Μπορεί το μάρκετινγκ να μας μάθει καλύτερο "παιχνίδι";

Παλιότερα, όταν διάβαζα σε κάποιο βιβλίο ότι θα πρέπει να φέρεσαι και να σκέφτεσαι σαν πωλητής, όταν κάνεις παιχνίδι, σκεφτόμουν ότι κάτι τέτοιο ήταν τελείως άσχετο και εγώ ήθελα να μάθω περισσότερα για το πως να γνωρίζω γυναίκες. Με τον καιρό άρχισα να παρατηρώ ότι μόνο βλακείες δεν ήτανε και θα αναλύσω παρακάτω το γιατί.

Ο όρος μάρκετινγκ επιλέχτηκε σαν βασική έννοια και ενδεχομένως να μην ταιριάζει σε μερικά από τα παρακάτω παραδείγματα.

Αυτό που δεν μπορεί να καταλάβουν οι περισσότεροι που μπαίνουν στον κόσμο του PU (Pick Up), είναι ότι το παιχνίδι είναι μεν μια τεχνική, την οποία μπορείς εύκολα να μάθεις, αλλά υπάρχει και κάτι που είναι πολύ δυνατότερο της τεχνικής και που δεν μπορείς να μάθεις εύκολα, αφού απαιτεί αρκετό καιρό δουλειάς και δοκιμών. Αναφέρομαι φυσικά στο λεγόμενο και «Mindset», ο τρόπος σκέψης του καθενός δηλαδή. Μπορεί να διαβάσει κάποιος άπειρα βιβλία, όλα τους όμως αφορούν το ένα τμήμα μιας τεχνικής, είτε αυτή είναι direct, είτε indirect, είτε όπως την λέει ο καθένας. Το άλλο κομμάτι, το Mindset, δεν μπορεί να το «μάθει» κανείς με λόγια, αλλά με πράξεις. Εκεί -μπορεί να- αποτυγχάνουν οι περισσότερες συμβουλές που μπορεί να διαβάσει κάποιος, αφού στην ουσία δεν του αλλάζει τις ιδέες του. Μια απόδειξη είναι οι πολλαπλές προσεγγίσεις, οι οποίες και δεν λύνουν το πρόβλημα του φόβου, αφού οι σκέψεις παραμένουν όπως είναι. Δεδομένου ότι όλα μας τα πράγματα (υπολογιστές, ηλεκτ. συσκευές κλπ) απαιτούν τεχνικές γνώσεις για να λειτουργήσουν, έχουμε την ανάγκη για κάτι «τεχνικό» και άμεσο και για τις γυναίκες, πράγμα που δεν ισχύει φυσικά, αφού το κατάλληλο mindset δεν έρχεται να εγκατασταθεί από μόνο του. Όλοι οι παρακάτω τεχνικές που αναφέρω, μπορούν να έχουν θετικά αποτελέσματα, αν εφαρμοστούν με το ανάλογο mindset.

Κάποια στιγμή πιο παλιά, όπως καθόμουν σε ένα μπαρ και παρατηρούσα τον κόσμο (όπως έχω αναφέρει και σε παλιό ποστ, όταν έβγαινα έξω με παρέα που δεν ήταν του «παιχνιδιού», αυτό που έκανα ήταν να παρατηρώ τον κόσμο και να βελτιώνω το «ραντάρ» μου), παρατήρησα κάτι που μου έκανε το «κλικ» για να αρχίσω να βλέπω διαφορετικά την συμπεριφορά ενός high value άντρα.
Αυτό που παρατηρήσα, ήταν ότι ενώ το αφεντικό του Χ μαγαζιού ήταν κυριολεκτικά μακάκας και χωρίς τρόπους, είχε και τον περισσότερο κόσμο, ενώ στα διπλανά μαγαζιά που τα αφεντικά γίνονταν χαλί να τα πατήσεις, δεν είχαν ούτε τον μισό κόσμο από το Χ μαγαζί. Αυτό δε που ήταν τελείως ηλίθιο (για εμένα), ήταν ότι ο κόσμος στέκονταν και περίμενε να αδειάσει κάποια θέση για να καθίσει, χαιρόταν αν τους έδινε σημασία το αφεντικό και αισθανόταν περήφανοι αν τους χαιρετούσε ή τους μιλούσε.

