Μάθε (πολεμική) τέχνη και ασε την…

…και αν την χρειαστείς, πιάσε την που λέει (περίπου) και ο λαός. Ο λόγος για τις πολεμικές τέχνες, οι οποίες μπορεί και να σε χρειαστούν.

Με τις πολεμικές τέχνες (και τα σχετικά αθλήματα γενικά) ασχολούμαι γενικά από μικρός και μπορώ να πω ότι προτιμώ περισσότερο αυτού του είδους την άθληση, από το κλασικό τουμπανο-γυμναστήριο.
Οι πολεμικές τέχνες γυμνάζουν σώμα και πνεύμα, ενώ με τον καιρό αυξάνεται η αυτοπεποίθηση και η αντοχή σου. Ο λόγος που αναφέρω τις πολεμικές τέχνες σε blog αυτοβελτίωσης, έχει να κάνει με αυτό καθαρά, την αυτοβελτίωση κάποιου που θα ασχοληθεί με αυτές.

Εγώ προσωπικά έχω ασχοληθεί με πάλη, τζούντο, πυγμαχία και τελευταία με kickboxing και (ελάχιστα) aikido, ενώ ήθελα να ασχοληθώ με το Παγκράτιο και το Κραβ Μαγκά. Οι τρεις πρώτες που αναφέρω βέβαια ήταν σε μικρή ηλικία, οπότε μην περιμένετε να με δείτε σε τίποτα ολυμπιακούς 🙂
Από αυτές (που έμαθα) ξεχώρισα καθαρά το Kickboxing, γιατί απαιτεί σβελτάδα, η οποία σε βοηθά σε πολλά πράγματα. Καταρχάς αυξάνει τα αντανακλαστικά σου, για παράδειγμα αν έχεις δει κάποιον αγώνα με τον Μιχάλη Ζαμπίδη, θα δεις ότι από την άμυνα του δεν περνάει ούτε… κουνούπι, αυτό δεν γίνεται βέβαια άμεσα, αλλά είναι ένα παράδειγμα του πόσο γρήγορα αντανακλαστικά απαιτούνται και πόσο βελτιώνεται κάποιος με τις προπονήσεις. Κάτι τέτοιες τέχνες σε βοηθούν να εξασκείς εκτός από το σώμα σου και το μυαλό σου, κάνοντας σε (ελαφρός) γρηγορότερο στις αποφάσεις σου, ενώ σε δίνει και έναν αέρα αυτοπεποίθησης και σιγουριάς, αφού όταν μάθεις καλά μια τέχνη είσαι σίγουρος για τις δυνατότητες σου και θα αναφερθώ στην συνέχεια γιατί το αναφέρω αυτό. Βέβαια, εδώ που τα λέμε και τα videogames έχουν αποδείξει με έρευνες ότι αυξάνουν τα αντανακλαστικά, αλλά δεν σου δίνουν κάποιο boost στην αυτοπεποίθηση.

Όταν κάποιος κάνει κάμποσο καιρό μια πολεμική τέχνη, θα αυξηθεί όπως ανέφερα και η αυτοπεποίθηση του. Αυτό μπορεί να βοηθήσει κάποιον στις συναναστροφές του με κόσμο, δηλαδή δεν θα είναι πια φοβισμένος με αγνώστους (αν είναι, δεν λέω ότι σώνει και καλά φοβούνται όλοι), ενώ μπορεί να πλησιάζει και mixed sets πιο άνετα από πριν. Επίσης στο παιχνίδι μας, όταν είσαι έξω δηλαδή και την πέφτεις σε άγνωστες, είναι καλό να έχεις μια πολεμική τέχνη σαν πατινί, γιατί ποτέ δεν ξέρεις από που θα σου έρθει. Εμένα για παράδειγμα μου έχει τύχει πολλές φορές να μου έρθουν ουρανοκατέβατοι τύποι, όταν μίλαγα σε γυναικοπαρέες για να τις «προστατεύσουν» (u know, κάτι τούμπανα χαπο-τέρατα που κωλώνουν να την πέσουν στην φίλη τους και ψάχνουν απεγνωσμένα τρόπο να της δείξουν ότι αξίζουν κάτι παραπάνω), οι οποίοι είναι και οι πιο επικίνδυνοι, μιας και ψάχνονται για τσαμπουκά. Αν το χειριστείς με τρόπο, τον μειώνεις χωρίς καν να τον αγγίξεις, αλλά υπάρχουν και στιγμές που μπορεί να εύχεσαι να ήξερες μια πολεμική τέχνη.
Όπως ξέρετε (όσοι ασχολείστε με το Pickup) πολλοί μιλάνε για sets, ανοίγματα, tests και λοιπά, αλλά εννοείται ότι δεν είναι πάντα έτσι ρόδινα όλα, με τις γκόμενες να περιμένουν τον PUA να τις «ανοίξει». Είναι πολλοί οι μαλάκες που ψάχνονται με το παραμικρό ενώ υπάρχουν και μερικές βλαμμένες που όταν πας μπορεί να φωνάξουν από μόνες τους κάποιον, είτε οι ίδιες (αν τις φερθείς περίεργα), είτε οι φίλες της (για να τις «προστατεύσουν», κάτι που μου έχει τύχει).

