Γιατί πρέπει να (ξε)φύγεις από τους γονείς σου

Διάβασα πριν λίγο καιρό σχετικά με μια κοπέλα ονόματι Γεωργία, 49 ετών, η οποία παρέμεινε παρθένα επειδή οι συντηρητικοί γονείς της την έκαναν να πιστέψει πως το σεξ είναι αμαρτία.

Για μένα το ενδεχόμενο να με ακουμπήσει έστω ένας άντρας με γεμίζει τρόμο. Με είχαν πείσει πως οι άντρες θέλουν μόνο να σε εκμεταλλευτούν, να σε χρησιμοποιήσουν ως αντικείμενο και μετά να σε πετάξουν».

Η Γεωργία αποφάσισε ότι είναι καιρός να βρει κάποιον, προσέξτε, όταν πέθαναν και οι δυο της γονείς. Μέχρι πιο πριν και παρότι το ήθελε, δεν τολμούσε να κάνει κάτι, πιθανόν επειδή δεν θα ήθελε να νιώσει την κριτική των γονιών της στο πετσί της.

Όλα τα χρόνια πήγαινα διακοπές με τους γονείς μου. Δεν θα ξεχάσω πόσο έκλαψα κρυφά όταν πήγαμε μαζί στη Σαντορίνη. Όλοι αγκαλιασμένοι γύρω μου κι εγώ να βλέπω κάθε απόγευμα το ηλιοβασίλεμα πίνοντας πορτοκαλάδα με τους γονείς μου. Ήταν τόσο θλιβερό – και σαν θέαμα ακόμη».

Δεν είναι σπάνιο το γεγονός ότι πολλοί γονείς μπαίνουν εμπόδιο στα παιδιά τους και δεν τους αφήνουν να κάνουν αυτό που θέλουν, ενώ δεν είναι σπάνιο επίσης το ότι οι γονείς μαθαίνουν στα κορίτσια από πολύ μικρά ότι οι άντρες θέλουν να τις εκμεταλλευτούν, κάνοντας τες να φέρονται σαν στριμμένες πολλές φορές. Και δεν είναι τυχαίο που τα «κακά παιδιά» συνήθως δεν είχαν τόση «φροντίδα» από τους γονείς τους, μιας και κάμποσοι από αυτούς ήταν παραμελημένοι. Και δεν λέω ότι είναι καλό το γεγονός αυτό, ούτε ότι θα πρέπει να αρχίσεις να επιτίθεσαι στους γονείς σου.

Γιατί οι γονείς πρέπει να αφήνουν μόνα τα παιδιά τους, Μέρος 1ο

Έχω τύχει να γνωρίσω πολλούς άντρες διαφόρων ηλικιών που είχαν προβλήματα με τις γυναίκες και οφείλονταν στην ντροπή τους ή στην χαμηλών τόνων συμπεριφορά τους, την οποία και «κόλλησαν» από τους γονείς τους και κυρίως από την μητέρα τους, η οποία τις περισσότερες φορές είναι και αυτήν που τους έλεγχε σε κάθε τους βήμα, μην αφήνοντας τους ελεύθερους να κάνουν αυτό που επιθυμούν. Ακόμη και η όποια προσπάθεια βελτίωσης τους, εμποδίζονταν αργότερα από την ίδια τους την μάνα, η οποία δεν ήθελε το παιδί τους να γίνει κάτι άλλο από αυτό που είχαν στο μυαλό τους.

Και μέρος 2ο

Και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που βλέπεις μεγάλης ηλικίας άντρες (και γυναίκες, πάνω από 30χρ) να βγαίνουν για ψώνια με την μητέρα τους, να πηγαίνουν στο σούπερ-μάρκετ επίσης με την μητέρα τους ή ακόμη χειρότερα, να πηγαίνουν διακοπές με τους γονείς τους. Λυπάμαι που σου το λέω φίλε μου, αλλά η μητέρα σου την έζησε την ζωή της και θα πρέπει να μάθει να πηγαίνει διακοπές με συνομήλικες της και να ζήσεις και εσύ την δική σου ζωή. Και δεν λέω ότι το να πας τους γονείς σου κάπου με σκοπό να ξεσκάσουν είναι κακό, αλλά αν πηγαίνεις κάθε χρόνο διακοπές μόνο με αυτούς, τότε είναι.

Γι’αυτό και θα παρατηρήσεις σε αρκετούς να αλλάζει η συμπεριφορά τους όταν φύγουν για κάπου αλλού, πχ να σπουδάσουν, να πάνε στρατιώτες ή και να δουλέψουν, εκτός φυσικά και αν οι γονείς τους δεν τους αφήνουν λεπτό ήσυχους, θυμίζοντας τους πως πρέπει να είναι. Και μπορεί να θεωρείς ότι μια-δυο φορές δεν πειράζει αν τους ακούσεις, αλλά θα πρέπει να ξέρεις ότι έτσι σε χειραγωγούν όπως θέλουν. Και για να μην παρεξηγηθώ, δεν λέω ότι το κάνουν επίτηδες πάντα, ενώ θα πρέπει να τονίσω ότι αναφέρομαι καθαρά σε μεγάλης ηλικίας άτομα (πάνω των 30χρ) που ακόμη ακούνε κατά γράμμα τους γονείς τους.

Γνώμη μου είναι, αν οι γονείς σου σε ελέγχουν σε τέτοιο βαθμό, να αρχίσεις να αντιδράς. Να τους πηγαίνεις κόντρα όταν σου ζητάνε να κάνεις κάτι που εσύ δεν θέλεις ή όταν σου λένε να μην κάνεις κάτι που εσύ θέλεις. Θα πρέπει να απομακρυνθείς από τους γονείς σου και να μην τους επιτρέπεις να σε ελέγχουν σε κάθε σου βήμα. Και με το απομακρυνθείς, δεν εννοώ να τους κακιώσεις και να μην τους μιλάς, αλλά να κρατάς μια ισορροπία στην σχέση σας. Δεν είσαι το 10χρονο παιδί που το χτύπησαν οι συμμαθητές του και θα τρέξεις στην αγκαλιά της κλαίγοντας, είσαι μεγάλος άντρας πια και η κοινωνία (πόσο μάλιστα οι γυναίκες) δεν θέλει μαμάκηδες.

Επίσης, αν σου το επιτρέπουν τα οικονομικά σου, καλό θα ήταν και να μετακομίσεις, είτε σε άλλη περιοχή, είτε σε άλλη πόλη. Θα είναι το καλύτερο δώρο που θα κάνεις στον εαυτό σου, αν σε ελέγχουν σε μεγάλο βαθμό οι γονείς σου.