαλό όλων μας. Είναι η φοβία που σε κρατάει πίσω και δεν σε αφήνει να προχωρήσεις. Μαθαίνοντας να την αντιμετωπίζεις, θα μπορέσεις να συνεχίσεις και να κάνεις ότι θελήσεις.

Αγνόησε τους αρνητικούς τύπους
Αγνόησε τους αρνητικούς τύπους που λένε «δεν μπορείς να κάνεις αυτό, δεν μπορείς να κάνεις το άλλο». Ο Άρνι λέει να μην δίνεις σημασία στους σε όσους λένε ότι κάτι δεν μπορεί να γίνει ή δεν έχει γίνει ποτέ από κάποιον. Ο ίδιος λέει ότι ποτέ δεν ακούει κάποιον που του λέει «δεν μπορείς» αλλά αντίθετα λέει στον εαυτό του «μπορώ να το κάνω». Όταν θέλουμε να κάνουμε κάτι και ρωτάμε την γνώμη κάποιου, δεχόμαστε την απάντηση του είτε σαν δεδομένο και απλά δεν κάνουμε κάτι (ίσως γιατί κατά βάθος ποτέ δεν θέλαμε να το κάνουμε, ισχύει και για την αυτοβελτίωση-pickup), είτε τον προσπερνάμε και κάνουμε ότι έχουμε βάλει σαν στόχο.

Δούλεψε σκληρά
Όταν ρώτησαν τον Muhammed Ali πόσους κοιλιακούς κάνει, απάντησε: «δεν μετράω τους κοιλιακούς μου, αλλά μετράω μόνο από την στιγμή που θα αρχίσουν να πονάνε μιας και αυτό πραγματικά είναι που μετράει, έτσι γίνεσαι πρωταθλητής«. Πάντα μας τρομάζει η σκληρή δουλειά που πρέπει να κάνουμε όταν θέλουμε να βελτιώσουμε κάτι επάνω μας, αλλά δεν μπορεί να γίνει αλλιώς. Και αν δεν πονέσεις, σίγουρα δεν θα βελτιωθείς και ο Άρνι το γνωρίζει πολύ καλά αυτό.