Αν έχεις τέτοιους φίλους…

Καμιά φορά το πρόβλημα με την αυτοβελτίωση δεν αφορά μόνον εμάς, αλλά έχει να κάνει και με το περιβάλλον μας. Έχω μιλήσει σε παλιότερο άρθρο για το οικογενειακό περιβάλλον, αλλά τι γίνεται με τους φίλους μας;

Καταρχάς η παρέα κάποιου πιθανών να τον κρατάει «πίσω» στο θέμα αυτοβελτίωση και φυσικά μπορεί να σε «χτυπάνε» πισώπλατα. Έχω τύχει με άτομα που έμπαιναν εμπόδιο σε όσες γυναίκες επιχειρούσα να γνωρίσω, λέγοντας τες λόγια (τα οποία με ανέβαζαν στα μάτια της), ενώ τύχαινε και σε παρέα με γυναίκες να προσπαθούν να με μειώσουν. Αν και αρχικά με ενοχλούσα, γρήγορα κατέληξα στο συμπέρασμα ότι αυτό γινόταν επειδή ζηλεύανε.

Before you diagnose yourself with depression or low self esteem, first make sure that you are not, in fact, just surrounding yourself with assholes. – William Gibson

Αυτό που κατάλαβα με τον καιρό ήταν ότι τελικά αυτά γίνονται για διαφόρους λόγους. Ας δούμε μερικούς.
Αν κάποιος φίλος σου προσπαθεί να σε ρίξει στα μάτια μιας γυναίκας, τότε αυτό σημαίνει ότι καταβάθος σε ζηλεύει και σε θεωρεί καλύτερο του (ή παρατήρησε ότι η τύπισσα κοιτάζει μόνον εσένα). Αυτός δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και κακός μαζί σου, αλλά να ξέρεις ότι καλό είναι να κάνεις κάποια πράγματα χωρίς να τα ξέρει (ειδικά με γκόμενες), αφού θα προσπαθεί να σε ρίξει.

Υπάρχουν επίσης και όσοι προσπαθούν να σε «τραβήξουν» πίσω, όταν παρατηρούν σημάδια αλλαγής επάνω σου. Αυτοί ονομάζονται και «Social Zombies». Οι συγκεκριμένοι είναι και οι πιο στάνταρ που θα συναντήσει κάποιος και δεν σημαίνει ότι απαραίτητα είναι κακοί σαν άτομα. Απλώς στην πορεία και όταν ανακαλύψουν ότι έχεις αλλάξει προς το καλύτερο, θα σε «ban-αρουν» από την παρέα γιατί απλά δεν θα κολλάτε ή απλώς δεν θα σε θέλουν. Οι συγκεκριμένοι το μόνο που μπορούν να σου κάνουν είναι να μιλάνε αρνητικά για κάτι που θέλεις να κάνεις (πχ προσέγγιση/πέσιμο σε κάποια) αφού δεν θέλουν να αλλάξεις. Το αστείο εδώ είναι ότι δεν θέλουν να αλλάξεις για να μην χαθείτε από παρέα (αφού αν βρεις γκόμενα θα χαθείς κάποια στιγμή ή θα μειώσεις τον χρόνο σου μαζί τους) και στο τέλος σε «κλάνουν» οι ίδιοι.

Άλλοι πάλι είναι όσοι έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση για τον εαυτό τους. Οι συγκεκριμένοι χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Η πρώτη είναι αυτοί που δεν θα σε ενοχλούν, αλλά θα σε κάνουν να «πέφτεις» ψυχολογικά ο ίδιος, αφού θα σε κάνουν να αναρωτιέσαι αν έχουν δίκιο σε κάποια που λένε και με τον καιρό κοντά τους θα νιώθεις πεσμένος ή κάπως σαν φυλακισμένος να κάνεις μεγαλύτερα βήματα στην αυτοβελτίωση σου. Η άλλη κατηγορία είναι αυτοί που φέρονται περίεργα ή σαν μαλάκες και συνήθως προσβάλλουν ή μιλάνε σαν επιθετικά. Οι συγκεκριμένοι έχουν πολύ χαμηλή αυτοεκτίμηση και πιστεύουν ότι μόνον αυτός ο τρόπος θα τους κάνει να σταθούν στα μάτια κάποιου και συνήθως φέρονται έτσι γιατί έτσι πιστεύουν ότι θα τους πάρει κάποιος στα σοβαρά. Δεν έχουν να κάνουν με «αλήτες» και παρόμοιο τρόπο συμπεριφοράς, beta males είναι απλώς κάπου έχουν βαρεθεί την «αφάνεια». Συνήθως το «κλικ» που τους κάνει να φέρονται έτσι είναι είτε όταν κάποια σχέση τους πάει με κάποιον αλανιάρη (που μπορεί να γνωρίζει), είτε όταν έχει κοντά του κάποιο ανώτερο σαν άντρα (πχ στην εργασία του) και βλέπει πως φέρεται ο κόσμος τον άλλον και πως τον ίδιο.

