Μάθημα: Χορός

ΟΚ, βγαίνεις με άλλους συμπαίχτες με σκοπό να «παίξεις» σε κάποιο chick-άκι. Τι γίνεται όμως όταν ή αυτά χορεύουν σαν «τρελά» ή αν τύχει να βγεις με κάποια παρέα και ψήνονται για χορό;

Αρχικά για εμένα δεν είναι σωστό να βγαίνει κάποιος με μια παρέα και να κάθεται σαν… κούτσουρο, όταν οι άλλοι γύρω του χορεύουν ή όταν τον πιάνει κάποια να χορέψουν να χορεύει με το ένα χέρι επάνω και το άλλο στην τσέπη και σε στάση «χέ$ε μας τώρα, ντρέπομαι» κλπ.

Η αλήθεια είναι ότι οι γυναίκες που θα βγουν έξω θα χορέψουν, ακόμη και αν πιουν μόνο νερό και αυτό πρέπει να είναι κάτι που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε. Δεν είναι λίγες οι φορές που ένα «πέσιμο» κατέληξε στο να γίνουμε μια παρέα, η παρέα μου και η παρέα της κοπέλας/στόχου μου και να πρέπει να χορέψουμε. Αυτό επίσης που έχω ακούσει από πολλές, είναι τα αρνητικά σχόλια που έχω ακούσει για άτομα που ενώ ήταν της κοινότητας, δεν μπορούσαν να χορέψουν και αντί να δείξουν μια θετική εικόνα, προσπαθούσαν να περάσουν το alpha-σοβαρό-jamesbond στυλ στην παρέα, με αποτέλεσμα να μιλάνε μεταξύ τους οι γυναίκες και να τους κατηγορούν λέγοντας «καλά τι μαλ@κας/ξενέρωτος είναι αυτός;» κλπ.

Στόχος του blog άλλωστε είναι να περάσω την έννοια ενός σωστού lifestyle, με κοινωνικές συναναστροφές και όχι το μοναχικό που βλέπω κατά καιρούς σε διαφόρους που ασχολούνται με το άθλημα (και όχι μόνο). Δεν είναι λίγες οι φορές που υπάρχουν άτομα σε κάποιο μαγαζί και κοιτάζουν σαν πεινασμένοι λύκοι τις γυναίκες και δεν συμμετέχουν πουθενά. Μαθαίνοντας όμως να χορεύεις (στην ουσία περισσότερο να αποκτήσεις θάρρος είναι και όχι να μάθεις τόσο να χορεύεις), μπορείς να συμμετέχεις και εσύ σε κάποια παρέα που χορεύει κανένα συρτό ή μοντέρνο (θα αναφερθώ και σε αυτούς) με αποτέλεσμα η γνωριμία σου να είναι πιο άνετη από την πιο «κρύα» προσέγγιση.

Θα αναφερθώ σε τρεις περιπτώσεις που αφορούν τον χορό (έχω πολλές παραπάνω να αναφέρω) και θα καταλάβεις γιατί είναι καλό να γνωρίζεις κάτι παραπάνω. Όπως είπα είναι η άνεση και όχι τόσο η επιδεξιότητα, αφού φαντάσου σε έναν γάμο που χόρευα προσπαθούσα να κοιτάξω τους απέναντι (στον κύκλο), επειδή δεν γνώριζα τα βήματα, αλλά παρατήρησα ότι επειδή ήμουν από τους πιο άνετους εκεί πάνω, κοίταζαν αυτοί εμένα 🙂

