Γιατί τα περισσότερα βιβλία αυτό βελτίωσης δεν δουλεύουν

Ας πούμε ότι αγόρασες ένα βιβλίο, το οποίο καλύπτει το θέμα αυτό βελτίωση, όπως πως να γίνεις καλύτερος άντρας, πως να γίνεις πλούσιος και πως να έχεις ότι θέλεις. Δεν θέλω να σε απογοητεύσω, αλλά τις περισσότερες φορές αυτά τα βιβλία ΔΕΝ δουλεύουν και θα σου αναλύσω γιατί.
Τα περισσότερα από αυτά τα προϊόντα έχουν να κάνουν με το θέμα θετικές σκέψεις/ιδέες. Σου λένε να πας μπροστά σε ένα καθρέφτη και να λες συνεχώς προτάσεις όπως «είμαι πλούσιος» ή ότι άλλο θέλεις να φτιάξεις και αυτό, με την δύναμη του μυαλού, θα σου επιστραφεί σαν αποτέλεσμα.

Σαν ιδέα είναι καλή, αφού το μυαλό είναι μια μηχανή που είναι φτιαγμένη να κάνει ότι θέλεις. Δηλαδή με το να λες ότι είσαι πλούσιος, το μυαλό θα φέρεται σαν να είσαι πλούσιος και θα ψάξει να βρει τρόπους να σε… κάνει.

Ωστόσο ποια είναι η παγίδα; Το ίδιο το μυαλό σου, σου μπλοκάρει το μεγάλο «άλμα» σου.
Ας πάμε στο παραπάνω παράδειγμα. Ας πούμε ότι παίρνεις 600€/μήνα ή δεν δουλεύεις καν και αρχίσεις να λες ότι είσαι πλούσιος. Στο μυαλό σου ΔΕΝ είσαι πλούσιος. Και αυτό το ξέρεις καλά μέσα σου. Οπότε κάθε φορά που θα λες «ΕΙΜΑΙ ΠΛΟΥΣΙΟΣ«, το μυαλό σου θα λέει «ΟΧΙ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ» και να ενισχύει αυτήν την άποψη όσο θα επαναλαμβάνεις το «Είμαι πλούσιος«. Έτσι, με τον καιρό, αυτό καταστρέφεσαι μόνος σου, μιας και θα ενισχύεις την αρνητική ιδέα/άποψη που ήδη την έχεις μέσα σου, δηλαδή ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΠΛΟΥΣΙΟΣ, με αποτέλεσμα να το παρατήσεις λίγο αργότερα.

Κάτι παρόμοιο λένε και αντίστοιχα βιβλία/DVD για το θέμα σχέσεις. Π.χ. βάζουν κάποιον να λέει ότι είναι γαμάτος και cool, ότι μιλάει άνετα κλπ. Αλλά, όπως θα μπορέσει να σου πει, αν ρωτήσεις κάποιον που τα δοκίμασε όλα αυτά, το να λες μπροστά σε ένα καθρέφτη δεκάδες φορές κάτι που αφορά τις σχέσεις, δεν σε κάνει καλύτερο από έναν που πλησιάζει και κάνει στην πράξη αυτά, όπως επίσης και κάποιος που απλά πλησιάζει και μιλάει με γυναίκες δεν μπορεί να γίνει καλύτερος αν δεν αλλάξει το θέμα απόψεις/ιδέες του. Γι’αυτό και πολλοί έχουν πλησιάσει πολλές γυναίκες αλλά δεν έχουν γίνει καλύτεροι ή δεν έχουν αποκτήσει κάποια εμπειρία ή θάρρος για κάτι (πχ να μιλάνε βρώμικα).

Τι φταίει γι’αυτό; Φταίνε οι ίδιες οι απόψεις που εμείς οι ίδιοι έχουμε. Ότι κάνεις/λες/σκέφτεσαι είναι η αντίδραση στις ιδέες σου που έχεις με τον καιρό αποκτήσει με βάση τις εμπειρίες σου. πχ το «όλες οι γυναίκες είναι πόρνες» ή το «καμία δεν με θέλει«, «δεν είμαι ο τύπος της» ή το «θέλουν λεφτά οι γυναίκες«, είναι απόψεις που μπορεί να έχει κάποιος και αυτό με βάση παλιές του εμπειρίες, πχ κάποια απόρριψη από μια γυναίκα. Αυτό δεν σημαίνει ότι ισχύουν, ωστόσο. Το τι πιστεύει κανείς με το τι πραγματικά ισχύει, συνήθως δεν έχει καμία σχέση. Αυτή την στιγμή μπορείς να με πιστέψεις, αλλά μπορείς και να με «κράξεις» πιστεύοντας κάτι άλλο.

Φαντάσου τις ιδέες/απόψεις ως εξής:
Ας πούμε ότι θέλεις να μάθεις μια τέχνη ή άθλημα, αλλά ενώ πχ σου λέει κάποιος ότι έτσι πρέπει να γίνει, όταν έρθει η ώρα και πιεστείς, το μυαλό θα πάει στην «γνώριμη» του μέθοδο και θα το κάνει λάθος ή θα το κάνεις όπως πιστεύεις εσύ.
Έτσι λοιπόν, περίπου, δουλεύουν τα πάντα στον άνθρωπο. Ότι κάνει, λέει και σκέφτεται κανείς, είναι «αντανακλάσεις» ιδεών που έχει «καταχωρήσει» στο μυαλό του, κυρίως από παλιές του εμπειρίες ή ιδέες που του έχουν πει.

