Γιατί το να είσαι "κουλ" και "γαμάτος" δεν πιάνει…

Μια μέρα κοίταξα τον εαυτό μου στον καθρέφτη και σκέφτηκα «Φίλε, αν δεν σε ήξερα, αν δεν ήξερα ποιος είσαι και τι αναποδιές είχες στην ζωή, θα σκεφτόμουν ότι είσαι πολύ άνετος τύπος». Αυτό ήταν, μου ήρθε μια φλασιά. Εύκολα δείχνει καλός και άνετος κάποιος. Πολύ άνετος. Και δεν είσαι μόνος. Όλοι μας το έχουμε. Είναι αυτό το «άνετο» που βγάζουμε προς τον κόσμο. Από μικροί προσπαθούμε να κρύβουμε το τι νιώθουμε, ώστε οι άλλοι να μην μας δουν ότι κάτι έχουμε.
Όλοι μας κάτι έχουμε. Εγώ, εσύ, οι φίλοι σου, οι συνάδελφοι σου, όλοι.
Αλλά δεν το δείχνουμε. Έχουμε αναπτύξει όλοι μας μια μάσκα, η οποία μας προστατεύει από το να δείχνουμε τρωτοί.

Ο Βούδας είπε πριν χιλιάδες χρόνια πριν το «life is suffering«. Χιλιάδες χρόνια μετά, καταφέραμε να το καλύψουμε αυτό με την κοινωνική μας μάσκα, που χρόνια τώρα έχουμε αναπτύξει και μας προστατεύει κοινωνικά. Αυτό γιατί κανένας δεν θέλει να είναι «εκείνος ο τύπος» ή «εκείνη η κοπέλα» που κάτι έχει ή είναι σαν χαμένος.
Το ειρωνικό πράγμα είναι ότι αυτός που ανοίγει τον εαυτό του και λέει αυτό που νιώθει, είναι εκείνος που κερδίζει την παρέα και γίνεται πιο δεμένος με τους άλλους, από αυτούς που είναι «γαμάτοι», «κουλ» και μερικές φορές δείχνουν οι ίδιοι περίεργοι στους άλλους.
Το θέμα είναι ότι αν κάποιος εκδηλώσει κάτι που τον απασχολεί, μια αδυναμία του ή κάποιο φόβο, εμείς που θα τον δείχνουμε με το δάχτυλο γελώντας, είμαστε εμείς που κρυβόμαστε πίσω από αυτήν την συμπεριφορά, γιατί εμείς είμαστε αδύναμοι να εκδηλωθούμε και νιώθουμε έτσι προσωρινά χαρά επειδή καλύψαμε τον εαυτό μας.

Στο θέμα σχέση τώρα, έχω δοκιμάσει πολλές φορές το «κουλ» και «γαμάτο» στυλ. Έχω δοκιμάσει ότι λένε οι μαλακίες της PUA κοινότητας, να μην εκδηλώνεσαι σε μια και να το παίζεις «χαλαρός», να μην δείχνεσαι ότι ενδιαφέρεσαι για κάποια. Να μην φανερώνεις τα αισθήματα σου. Ωστόσο με τον καιρό κατάλαβα, ότι αυτό είναι που μας λείπει.