Αρχικά ήμουν με έναν φίλο μου για παιχνίδι σε ένα club. Εκεί ήταν μία που ήταν ίσως η πιο ωραία στο μαγαζί και εγώ εκείνη την περίοδο πάλευα να πολεμήσω την φοβία προσέγγισης αλλά και να μάθω καλύτερα το direct παιχνίδι. Εκεί που μιλάγαμε με τον φίλο τι ρουτίνα να χρησιμοποιήσουμε σαν «opener» αλλά και τι να πούμε μετά και λοιπά, σκάει μύτη ένας Αλβανός και αφού την προσεγγίζει, αρχίζει και χορεύει από πίσω της, ακουμπώντας την στον κ*λο της. Σε εκείνο το σημείο καθίσαμε και κοιτούσαμε τον τυπά να την χορεύει και σκεφτήκαμε ότι έδειξε πολύ γρήγορα ενδιαφέρων (ξέρεις τι θέλω να πω, αν έχεις διαβάσει mystery method κατάλαβες τι εννοώ και είναι κάτι που θέλω να αναφερθώ, για το γρήγορο ενδιαφέρων αναφέρομαι) και θα φάει άκυρο. Το αποτέλεσμα ήταν να την φιλήσει σε λιγότερο από 5′.
Μια άλλη φορά, ένας τυπάς που βγήκαμε κάνα δυο φορές μαζί (έχω αναφερθεί σε αυτόν εδώ), όταν έβλεπε κάποια παρέα να χορεύει, χόρευε και αυτός στην παρέα μας, αλλά μετά πήγαινε και τις έπαιρνε για χορό (χόρευε πολύ bachata) και τις «έκλεινε» μετά στο πολύ άνετο.
Και ένα τελευταίο παράδειγμα, πρόσφατα είχα πάει σε ένα πάρτι (αυτά τα latin parties) και καθόταν σε ένα σημείο δύο τύπισσες. Με ρώτησαν τι παίζει (δεν γνώριζαν, πρώτη φορά) και τις εξήγησα (με τον super alpha τρόπο μου :P) τι ακριβώς γίνεται σε αυτά τα party. Κάποια στιγμή μου λέει η τύπισσα «θα έρθεις να καθίσεις δίπλα μου να μου πεις περισσότερα;» και της λέω «θα σου αφήσω τον φίλο μου, γιατί εγώ θέλω να χορεύω». Την ρωτάω αν θέλει να χορέψουμε έναν χορό και μου λέει «όχι, δεν ξέρω». Όταν βάζει έναν πηγαίνω και την ζητάω να χορέψουμε, έπειτα από 5-6 όχι σηκώθηκε να έρθει. Την χορεύω Bachata (αν δεν ξέρεις, δες το σχετικό video παρακάτω) γιατί είναι απλός χορός (τα βασικά του τουλάχιστον) και της λέω ότι μου αρέσουν τα μάτια της. Γελάει, ψιλομιλάμε λίγο στον χορό και την αφήνω να πάει στην παρέα της. Όταν κάποια στιγμή φεύγουν, περνάει από δίπλα μου να με χαιρετήσει. Της ζητάω το τηλέφωνο της και μου το παίρνει (την συσκευή) για να το γράψει αυτή και να το αποθηκεύσει κιόλας με το όνομα της, ώστε να είναι σίγουρη ότι θα αποθηκευτεί σωστά.

Έχει λοιπόν μεγάλη δύναμη ο χορός. Δεν είναι ντροπή να μην ξέρεις, αν θέλεις να μάθεις μπορείς και χωρίς να πας σε κάποια σχολή, από το σπίτι σου πχ. Βέβαια, θα πρέπει να επισκέπτεσαι και τα ανάλογα πάρτι. Για παράδειγμα γνωστός μου που δεν το είχε με τις προσεγγίσεις, κατάλαβε ότι στα latin πάρτι υπάρχει πολύ «ψωμί» και έτσι άρχισε να πηγαίνει σε αυτά μέχρι που έμαθε μέσα από αυτά.
Έτσι άρχισε να ζητάει για χορό όσες του άρεσαν, με αποτέλεσμα να γνωρίσει και παρέες και γκόμενες.