85089677

Αν θέλεις να αλλάξεις την ζωή σου, καλό είναι να κρατήσεις κοντά σου όσους σε κάνουν να νιώθεις καλά. Να ξέρεις ότι ενδεχομένως να μείνεις και μόνος κάποιο διάστημα, αφού αν οι περισσότεροι φίλοι σου είναι «κολλημένοι» στην ίδια τους την κοινωνική κατάσταση θα σε κάνουν οι ίδιοι πρώτα «πέρα». Δεν θα σου προτείνω την στάνταρ συμβουλή της κοινότητας να διώξεις όλους τους φίλους σου και να βρεις άλλους γιατί είναι γελοία για εμένα. Απλώς να κρατήσεις τους πιο κολλητούς σου (όσους θεωρείς έτσι) και αν πάλι δεν θέλεις να απομακρύνεις κάποιον (πχ μπορεί να μεγαλώσατε και μαζί), απλώς κράτησε μερικά πράγματα (όπως κοινότητα, αυτοβελτίωση κλπ) για την πάρτι σου. Επίσης μπορείς να τους μιλήσεις και να τους πεις ότι κάποια πράγματα που κάνουν σου την δίνει και αν είναι πραγματικά σωστοί, θα αλλάξουν την συμπεριφορά τους αυτήν.

Παρακάτω θα δούμε μια λίστα με την συμπεριφορά που δεν πρέπει να δέχεσαι σαν «σωστή» και θα πρέπει να σκεφτείς αν πρέπει να συνεχίσεις μαζί τους.
-Δεν σε υποστηρίζουν. Φοβάσαι να τους πεις για κάτι που σε απασχολεί ή για κάποια πράγματα που βρίσκεις ενδιαφέροντα και θέλεις να ασχοληθείς (πχ pickup) και αυτό γιατί είτε θα σε κοροϊδέψουν, είτε θα αρχίσουν να φέρονται αρνητικά.
-Σου ρίχνουν την ψυχολογία. Αν νιώθεις ψυχολογικά πεσμένος κάθε φορά που είσαι μαζί με κάποιον, τότε δεν θα μπορείς να «ανεβείς» σύντομα.
-Δεν έχετε κοινές ασχολίες. Δεν μπορείς να κάνεις παρέα με κάποιον που απλά δεν κολλάτε. Θα βαρεθείς την ζωή σου και απλά δεν θα μπορείς να μοιραστείς κάποια πράγματα μαζί τους. Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι κακοί σαν άτομα, απλώς με τον καιρό θα καταλάβεις ότι δεν μπορείς να ανοιχτείς μαζί τους.
-Δεν είναι έμπιστοι. Αν φοβάσαι να τους εμπιστευτείς, είτε γιατί σε έχουν «ρίξει» στο παρελθόν, είτε γιατί τους έχεις δει πως φέρονται, δεν μπορείς να τους έχεις δίπλα σου. Καλύτερα κράτησε κάποια απόσταση.
-Σε θυμούνται όταν θέλουν κάτι. Πολύ απλά τον πούλο, μην ασχολείσαι καν μαζί τους, δεν πρόκειται να βρεις την υποστήριξη που ψάχνεις.
-Σε ζηλεύουν. Όπως είπα και παραπάνω γι’αυτούς τους τύπους, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι κακοί, απλώς κράτα πολλά μυστικά, ιδιαίτερα ότι έχει σχέση με γυναίκες γιατί έχουν την λογική «αφού δεν μπορώ να το έχω εγώ, ας μην το έχεις ούτε και εσύ«.
-Σε «κλάνουν». Αν μόνο εσύ τους παίρνεις τηλέφωνο για να κανονίσετε για βόλτα ή όταν τους παίρνεις είναι ήδη έξω και δεν σε προσκάλεσαν, τότε να ξέρεις ότι δεν σε θέλουν στην παρέα.
-Σε κάνουν να νευριάζεις συνέχεια. Δεν θέλει ανάλυση πιστεύω, δεν θα βγει κάτι καλό με δαύτους.

Αυτά για τους φίλους μας λοιπόν. Είναι στο χέρι του καθένα μας τι θα πρέπει να κάνει με κάποια άτομα, πχ αν θέλει να τους κόψει τελείως ή να τους κρατήσει απλώς σε κάποια απόσταση, είτε ακόμη και να μιλήσει μαζί τους ανοιχτά για κάτι που τον απασχολεί στην συμπεριφορά τους. Να ξέρετε απλώς ότι οι συμβουλές της κοινότητας σχετικά με το θέμα αυτό είναι να απομακρυνθείτε από την παρέα σας και να κάνετε κάποια νέα παρέα. Αυτές οι «όλοι είμαστε το ίδιο» συμβουλές που γράφονται συχνά εμένα δεν μου αρέσουν και γι’αυτό δεν τις προωθώ. Το κάθε άτομο που κάνεις παρέα είναι διαφορετικό και φυσικά θέλει και διαφορετική αντιμετώπιση και ο πιο σίγουρος τρόπος είναι αυτό που θα αποφασίσεις εσύ και όχι αυτό που θα αποφασίσει για εσένα κάποιος πίσω από ένα forum ή blog. Να θυμάσαι ότι αν κάνεις πέρα όλους τους φίλους σου για χάρη της αυτοβελτίωσης, θα πονέσεις χειρότερα αν μείνεις μόνος σου.