Αυτό που όλοι μας έχουμε ανάγκη, είναι το κλάμα.
Ο Σωκράτης είπε «Δεν αξίζει να ζεις την ανεξέταστη ζωή».
Κάθισε κάποια στιγμή αμίλητος και μελέτησε αυτήν την ησυχία.Βρες τι είναι αυτό που φοβάσαι πραγματικά. Τι σου προκαλεί ανησυχία; Πως τα καρδιοχτύπια ή οι πίκρες (από τις γυναίκες) στο σχολείο σε έχουν επηρεάσει συναισθηματικά;
Μήπως κάποιο πρόβλημα με τους γονείς σου, έχει κάνει την καρδιά σου σκληρή; Όλα αυτά που έχουμε περάσει μικροί, είναι ακόμη μέσα μας, θαμμένα στο υποσυνείδητο μας για χρόνια, τα οποία εμφανίζονται όταν το σώμα μας δεχτεί παρόμοια εμπειρία με την παλιά.
Ο μόνος τρόπος για να λύσεις τα προβλήματα που προκαλούν αυτά τα συναισθήματα, είναι να τα εξετάσεις. Βγάλε τα στην επιφάνεια. Το να τα αρνείσαι, το μόνο που σου προκαλούν είναι να τα δυναμώνει περισσότερο. Έτσι, όπως μπορείς να δεις, τα παλιά προβλήματα σου ή ακόμη οι φοβίες σου, σε κυνηγούν συνέχεια.

Αλλά οι περισσότεροι είμαστε αρκετά «κουλ» για όλα αυτά.
Μας αρέσει να πιστεύουμε ότι δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, απλός κρυβόμαστε.
Έτσι, αφιέρωσε λίγο χρόνο και σκέψου τις φοβίες σου.
Που οφείλονται; Πως δημιουργήθηκαν; Τι αίσθηση σου προκαλούν στο σώμα σου; Περιέγραψε την αίσθηση που προκαλούν στο σώμα σου. Αν περιέγραφες αυτές τις αισθήσεις στο σώμα σου, τι σχήμα θα είχαν; Τι χρώμα;
Νιώσε τα και κλάψε. Αν ξανά νιώσεις τα προβλήματα, τότε λύνονται. Ακούγεται απίθανο, αλλά δουλεύει.

Ένα άλλο βήμα για μια γαμάτη ζωή, είναι να κοιτάζεις όλο το κόσμο στα μάτια. Δες τους άλλους ανθρώπους. Όλοι είμαστε ίσοι.
Αλλά κανείς δεν το βλέπει αυτό. Οι περισσότεροι σπαταλάμε τον χρόνο μας με το να είμαστε καλύτεροι από τους άλλους. Είμαι καλύτερος από τον αδερφό μου, είμαι ψηλότερος από εσένα, είμαι πιο πλούσιος. Έχω καλύτερα παπούτσια, έχω καλύτερο σώμα από εσένα. Μαλακίες.
Εκτός από το να προσπαθείς να το παίξεις «κουλ», το να το παίζεις ο «γαμάτος» είναι μια άλλη μορφή αντίστασης. Στο τέλος, θα φαίνεσαι σαν μαλάκας. Και κανείς δεν θα νοιάζεται για την ανωτερότητα σου, γιατί απλά εσύ δεν νοιάζεσαι για κανέναν. Είναι φαύλος κύκλος. Το να το παίζεις ο γαμάτος, είναι μαλακία. Όλοι μας είμαστε ίσοι, αλλά αυτό ορισμένοι δεν το βλέπουν γιατί αυτό το στυλ τους μεγαλώνει το εγώ τους ακόμη περισσότερο. Αν είσαι πραγματικά γαμάτος, θα σου φέρονται οι άλλοι σωστά, δεν χρειάζεται να προσπαθείς να το δείξεις. Φαίνεται ποιος είναι ο καλός και ποιος όχι.
Και όπως λέει ο λαός «όσο πιο ψηλά ανεβαίνεις με τόσο περισσότερη δύναμη θα πέσεις». Και αν κανείς το παίζει γαμάτος σε βάρος άλλων, τότε θα πάει πάλι πίσω από εκεί που έχει ξεκινήσει, γεμάτος φοβία, άγχος και ανασφάλεια.
Το να το διαβάσεις αυτό και να πεις «ναι, σωστό, ξέρω κάνα δυο που είναι έτσι μαλάκες» σε κάνει και εσένα έτσι. Το να το παίξεις «άνετος» και εγώ δεν είμαι έτσι, άρα είμαι καλύτερος, δείχνει ότι το εγώ σου προσπαθεί να σε κάνει να αισθανθείς καλύτερα για τον εαυτό σου. Άρα σε κάνει να απομονώνεις τον εαυτό σου από τους άλλους.
Οπότε παράτησε την προσπάθεια να νιώσεις ο καλύτερος, γιατί θα καταλήξεις να μην ενδιαφέρεται κανείς για εσένα.