Τι γίνεται, αναρωτήθηκα. Μήπως τελικά είμαστε «ανώμαλοι» και γουστάρουμε αυτού του είδους την συμπεριφορά; Όχι. Βλέπεις δίνουμε περισσότερη αξία σε αυτό που δεν μπορούμε εύκολα να έχουμε και λιγότερη σε αυτό που μπορούμε να έχουμε ανά πάσα στιγμή,
Έτσι, αυτό που έκανε το αφεντικό του Χ μαγαζιού, ήταν να δείχνει αξία. Έδειχνε με τον τρόπο του, ότι δεν σας έχω ανάγκη, αλλά εσείς με έχετε ανάγκη και επειδή δεν προσποιούνταν αλλά το έβγαζε από μέσα του, έπιανε και μάλιστα πολύ καλά. Ας δούμε πως λειτουργεί στην αγορά αυτό, για να το καταλάβουμε και καλύτερα.
Είσαι σε ένα κατάστημα και θέλεις να αγοράσεις ας πούμε μια τηλεόραση. Αν σου έρθει ένας πωλητής, με τρεμάμενη φωνή, με λίγη εμπειρία και με τρόπο που δείχνει ότι έχει ανάγκη να πουλήσει την τηλεόραση, τότε δεν πρόκειται να την πάρεις ή δεν πρόκειται να εμπιστευτείς τον συγκεκριμένο πωλητή.
Αν όμως, σου έρθει ένας πωλητής ο οποίος είναι άνετος, σου μιλάει με άνετο και χαλαρό στυλ για το πόσο του αρέσει να περνάει τον χρόνο του βλέποντας αγαπημένες ταινίες κλπ, σου πιάσει και κουβέντα για το τι ταινίες βλέπεις και δεν σου δείξει το παραμικρό σημάδι «απελπισίας» στον τρόπο του, τότε το μόνο σίγουρο είναι ότι θα πάρεις από αυτόν τον πωλητή ότι και να σου δώσει, αφού θα τον εμπιστευτείς άμεσα.

Έτσι ισχύει και με το φλερτ. Αν πλησιάσεις κάποια και της δείξεις ότι είσαι απελπισμένος για σχέση, κάτι το οποίο δεν χρειάζεται μάλιστα να το πεις, αφού μπορεί να το καταλάβει από την στάση σου, τότε το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν πρόκειται να κάνεις το παραμικρό μαζί της.
Αυτό που έχω καταλάβει εγώ από δικές μου συναναστροφές, είναι αν στην αρχή της συναναστροφής σου με κάποια, της δείξεις έστω και το παραμικρό σημάδι ότι θέλεις να βγεις μαζί της (ή ακόμη χειρότερα, θέλεις να κάνεις σεξ μαζί της αλλά με απελπιστικό τρόπο), χωρίς να της δείξεις κάποια αξία από μέρους σου ή/και να την γνωρίσεις καλύτερα, ώστε να της δείξεις ότι είσαι διαφορετικός από τον «Μπάμπη» της παρέα της, που της την πέφτει συνεχώς, τότε να ξέρεις ότι δεν θα τα καταφέρεις ούτε και εσύ.

