Η δίκη του Tyrion Lannister

Πριν μερικούς μήνες τελείωσε η 4η σαιζόν της -καταπληκτικής- τηλεοπτικής σειράς «Game of thrones«. Στο 6ο επεισόδιο της τελευταίας σαιζόν, δικάζουν (τα τομάρια 🙂 ) τον Tyrion Lannister. Μπορεί αυτό το σημείο να μας μάθει κάτι;

Αρχικά, ας δούμε την σχετική σκηνή ή καλύτερα ένα απόσπασμα της. Δείτε και στο τέλος, τον μονόλογο του Tyrion Lannister, τα σπάει. Αν θέλετε να δείτε όλη την σκηνή της δίκης, δείτε αυτό το video (είναι σε δύο μέρη). Το παρακάτω video είναι με Ελληνικούς υπότιτλους.

Ο Tyrion Lannister λοιπόν κατηγορείτε για κάτι που δεν έπραξε. Και εφόσον βρίσκεται σε μειονεκτική θέση, βρήκαν ευκαιρία όσοι τους έκανε διάφορα το διάστημα που ήταν «τρανός», να του το ανταποδώσουν με ψέματα, ώστε να δικαστεί. Για την ιστορία, ο Tyrion έσωσε την πόλη τους από σίγουρη σφαγή με κίνδυνο της ζωής του.

Το ηθικό δίδαγμα είναι το εξής:
Τα άτομα που πείραξες στην ζωή σου, τα άτομα στα οποία έκανες φουστιά ή κακό (είτε το άξιζαν, είτε όχι), τα άτομα που ίσως να ξεφτίλισες, να ξέρεις ότι θα το θυμούνται και θα προσπαθήσουν να σε εκδικηθούν όταν χρειαστεί. Και θα σου το χτυπήσουν όταν θα είναι να πονέσεις περισσότερο. Και μπορεί να σε κατηγορήσουν και χωρίς καν να φταις.

Ακόμη και αν κάνεις χίλια καλά, στο ένα κακό θα κολλήσουν και θα το θυμούνται χρόνια (σχετικό παράδειγμα το τέλος του παραπάνω video). Αν προσπαθήσεις να τους κάνεις κακό για δικό σου όφελος, τότε να ξέρεις ότι θα σου γυρίσει κάποια στιγμή μπούμερανγκ, είτε επειδή θα σε εκδικηθούν με τον τρόπο τους, είτε, αν είσαι παντρεμένος, με το διαζύγιο όπου μπορούν να σου πάρουν και τα σώβρακα (πχ).

Μου έχει τύχει πολλές φορές να έκανα αν ήθελα «κάτι» με γκόμενες φίλων. Το έχω κανόνα να μην κάνω κάτι με γκόμενα φίλου, παρότι μερικές φορές με «έβαλαν χέρι» άλλοι φίλοι, όταν έβλεπαν τι γινόταν (και φυσικά δεν γνώριζαν το αγόρι της). Το αποτέλεσμα; Έχουν παραμείνει φίλοι μου και φυσικά όταν τους χρειάστηκα, ήταν εκεί. Μπορούσα να τους κάνω «φουστιά», θα έχανα όμως τους φίλους και μπορεί να μου την έφερναν εκεί που δεν θα το περίμενα. Δείτε επί της ευκαιρίας το νέο μας χόμπι και φανταστείτε πόσα τέτοια μπορεί να συμβούν.

Μια πηγή «κακού» επίσης είναι και η εργασία. Πόσες φορές κάποιος δεν θέλησε να «γλύψει» το αφεντικό/προϊστάμενο του, ρουφιανεύοντας κάποιον άλλο; Και σίγουρα πολλοί από αυτούς θα την πάτησαν όταν χρειάστηκαν κάποια στιγμή την βοήθεια των ατόμων που θέλησαν να πειράξουν.

Δεν λέω να μην στέκεσαι στο ύψος σου και να αφήνεις τους άλλους να σε πατάνε, όχι. Θα πρέπει να στέκεσαι στο ύψος σου και να δείχνεις τα όρια σου, με οποιονδήποτε τρόπο (ειδικά σε όσους δεν τα σέβονται). Ούτε επίσης λέω ότι θα πρέπει να είσαι ο άνθρωπος που λέει σε όλα ναι για να μην χαλάσει χατήρι. Μπορείς να είσαι το ίδιο καλός ακόμη και αν πεις όχι, αλλά ποτέ μην προσπαθήσεις να κάνεις κακό σε κάποιον, με σκοπό να του φας γυναίκα ή λεφτά. Αυτά τα δύο άλλωστε είναι και οι χειρότερες αιτίες. Πόσες οικογένειες/φίλοι έχουν χαλάσει γιατί κάποιος ήθελε να φάει λεφτά/γυναίκα από φίλο/αδερφό του; Θα πρέπει να σε θυμούνται με ωραίο τρόπο όλοι, ακόμη και αν τους χάλασες το χατήρι και όχι όταν ακούνε το όνομα σου να τους πιάνει θυμός. Θα πρέπει να είσαι κύριος εν ολίγοις. Αυτό να θυμάσαι στις καθημερινές σου συναναστροφές με άλλους. Και που ξέρεις, κάποτε ίσως να ευχαριστείς τον εαυτό σου που δεν έπραξες διαφορετικά.