Ας πάμε σε ένα άλλο παράδειγμα:
Αν σου πω ότι μπορείς να σταματήσεις ένα τρένο που τρέχει με τα χέρια σου, αυτόματα το μυαλό σου θα πει «ΣΤΟΠ» και ΔΕΝ θα αφήσει να μπει αυτή η ιδέα στο υποσυνείδητο σου, κάτι που είναι φυσικά σωστό.

Έτσι και τα βιβλία/προϊόντα αυτό βελτίωσης. Προσπαθούν να σου βάλουν μια ιδέα, που το μυαλό σου το ίδιο δεν την δέχεται, γιατί μπορεί να πιστεύεις άλλα ή να μην το πιστεύεις καν.

Εγώ όταν δοκίμαζα παρόμοια θέματα, όταν έλεγα πράγματα που δεν ίσχυαν τότε αλλά ήθελα να βελτιωθώ σε αυτά που έλεγα, ένιωθα στο μυαλό μου μια περίεργη αίσθηση. Όσο επέμενα να επαναλαμβάνω, τόσο πιο πολύ ένιωθα κάτι σαν «ΟΧΙ» στο μυαλό μου.

Τι στο καλό, σκέφτηκα;
Έτσι, άρχισα να ψάχνω τι παίζει, να «σκαλίζω» όλο και περισσότερα βιβλία/άρθρα σχετικά, για να καταλήξω τελικά στο εξής, με βάση τις δοκιμές μου κυρίως, ότι το μυαλό ΔΕΝ δέχεται κάτι σαν ιδέα, αν δεν την έχει ζήσει σαν εμπειρία ή αν δεν σου την πει κάποιος που εμπιστεύεσαι τυφλά και ας μην έχει δίκιο. Γι’αυτό και οι γονείς/συγγενείς μας, μπορούν να μας «πλασάρουν» ιδέες που αυτοί θέλουν/πιστεύουν, ειδικά όταν είμαστε μικροί.

Με τον καιρό, είδα τι λειτουργεί και πως λειτουργεί και τι ΔΕΝ λειτουργεί. Άρχισα, αφ’ότου πλέον κατάλαβα πως λειτουργεί το μυαλό, να το «κοροϊδεύω» και να δέχεται αυτό που θέλω, βελτιώνοντας με με τον καιρό σε αυτά που υστερούσα.

Αυτό που μπορώ να πω για να σε βοηθήσω σχετικά, σαν κάποιος που ψάχτηκε στο συγκεκριμένο θέμα αρκετά, είναι αν θέλεις ας πούμε να μάθεις να κάνεις κάτι, θα πρέπει να το συνδυάσεις με εικόνα στο μυαλό σου ενώ το λες.
Αν γουστάρεις, ας πούμε μια κοπέλα και θέλεις να πας στα ίσια να την μιλήσεις, αν από μόνος σου λες συνεχώς «μιλάω σε όποια θέλω άνετα» ή «βγαίνω ραντεβού με όποια θέλω» ή «λέω στην Χ ότι την γουστάρω και θέλω να βγούμε» (ακολουθώντας τις συμβουλές που λένε τα περισσότερα βιβλία αυτό βελτίωσης), το μυαλό σου θα ψάξει να βρει αν ισχύει κάτι τέτοιο. Αν δεν ισχύει, τότε θα γίνει το αντίθετο, όπως αναφέρω στην αρχή. Αν λες ότι «μιλάω σε όποια άγνωστη μου αρέσει» και δεν το έχεις κάνει ποτέ, το μυαλό σου θα φέρει μια εικόνα που ενώ ήθελες να το κάνεις, να πας δηλαδή σε μια κοπέλα που σου άρεσε, δεν το έκανες και θα ενισχυθεί έτσι η αρνητική ιδέα, με αποτέλεσμα να σαμποτάρεις από μόνος σου τον εαυτό σου.

Το θέμα inner game είναι πολύ βαθύ και δεν καλύπτεται με ένα άρθρο. Ασκήσεις και παρόμοια θέματα πιθανών να μοιραστώ κάποια άλλη στιγμή, ωστόσο αυτό που θέλω να πω είναι ότι το να διαβάσεις απλά ένα άρθρο σε ένα βιβλίο ενός «γκουρού» και να πεις απλά «ΟΚ, δεν θα κάνω έτσι και θα κάνω έτσι«, δεν είναι inner game αυτό, αλλά παπαριά.

Το σωστό inner game είναι να διώξεις από πάνω σου αρνητικές ιδέες και συναισθήματα, όπως θυμό, ζήλια, μίσος κλπ και αυτό, με βάση την δική μου εμπειρία θέλει χρόνο και δουλειά.

Αλλά το να είσαι πραγματικά άνετος και χαλαρός σε κάθε φάση της ζωής σου, σε ότι αναποδιά και να σου τύχει, είναι ένα συναίσθημα που δεν πληρώνεται με τίποτα. Αυτό είναι το πραγματικό Inner Game.