Για να καταλάβεις περισσότερα σχετικά με το θέμα «δείχνω απελπισία/προσπαθώ να βγω άμεσα μαζί της χωρίς να δείξω κάποια αξία ή/και την γνωρίσω καλύτερα», δες την παρακάτω συναναστροφή που έχω επιλέξει, από τον Αυστραλό PU Coach «James Marshall» και παρατήρησε πως αρχίζει να ξενερώνει η τύπισσα, όταν ο τύπος επιμένει. Εδώ να πω ότι αυτού του είδους την απάντηση/συμπεριφορά, την έχω λάβει ουκ ολίγες φορές, ειδικά όταν δοκίμαζα να «κόψω δρόμο» και να κλείσω την συμφωνία γρηγορότερα. Στο παρακάτω video ο τύπος είναι απλά κεφάτος και δεν δείχνει καμία αξία (σαν αρσενικό) στην τύπισσα, αν κρίνει κανείς από το σώμα της, το οποίο είναι σε κάπως αμυντική στάση. Φυσικά, αν η τύπισσα ήταν ένα βήμα πριν από τον γάμο, ή είχε μια καλή και πολύχρονη σχέση όπου περνούσε τέλεια, αυτή η συμπεριφορά της είναι φυσικά αναμενόμενη, αλλά θα του έκοβε την φόρα πολύ νωρίτερα, σχεδόν αμέσως μετά το «άνοιγμα». Εδώ πολύ πιθανών να πήγαινε και καλύτερα, αφού η τύπισσα κάθεται και ακούει τι έχει να προτείνει ο τύπος, απαντά πολύ θετικά και στις αρχικές ερωτήσεις του, ενώ τον λέει και «χαριτωμένο».

Αναλύοντας καλά το μάρκετινγκ (είχα γράψει παλιότερα και ένα θέμα για τις «φουστιές» του μάρκετινγκ), μπορεί κάποιος να μάθει πολλά με τον τρόπο επιρροής σε κάποιον και όπως μπορεί εύκολα κανείς να παρατηρήσει, πολλές τεχνικές του παρουσιάζουν ομοιότητες με το PU.

Παράδειγμα, μια άλλη τεχνική είναι το να δείχνουν ότι το προϊόν είναι μοναδικό, είναι για λίγους και ότι θα πρέπει να προσπαθήσεις κάμποσο για να το αποκτήσεις. Παράδειγμα οι tele-marketing τύπου πωλήσεις, όπου μπορεί να λένε ότι έχουν μείνει ελάχιστα προϊόντα στην αποθήκη και ότι αν πάρει κάποιος τηλέφωνο μέσα στα επόμενα λεπτά, θα λάβει ακόμη ένα δώρο. Αν διαβάσεις καλά την πρόταση που έγραψα, θα δεις ότι δεν μπορεί να έχουν μείνει σε κάποιον μερικά κομμάτια στην αποθήκη και να δίνει ακόμη ένα επιπλέον σαν δώρο. Αλλά αυτό δεν «αναλύεται», αφοί οι περισσότεροι θα προσπαθήσουν να προλάβουν την προσφορά, μέσα από ένα τηλεφωνικό κέντρο που συνεχώς θα είναι «κατειλημμένο».
Αυτόν τον τρόπο επίσης τον χρησιμοποιεί και γνωστή αλυσίδα video club, η οποία έτσι «σπρώχνει» τις ταινίες που θέλει να νοικιαστούν. Παράδειγμα μια ταινία blockbuster δεν έχει ανάγκη το «σπρώξιμο», αφού θα «κινηθεί» από μόνη της, αλλά η πιο «απλή» ταινία θα πρέπει να μπει μπροστά (να τραβήξει την προσοχή, όπως και στο PU) και να την κάνουν να δείχνει ότι έχει μείνει μόνο μια κόπια ανοίκιαστη, άσχετα αν μέσα στο κατάστημα μπορεί να είναι όλες οι κόπιες της συγκεκριμένης ταινίας ανοίκιαστες.
Αυτό δείχνει στον πελάτη ότι η ταινία «κινείται» και άρα αφού την παίρνουν πολλοί, θα είναι και καλή (άλλη μια τεχνική του PU, το Social proof «πατάει» σε αυτό το κομμάτι ακριβώς).