Το να προσπαθείς να το παίξεις άνετος, κρύβει τον πραγματικό σου εαυτό. Η προσπάθεια αυτή δεν αφήνει χώρο για συναισθήματα. Η προσπάθεια αυτή σε κάνει άκαμπτο. Το χαμόγελο είναι ψεύτικο. Η προσπάθεια αυτή είναι σαν να σκεπάζεις ένα λουλούδι και να μην το αφήνεις να δει τον ήλιο.
Το να προσπαθείς να το παίξεις ο καλύτερος, σε κάνει να φαίνεσαι μαλάκας και κανείς δεν σε θέλει.
Ωστόσο μην με παρεξηγείς. Το να γίνεις καλύτερος σαν άνθρωπος ή σαν άτομο, δεν έχει καμία σχέση με το να είσαι ψεύτικος ή να προσπαθείς να το παίζεις καλύτερος από τους άλλους.
Το να βελτιώσεις κάποια σημεία σου που θεωρείς ότι χρειάζονται βελτίωση είναι το καλύτερο που μπορείς να κάνεις.
Εάν αγαπάς κάποια, δείξ’το της. Αν συμπαθείς κάποιον, πες του το. Μην προσπαθείς να κρυφτείς πίσω από μια μάσκα.

Γίνε ο αληθινός εαυτός σου. Ακόμη και αν κάποια στιγμή σπάσεις και αρχίσεις να κλαις, είναι καλό για εσένα. Το να αρνείσαι τα συναισθήματα σου, ωστόσο, δεν είναι. Το να το παίζεις άνετος, δεν είναι επίσης.
Ο καλός παίχτης, το alpha male, δεν είναι αυτός που είναι καλύτερος από τους άλλους. Είναι αυτός που σέβεται τους άλλους και τους φέρεται όπως στον εαυτό του.
Η ανθρωπιά έλκει την αγάπη των άλλων, όχι το σκληρό εγώ μας.
Δεν με νοιάζει αν μερικοί διαβάσουν το άρθρο και πουν «μαλάκας είσαι εσύ που το γράφεις αυτό, όχι εγώ». Μπορεί ο καθένας ελεύθερα να αφήσει το σχόλιο του και να πει για πιο λόγο δεν θεωρεί σωστά ότι αναφέρω.
Ωστόσο αν η ζωή σου είναι χάλια και προσπαθείς να βελτιωθείς, ξεκίνησε από το ίδιο σου το εγώ και κάνε ότι γράφω παραπάνω. Θα δεις σημαντικές αλλαγές.

Γιατί το να είσαι «κουλ» και «γαμάτος» δεν πιάνει…

Μια μέρα κοίταξα τον εαυτό μου στον καθρέφτη και σκέφτηκα «Φίλε, αν δεν σε ήξερα, αν δεν ήξερα ποιος είσαι και τι αναποδιές είχες στην ζωή, θα σκεφτόμουν ότι είσαι πολύ άνετος τύπος». Αυτό ήταν, μου ήρθε μια φλασιά. Εύκολα δείχνει καλός και άνετος κάποιος. Πολύ άνετος. Και δεν είσαι μόνος. Όλοι μας το έχουμε. Είναι αυτό το «άνετο» που βγάζουμε προς τον κόσμο. Από μικροί προσπαθούμε να κρύβουμε το τι νιώθουμε, ώστε οι άλλοι να μην μας δουν ότι κάτι έχουμε.
Όλοι μας κάτι έχουμε. Εγώ, εσύ, οι φίλοι σου, οι συνάδελφοι σου, όλοι. (περισσότερα…)