Οπότε ας αρχίσουμε από το ζεϊμπέκικο. Για εμένα είναι μαγκιά να ξέρει κάποιος να χορεύει ζεϊμπέκικο και αν σου βγαίνει από μέσα σου, τότε είναι πιο δυνατό το αποτέλεσμα.
Το ζεϊμπέκικο μπορεί να μαθευτεί πολύ εύκολα από το σπίτι, αρκεί να μάθεις να είσαι στον ρυθμό. Τα βήματα που λέει ο τύπος στο 2ο video παρακάτω δηλαδή, θα πρέπει να γίνονται στο «ντουπ-ντουπ» κάθε τραγουδιού. Όχι ότι αν είσαι το βράδυ ντίρλα από ποτά έχει σημασία, αλλά αν είσαι ΟΚ θα δείχνει και πιο όμορφο (όπως όλοι οι χοροί άλλωστε).

Όταν χορεύει ο Γκλέτσος, τρίζει η γη από την μαγκιά :). Μπορεί να μην κάνει τις πολλές φιγούρες, αλλά ο άνθρωπος το νιώθει αυτό που κάνει.

Τα βασικά βήματα του ζεϊμπέκικου

Καλά εδώ ο τύπος έχει πολλά… φρύδια 🙂

Τσιφτετέλι
Ο πιο διαδεδομένος χορός στα ξενυχτάδικα. Εδώ είναι που θα σου πάρουν το χέρι να χορέψεις μαζί τους και αν δεν το έχεις θα φανεί άσχημο. Αν είσαι άνετος με τον χορό αλλά και σε χώρο ανάμεσα σε ξένους, δεν θα έχεις πρόβλημα και μπορείς να κάνεις ότι θέλεις, αλλά καλό είναι να ξέρεις μερικά βασικά.

Και πάμε και στους πιο μοντέρνους. Δεν θα αναφερθώ στο συρτό γιατί εκεί χορεύεις όπως και όλοι οι άλλοι, δηλαδή όπως να’ναι 🙂
Από τους πιο γνωστούς χορούς είναι η Bachata και η Salsa, με την Bachata να’ναι πιο εύκολη στο να την μάθεις και από τα πάρτι, αφού το βασικό της βήμα (στο 0:35 του παρακάτω video) είναι πολύ εύκολο να μαθευτεί. Και όπως μπορείς να δεις και εσύ, είναι άκρως ερωτικός χορός. Τώρα η Salsa απαιτεί πολλές κινήσεις, αλλά το βασικό της και μερικές φιγούρες είναι εύκολο να μαθευτούν και από το youtube (αρκεί να τα κάνεις κάπως εξάσκηση).
Bachata

Salsa

Merengue
Ο Merengue είναι ο πιο απλός και χύμα χορός για εμένα. Είναι σαν να πατάς σταφύλια και να χορεύεις 🙂
Είναι απλός, είναι εύκολος και πολύ ωραίος.

Kizomba
Η Kizomba είναι κάτι νέο θα έλεγα στην Ελλάδα, αλλά εμένα προσωπικά μου αρέσει πολύ και το στυλ του χορού αλλά και η μουσική του. Είναι κομματάκι πιο δύσκολο να το μάθει κανείς και δεν νομίζω να χρειάζεται, αφού οι γκόμενες που τον χορεύουν σίγουρα ξέρουν και τους παραπάνω, αλλά το προσθέτω εδώ σαν αναφορά.

Γενικά υπάρχουν sites που αναφέρουν τα πάρτι τους και τις εκδηλώσεις τους (όπως είναι πχ αυτό), ενώ υπάρχουν και ανάλογες σελίδες στο Facebook.
Για εμένα είναι ακόμη ένας τρόπος για να γνωρίσεις κόσμο, να γνωρίσεις γυναίκες και να βελτιώσεις την κοινωνικότητα σου, ενώ μπορείς να εκμεταλλεύεσαι και τα διάφορα πάρτι και εκδηλώσεις για νέες γνωριμίες.