Ξέρω ότι είναι ο καιρός δύσκολος για έξτρα έξοδα, όπως ξέρω επίσης ότι πολλοί θέλουν κάποια ρουτίνα, κάποιο καλό άνοιγμα κλπ, αλλά είναι κάποια πράγματα που είναι απλά χρήσιμα, αν όχι αναγκαία. Και επειδή γράφω πάντα εκ πείρας, η πολεμική τέχνη μου φάνηκε κάμποσες φορές χρήσιμη, όχι απαραίτητα για να χτυπήσω κάποιον, το θεωρώ ηλίθιο να χτυπιούνται κάποιοι, πιστεύω περισσότερο στο να λύνω τα θέματα με τον διάλογο, αλλά για να του δείξω ότι δεν χρειάζεται να προχωρήσει το θέμα.

Έτσι, ξεχώρισα τρεις πολεμικές τέχνες που αξίζει κανείς να διαλέξει μια από αυτές και να την μάθει. Όχι ότι αν διαλέξει κάποια άλλη δεν αξίζει, απλώς θεωρώ τις παρακάτω από τις καλές.

KikcBoxing

Σαν αρχή βάζω την πιο διαδεδομένη από τις τρεις, το Kickboxing. Το Kickboxing είναι είναι σαν το Muay Thai με κάποιες διαφορές, ενώ παίρνει στοιχεία από την πυγμαχία. Τώρα η αλήθεια είναι ότι πραγματικό Muay Thai δεν διδάσκουν και πολλοί στην Ελλάδα, με βάση πάντα τις πραγματικές προπονήσεις των Ταυλανδών, αλλά -πιστεύω ότι- διδάσκουν τα πιο βασικά. Από αυτά το Kickboxing μπορεί κανείς να το βρει μέχρι και στα περίπτερα (που λέει ο λόγος), αφού όλο και περισσότερα γυμναστήρια το προσθέτουν στο πρόγραμμα τους. Τώρα, αν μάθει κανείς από το Kitsos Gym σωστό Kickboxing, αυτό είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο. Το Kickboxing έχει από τις καλύτερες αερόβιες προπονήσεις ανάμεσα στις πολεμικές τέχνες. Πολύ καλό είναι επίσης και το MMA (Mixed Martial Arts), το οποίο δεν είναι ακριβώς πολεμική τέχνη, αλλά μια μίξη πολεμικών τεχνών. Είναι μια σχετικά νέα μόδα (όσο αφορά την προσθήκη της στα γυμναστήρια) και έχει τραβήξει το ενδιαφέρων πολλών αθλητών.
KikcBoxing

MMA

Muay Thai

Κραβ Μαγκά

Το Κραβ Μαγκά είναι μια Ισραηλινή πολεμική τέχνη η οποία είναι καθαρά για αυτοάμυνα σε πραγματικές καταστάσεις, όπως πχ στον δρόμο και δεν είναι «στημένη» για ρινγκ όπως το KikcBoxing.
Πρόκειται για μια πολεμική τέχνη που είναι καθαρά για την προστασία κάποιου σε συνθήκες που μπορεί να συμβούν, όπως πχ απειλή με μαχαίρι στον δρόμο και αυτήν ήταν και η ιδέα της δημιουργίας της (όπως και του Aikido, όπου το Κραβ Μαγκά δανείζεται μερικά στοιχεία του), ενώ εκτός από τον Ισραηλινό στρατό την χρησιμοποιούν και στην Μοσσάντ. Βέβαια η έκδοση που διδάσκουν στα γυμναστήρια είναι ελαφρός αλλαγμένη από αυτήν που διδάσκουν πχ στον Ισραηλινό στρατό, αλλά σε γενικές γραμμές είναι οι ίδιες κινήσεις.

Systema

Το Systema είναι μια Ρώσικη πολεμική τέχνη, όπου όπως και το Κραβ Μαγκά έχει να κάνει και αυτό με αυτοάμυνα. Ενώ δείχνει πολύ καλό σαν τέχνη, δεν είναι τόσο διαδεδομένο στην Ελλάδα. Όπως και το Κραβ Μαγκά, έτσι και το Systema δανείζεται στοιχεία από άλλες πολεμικές τέχνες, όπως είναι το Aikido. Ενώ όπως μπορεί να δει κανείς, πολλές πολεμικές τέχνες έχουν δανειστεί στοιχεία από το Aikido, εμένα προσωπικά με χάλασε η Ιαπωνική φιλοσοφία που κυριαρχεί στις προπονήσεις, όπως επίσης η έλλειψη κλωτσιάς, αφού δεν είναι πάντα σίγουρο ότι ο άλλος θα σε πλησιάσει με το χέρι απλωμένο για να του το πιάσεις. Επίσης για να φτάσει κάποιος σε καλό επίπεδο (όπως πχ ο Steven Seagal), θα πρέπει να λιώσει κυριολεκτικά στις προπονήσεις.

Και ένα video για το Aikido

Αυτές είναι μερικές από τις γνωστότερες και καλύτερες πολεμικές τέχνες. Φυσικά δεν είναι οι μοναδικές, υπάρχουν περισσότερες και μπορεί και καλύτερες από αυτές που αναφέρω παραπάνω. Αν κάποιος ενδιαφέρεται να μάθει κάποια τέχνη, θα πρέπει να πάει, να τις δει και να δει αν την αντέχει πρώτα απ’όλα, προτού την επιλέξει.