Μια επίσης πολύ δυνατή τεχνική, αν χρησιμοποιηθεί σωστά, είναι η λεγόμενη και ως Reverse psychology, όπου στην ουσία λες το αντίθετο από αυτό που θέλεις πραγματικά να πεις, ώστε ο «στόχος» σου να προσπαθήσει να αντιστρέψει το όλο κλίμα και να δεχτεί το αντίθετο από αυτό που είπες, όπου στην ουσία είναι αυτό που αρχικά είχες στο μυαλό σου σαν στόχο.
Για παράδειγμα, αν ξανά δούμε το παραπάνω παράδειγμα με τον πωλητή τηλεοράσεων, αν ο πελάτης ήταν διστακτικός για μια ακριβή τηλεόραση, θα μπορούσε ο πωλητής αντί να πει κάτι όπως «πάρ’την και δεν θα το μετανιώσεις, είναι καλή«, να πει κάτι όπως «ξέρεις, αυτήν η τηλεόραση είναι πολύ καλή και απαιτεί ο χρήστης της να είναι εξπέρ για να την δουλέψει και δεν πιστεύω να σου κάνει. Ας δούμε κάτι πιο απλό«, όπου στην ουσία το ΕΓΩ του πελάτη θα έμπαινε στην μέση και θα μπορούσε να απαντήσει κάτι του στυλ «δεν θέλω κάτι απλό, θέλω μια καλή τηλεόραση και αυτή πρέπει να μου κάνει«.
Πως μπορεί να δουλέψει αυτό στο φλερτ; Αν πει κανείς πχ κάτι όπως «ξέρεις, εμείς οι δυο δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε σχέση» ή επίσης «εμείς οι δυο δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε σεξ» ή ακόμη «ξέρεις, εγώ δεν σου αξίζω, εσύ πρέπει να έχεις ένα καλό παιδί δίπλα σου» (στο τελευταίο παράδειγμα έχω λάβει την απάντηση «μα εγώ δεν θέλω ένα καλό παιδί, τα έχω βαρεθεί«), θα παρατηρήσει ότι η γυναίκα, αν φυσικά έχει αρχίσει να τον γουστάρει, θα προσπαθήσει να στρέψει το όλο αρνητικό κλίμα στο θετικό.

Ένα «απλό» παράδειγμα του Reverse psychology, όπου ο Daffy Duck την «πατάει» και δέχεται το αντίθετο από αυτό που λέει ο Bugs Bunny, αλλά είναι αυτό που ήθελε από την αρχή ο Bugs να περάσει.

Αυτές λοιπόν είναι και μερικές τεχνικές, με τις οποίες μπορείς να δείξεις ότι είσαι το «κελεπούρι». Αν τις αναλύσεις καλά και τις καταλάβεις, θα μπορείς από μόνος σου να κρίνεις πότε μπορείς να τις χρησιμοποιήσεις. Ωστόσο, αν κριθεί απαραίτητο, θα προσθέσω κάποιο βήμα-βήμα στυλ, όπου θα αναλύω και τις κυριότερες από τις παραπάνω τεχνικές.

Μπορεί το μάρκετινγκ να μας μάθει καλύτερο «παιχνίδι»;

Παλιότερα, όταν διάβαζα σε κάποιο βιβλίο ότι θα πρέπει να φέρεσαι και να σκέφτεσαι σαν πωλητής, όταν κάνεις παιχνίδι, σκεφτόμουν ότι κάτι τέτοιο ήταν τελείως άσχετο και εγώ ήθελα να μάθω περισσότερα για το πως να γνωρίζω γυναίκες. Με τον καιρό άρχισα να παρατηρώ ότι μόνο βλακείες δεν ήτανε και θα αναλύσω παρακάτω το γιατί.
(περισσότερα…)