Αυτό εκτίμηση

Αυτό εκτίμηση. Μπορεί να γίνει και ο μεγαλύτερος εχθρός σου, προς την επιτυχία.
Για εμένα, η αυτό εκτίμηση είναι «αδέρφια» με την αυτοπεποίθηση.
Τι ακριβώς όμως είναι η αυτό εκτίμηση;

Μεγαλώνοντας, σημασία έχει το ποιοι ενθαρρυνόμαστε και μας επιτρέπεται να γίνουμε και εδώ παίζει σημαντικό ρόλο το πόσο εκτιμούμε τον εαυτό μας.

Αν λοιπόν πάσχεις από χαμηλή αυτοεκτίμηση, ή φέρεσαι αντίστοιχα στους γύρω σου, συνέχισε να διαβάζεις.

Η έννοια του «εαυτού» μας, αναφέρεται από πολύ παλιά.
Ο Σωκράτης έγραψε «γνώθι σε αυτόν», ο Αριστοτέλης για τη φύση της ψυχής, ενώ πιο «πρόσφατα», ο William James (1890) περιέγραψε τον «εαυτό», ότι αποτελείται από το «εγώ».

Με λίγα λόγια, η αυτό-εκτίμηση βρίσκεται στο κέντρο της προσωπικότητας του κάθε ατόμου και η εικόνα του διαμορφώνεται από τις πληροφορίες που τροφοδοτείται κάποιος κατά την διάρκεια της παιδικής του ηλικίας κυρίως. Έχω αναφέρει και σε παλιότερο άρθρο, το πόσο το περιβάλλον μας επηρεάζει την εικόνα που φτιάχνουμε για τον εαυτό μας. Κύριο ρόλο παίζουν οι γονείς, αφού όσο δείχνουν σεβασμό και αγάπη στο παιδί τους, παροτρύνοντας το να κάνει αυτό που επιθυμεί, παρέχοντας του στήριξη, δείχνοντας εμπιστοσύνη στις ικανότητές του και ενθαρρύνοντας το να αναπτύξει τις δεξιότητές του, τόσο η εικόνα που χτίζει αυτό το παιδί θα μεγαλώνει με τον καιρό, αφού αναπτύσσει καλή σχέση εκτίμησης και αγάπης με τον εαυτό του. Η σχέση γονείς-παιδί, λειτουργεί σαν καθρέπτης στο παιδί, με αποτέλεσμα ότι βλέπει από τον «καθρέπτη», αυτήν την εικόνα να σχηματίζει για τον εαυτό του.

Η αυτοεκτίμηση δείχνει πόσο καλά νιώθει κανείς «μέσα» του και έτσι καθορίζει την ψυχική μας υγεία. Επηρεάζει δε όλες τις πλευρές της ζωής μας: από τις επαγγελματικές μας δραστηριότητες, τις σχέσεις μας καθώς και τις επιδόσεις μας, έτσι μπορούμε να πούμε ότι είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το πόσο νιώθουμε ευχαριστημένοι και ικανοποιημένοι από την ζωή.

Όταν κάποιος έχει χαμηλή αυτό εκτίμηση, φέρεται και αναλόγως στον εαυτό του. Για παράδειγμα, φράσεις όπως «δεν αξίζω», «δεν θα με αγαπήσει ποτέ κάποια σαν αυτήν», «δεν θα τα καταφέρω» κλπ, είναι αποτέλεσμα χαμηλής αυτό εκτίμησης.

Στο θέμα του dating, η πιο γνωστή συμβουλή είναι να αυξήσει κάποιος την αυτοπεποίθηση του, ωστόσο γρήγορα κάποιος θα τα παρατήσει, γιατί το να βελτιώσει κάποιος την αγάπη προς τον εαυτό του, θα πρέπει να ψάξει βαθύτερα, να βρει την αιτία που του προκάλεσε την όποια ιδέα και να την αλλάξει.

Ωστόσο, η αυτό εκτίμηση είναι δίκοπο μαχαίρι. Ναι μεν η χαμηλή αυτό εκτίμηση έχει τα «προβλήματα» της, ωστόσο η υψηλή αυτό εκτίμηση έχει συνδεθεί με τους εγκληματίες.

Ποια είναι τα συμπτώματα της χαμηλής αυτό εκτίμησης;
Παρακάτω είναι μερικά από τα κυριότερα συμπτώματα, που παρουσιάζει κάποιος με χαμηλή αυτό εκτίμηση.
Χαμηλή διάθεση/ενέργεια/βαριέται εύκολα
Κατάθλιψη
Άγχος ή/και απότομες συναισθηματικές αλλαγές
Μειωμένη κοινωνικότητα και αυτό πεποίθηση.
Δεν είναι άνετα ανάμεσα σε κόσμο
Διατροφικές διαταραχές
Δεν δέχεται κοπλιμέντα
Τονίζει συνεχώς τα αρνητικά στοιχεία και όχι τα θετικά
Υπερβολική ανησυχία για το τι γνώμη έχουν οι άλλοι για τον ίδιο
Παραμελεί τον εαυτό του
Φέρεται άσχημα στον εαυτό του, αλλά όχι στους άλλους, ακόμη και αν δεν φταίει ο ίδιος αλλά ο άλλος
Ανησυχεί αν φέρθηκε άσχημα σε κάποιον
Αισθάνεται αποτυχημένος ή απελπισμένος και θλιμμένος
Αρνείται να πάρει πρωτοβουλίες
Αποφεύγει να βάλει τον εαυτό του «μπροστά»
Δεν εμπιστεύεται τις απόψεις του

Βελτιώνεται η χαμηλή αυτό εκτίμηση;
Η χαμηλή αυτό εκτίμηση μπορεί να βελτιωθεί, αλλά απαιτεί περισσότερο χρόνο από την αυτοπεποίθηση, αφού οι όποιες γνώμες για τον εαυτό που έχει κάποιος, είναι βαθιά ριζωμένες από τα παιδικά του χρόνια.
Ωστόσο απαιτεί ισχυρή θέληση από κάποιον να αλλάξει ότι πιστεύει για τον εαυτό του.
Η καλύτερη τεχνική είναι να μείνεις μόνος σου, σε ένα ήσυχο μέρος και να «ξεψαχνίζεις» το παρελθόν σου, να βρεις και να συνδέσεις από που ξεκίνησε κάθε ιδέα.
Για παράδειγμα, αν κάποιος πιστεύει ότι δεν μπορεί να καταφέρει κάτι, θα πρέπει να ψάξει πολύ βαθιά μέσα του, να βρει την «πηγή» αυτής της ιδέας.
Θα δεις ότι θα «μείνεις», αφού θα δεις πολλά πράγματα από την παιδική σου ηλικία να «ξεπετάγονται» σαν «φούσκες» από το «πουθενά».
Στο παραπάνω παράδειγμα, μπορεί να βρεις ότι ήθελες πολύ να κάνεις κάτι και οι γονείς σου, σου είχαν πει ότι «δεν είναι αυτά για σένα» ή «ότι δεν θα τα καταφέρεις».

Φυσικά μπορεί να βοηθήσει και η ψυχανάλυση, αφού η σε βάθος συζήτηση με κάποιον ψυχολόγο, μπορεί να βοηθήσει.

Στο internet υπάρχουν πολλά video σχετικά με την αυτό εκτίμηση