Μάθε από τον Michael Jordan

Ο Michael Jordan είναι ένας από τους καλύτερους μπασκετμπολίστες όλων των εποχών, ένας superstar του NBA. Διάβασε την ιστορία του, τις απόψεις του και μάθε από τον καλύτερο.

Micheal-Jordan-Quotes-2

Ο Michael Jordan τους ξάφνιασε όλους όταν σταμάτησε (στην ακμή της καριέρας του) να παίζει μπάσκετ, ρισκάροντας μια καριέρα με πολύ κόπο είχε χτίσει. Και όχι μόνο σταμάτησε να παίζει μπάσκετ (πριν αρχίσει η σεζόν 1993-94), αλλά έκανε κάτι που δεν το περίμενε κανείς, προσπάθησε να παίξει baseball, ένα σπορ με το οποίο δεν είχε ασχοληθεί και πολύ, γνωρίζοντας ότι με αυτήν την κίνηση του, εκατομμύρια άνθρωποι θα παρακολουθούν κάθε του κίνηση. Εγωισμός; Βαρεμάρα; Ψυχολογικά προβλήματα (κάτι που απασχολεί άλλωστε δεκάδες επωνύμους); Ο τρόπος σκέψης του; Είναι πολλές οι θεωρίες σχετικά με την αποχώρηση του, αλλά δεν θα ασχοληθώ με αυτές (μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ), αλλά με αυτό που πιστεύω ότι τον έκανε να αλλάξει σπορ, δηλαδή ο τρόπος σκέψης του, αφού ένα χρόνο μετά την -προσωρινή όπως αποδείχτηκε- παύση του, επέστρεψε στο ΝΒΑ και στην αγαπημένη του ομάδα, τους Chicago Bulls τη χρονική περίοδο 1994-95 για να δείξει σε όλους πως ήταν, είναι και θα είναι ο καλύτερος.

Για να καταλάβουμε περισσότερα σχετικά με έναν ισχυρό και επιτυχημένο τρόπο σκέψης, ας δούμε παρακάτω τον τρόπο σκέψης του Michael Jordan.
(Σημ.: Παρακάτω έχω επιλέξει μερικές από τις καλύτερες ατάκες του και είναι σε ελεύθερη μετάφραση)

«Μπορώ να δεχτώ την αποτυχία. Όλοι αποτυγχάνουν σε κάτι. Αυτό που δεν μπορώ να δεχτώ είναι το να μην προσπαθείς»

«Τα λόγια δεν σημαίνουν τίποτε απολύτως αν δεν τα υποστηρίξεις με σκληρή δουλειά»

«Πάντοτε πίστευα ότι αν δουλέψεις, τα αποτελέσματα θα έρθουν σύντομα»

«Να σκέφτεσαι θετικά και να αντλείς κουράγιο από κάθε αποτυχία»

«Έχασα πάνω από 9000 σουτ στην καριέρα μου. Έχασα σχεδόν 300 αγώνες. 26 φορές μου εμπιστεύθηκαν το τελευταίο σουτ και αστόχησα. Απέτυχα ξανά και ξανά και ξανά στη ζωή μου. Αυτός είναι και ο λόγος που πέτυχα»

«Αν προσπαθήσεις να πετύχεις κάτι, θα συναντήσεις εμπόδια. Εγώ τα είχα, όλοι τα έχουν. Αλλά τα εμπόδια δεν πρέπει να σε σταματήσουν. Αν πέσεις πάνω σε τοίχο, μην κάνεις μεταβολή και τα παρατήσεις. Βρες τρόπο να περάσεις από πάνω, από μέσα, ή να τον παρακάμψεις»

«Κατάλαβα ότι αν ήθελα να πετύχω κάτι στην ζωή μου, έπρεπε να φανώ αποφασιστικός. Έπρεπε να το διεκδικήσω. Δεν κερδίζεις τίποτα μένοντας παθητικός»

Ο Michael Jordan είναι ένα τρανό παράδειγμα ενός επιτυχημένου τρόπου σκέψης. Είναι ο τρόπος σκέψης που σχεδόν κάθε επιτυχημένος αθλητής (και όχι μόνο) έχει. Λένε ότι τα γονίδια καθορίζουν κάποιον, κάτι που μπορεί να ισχύει, αλλά δεν είναι μόνο τα γονίδια αλλά και η σκληρή δουλειά.

Η αποτυχία είναι αναμενόμενη σε ότι και αν προσπαθήσει να κάνει κάποιος. Πάντοτε θα υπάρχουν εμπόδια και δυσκολίες. Αλλά όταν βάζεις τον εαυτό σου να βγει εκτός την φούσκα ασφαλείας του, τότε τον δυναμώνεις. Τότε μόνο μπορείς να φτάσεις την κορυφή και να παραμείνεις εκεί, όταν πιέζεις τον εαυτό σου στα άκρα.

Ο Jordan δεν ήταν χαζός. Γνώριζε καλά και είχε εμπιστοσύνη στον εαυτό του. Ήξερε και πίστευε ότι αφού ήταν από τους καλύτερους στο μπάσκετ, θα μπορούσε να γίνει και όπου αλλού ήθελε. Πίστευε και κατάφερε αυτό που είχε στο μυαλό του, ότι η σκληρή δουλειά μπορεί να φέρει το αναμενόμενο αποτέλεσμα σε οτιδήποτε και αν ασχοληθεί κάποιος. Η δική μου άποψη είναι ότι αν κάποιος κάνει κάτι, μπορώ να το κάνω και εγώ αν προσπαθήσω, όπως αναφέρω και σε παλιότερο άρθρο μου.

Ένας θετικός τρόπος σκέψης έχει σημασία. Όταν κάποιος ξεκινά το «παιχνίδι», συνήθως επικεντρώνεται στο τι επιτυχημένο μπορεί να πει σε μια γυναίκα και σπάνια στην ψυχολογία του. Η ψυχολογία και ο θετικός τρόπος σκέψης είναι το σημαντικότερο που πρέπει να έχει κάποιος που θέλει να επιτύχει, σε συνδυασμό πάντα με την σκληρή δουλειά. Είναι άλλωστε και η θεωρεία του Jordan, την οποία επανειλημμένα, μέσα από τα πρωταθλήματα, απέδειξε.