Η ψυχολογία της πρώτης εντύπωσης

Ανέφερα πριν μερικές ημέρες, ένα video σχετικά με την πρώτη εντύπωση. Ας δούμε όπως τι ακριβώς συμβαίνει και γιατί έχει σημασία η πρώτη εντύπωση.
Η αλήθεια είναι ότι συναντούμε πολλούς ανθρώπους κατά την διάρκεια της ημέρας. Έχουμε ένα σύστημα, το οποίο μας επιτρέπει να κρίνουμε ένα άτομο στα πρώτα δευτερόλεπτα που θα τον δούμε, σε μια από τις εξής κατηγορίες: ασφαλής, επικίνδυνος, πιθανός σύντροφος, πιθανός χρήσιμος για κάτι κλπ.
Αυτό σημαίνει ότι και οι γυναίκες κρίνουν έναν άντρα αμέσως μόλις τον δουν, χωρίς καν να γνωρίζουν γι’αυτόν. Και δεν το κάνουν επίτηδες, αυτό γίνεται «αυτόματα».
Έτσι, από την στιγμή που θα σε δει, αμέσως θα σε κρίνει σε μια από τις εξής κατηγορίες: περίεργος, ρεμάλι, αποτυχημένος, ενδιαφέρων άτομο, πιθανός φίλος, πιθανός εραστής ή ακόμη και πιθανών σύζυγος.
Όλες αυτές οι πληροφορίες «έρχονται στον αέρα», χωρίς καν να γνωρίζει τίποτα για εσένα. Αυτό κυρίως συμβαίνει «διαβάζοντας» την εξωτερική σου εμφάνιση και κυρίως την γλώσσα του σώματος σου. Γι’αυτό και η δική μου προσέγγιση στο θέμα dating έχει να κάνει πρώτον με τον πυρήνα του κάθε άντρα και μετά με το θέμα εξωτερική εμφάνιση ή τι ατάκα να πω κλπ.

Έτσι μπορεί να «δει» πολλά για εσένα και μάλιστα έχει ήδη «κρίνει» και το πιθανό μέλλον της μαζί σου.

Το όλο θέμα είναι βιολογικό. Δεν θέλω να αναπτύξω ένα μεγάλο θέμα σχετικά με τον εγκέφαλο, αλλά με λίγα λόγια ή όλη αυτή κρίση (καθώς επίσης και ότι έχει να κάνει με τις αισθήσεις μας), επεξεργάζεται από το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου μας.
Δηλαδή το τι ξέρουμε, πχ ομιλία, ξένες γλώσσες, μαθηματικά, χειρισμός μηχανημάτων κλπ, επεξεργάζονται με βάση την λογική από το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου.

Έτσι, η διαδικασία της «κρίσης» αυτής, γίνεται από το δεξί ημισφαίριο, το οποίο φυσικά είναι αυτό που αναγνωρίζει πρόσωπα, έχει κρίση το τι μας «πάει» κλπ. Η όλη διαδικασία γίνεται αυτόματα, κυρίως με βάση παλιότερες εμπειρίες.

Αν προσέξετε, στις παραπάνω κατηγορίες, είναι πρώτες οι αρνητικές. Αυτό συμβαίνει γιατί κυρίως είναι πιο εύκολο να κατατάξουμε κάποιον σε αυτές τις κατηγορίες.
Στις γυναίκες, ειδικά τις πολύ ωραίες που τις «κυνηγάνε» και πολλοί, η πρώτη κατηγορία είναι η πιο αρνητική, ώστε να «μπαίνουν» οι περισσότεροι μέσα. Γι’αυτό και οι περισσότεροι άντρες «τρώνε άκυρο» από τις γυναίκες, προτού καν ανοίξουν το στόμα τους και της μιλήσουν.

Το πρόβλημα είναι ότι αν μπεις σε μια κατηγορία της γυναίκας, ας πούμε φίλος της, τότε είναι δύσκολο να βγεις από αυτή και να γίνεις ας πούμε το αγόρι της. Για να το καταφέρεις, σύμφωνα με μερικούς ψυχολόγους, θα πρέπει να κάνεις 10 θετικά (σαν alpha male) πράγματα, προς το ένα αρνητικό που σου έβαλε σε αυτήν την κατηγορία.
Όπως επίσης μπορεί να κάνεις θετική εντύπωση στην αρχή (και να δεις από το σώμα της ότι της αρέσεις) και αργότερα να μπεις «για πλάκα» στην λίστα με τους φίλους της. Αυτό είναι συχνό φαινόμενο σε άτομα που ασχολούνται με το παιχνίδι και ακολουθούν τις «ρομποτικές» μεθόδους (έχω δει πολλά τέτοια περιστατικά σε clubs). Τα πάνε καλά στην αρχή και αργότερα το χάνουν το παιχνίδι.

Το θέμα εδώ είναι ότι πολλές συνήθειες δεν μπορούν να αλλάξουν εύκολα. Αν «μαρκαριστείς» αρνητικά, είναι δύσκολο να αλλάξει, ενώ αν «μαρκαριστείς» θετικά, με ένα στραβοπάτημα μπορείς να τα χαλάσεις όλα. Η φύση μας έχει παίξει ένα άσχημο παιχνίδι εδώ, πιθανών για να διακρίνονται μόνο οι ικανοί.