Μπορεί το "Inner Game" να σε χειροτερέψει;

Δεν μπορώ να πω ότι είμαι «φαν» της κοινότητας. Και με τον όρο κοινότητα, δεν αναφέρομαι στα άτομα που πραγματικά ψάχνονται και ανταλλάσσουν ιδέες και απόψεις, αλλά στα δεκάδες προϊόντα που βγαίνουν κατά καιρούς και στα τόσα «πρόβατα» (sorry, δεν βρήκα καλύτερη λέξη αυτή τη στιγμή) που τους ακολουθούν πιστά.

Σήμερα θα αναλύσω ένα υπερεκτιμημένο «προϊόν», το Inner Game. Προτού συνεχίσω να αναφέρω ότι με τον όρο Inner Game αναφέρομαι στον τρόπο που το παρουσιάζει η κοινότητα. Δεν είναι και λίγες οι φορές που έχω διαβάσει σχόλια σε κάποιον που δεν τα πήγε καλά του τύπου «δεν είχες καλό inner game», ή «χρειάζεται βελτίωση το inner game σου» κλπ.
Δεν αναφέρομαι στην αυτό βελτίωση κάποιου, αλλά στον τρόπο που παρουσιάζονται τα πράγματα από πολλούς.

Όταν μιλάνε για Inner Game, η θεωρεία του Pickup εστιάζει σε τρία πράγματα, στο να αυξήσεις την συναισθηματική σου κατάσταση, να βελτιώσεις τον κοινωνικό σου κύκλο και την κοινωνική σου αντίληψη και να γίνεις/είσαι/δείξεις ότι είσαι το «βραβείο».
Σε αυτό το άρθρο λοιπόν, θα αναφερθώ πως μπορεί να σε χειροτερέψει το «Inner Game» και οι σχετικές συμβουλές, αλλά και πως πραγματικά μπορείς να βελτιωθείς.

Έτοιμος; Ξεκινάμε.

Συναισθηματική κατάσταση
Η πρώτη και εύκολη λύση στην κοινότητα. Δείχνει ότι ένας άντρας θα πρέπει να «ανέβει» (να δείχνει ο «γαμάτος» δηλαδή), να δείχνει κεφάτος, το οποίο έχει σαν αποτέλεσμα να κάνει κεφάτους και να «ανεβάζει» και τους υπόλοιπους δίπλα του, ενώ θα τον θέλουν και οι γκόμενες.
Οι PUAs σπαταλούν αρκετό χρόνο να διδάξουν στον κόσμο πως μπορούν να «ανεβάσουν» το κέφι κάποιου με διάφορες ενέργειες, όπως είναι οι λεγόμενες «warmup» προσεγγίσεις, με τον χορό, με θετικά σχόλια στον εαυτό του, με φαντασιώσεις, με «εγκεφαλικές» ασκήσεις τύπου «yoga» και ότι άλλο μπορεί να σκεφτεί κάποιος και μάλιστα, κρατήσου, την ώρα που είσαι σε ένα club!!!
Βέβαια δεν είναι και όλα «μέλι γάλα» με το να είσαι «ψηλά», αφού δεν είναι κάτι που δεν σε οδηγεί απαραίτητα και στην επιτυχία (οι γυναίκες θέλουν άντρες, όχι διασκεδαστές). Μπορεί πχ να βγεις έξω και να είσαι «σκ@τά» και πάλι να μπορέσεις να γνωρίσεις κάποια, κάτι που μπορεί να σου έχει τύχει ή άκουσες ότι έτυχε σε κάποιον γνωστό σου.
Έχουμε λοιπόν ένα υπερεκτιμημένη συμβουλή, όπου τρέφει ελπίδες σε πολύ κόσμο που προσπαθεί να ξεπεράσει την κοινωνική φοβία.

Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι όσο διαβάζει κανείς τέτοιες συμβουλές, κατά βάθος «τον καίει», αφού αρχίζει να θεωρεί τον εαυτό του «άχρηστο» και να σκέφτεται «να γιατί δεν πετυχαίνει με τις γυναίκες», πράγμα που όπως έχω «ματαπεί», το υποσυνείδητο τα καταγράφει ΟΛΑ και σε «προσαρμόζει» ανάλογα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι αν δεν τα πάει καλά με κάποια, τότε «καταριέται» τον εαυτό του και το ότι δεν ήταν τόσο «ψηλά» όσο έπρεπε, με αποτέλεσμα να μην ικανοποιείται ποτέ.

Κοινωνική αξία
Στην Pickup κοινότητα, το θέμα την κοινωνικής αξίας κάποιου είναι σαν το κερασάκι στην τούρτα, η μεγαλύτερη μετοχή στο χρηματιστήριο του dating. Αναφέρεται συχνά ότι θα πρέπει να έχεις/δείχνεις ότι έχεις πολλές γνωριμίες με τους barman, πορτιέρηδες κλπ, ώστε να δει η γκόμενα ότι έχεις αξία και να σε ερωτευτεί, ενώ όταν την βγάλεις ραντεβού, να δει ότι σε ξέρει ο ντουνιάς όλος και θα σου ανοίξει τα πόδια ευκολότερα.
Και αν είναι να σε ερωτευτεί επειδή ξέρεις τον πορτιέρη ή τον barman, γιατί δεν «κάθεται» απευθείας σε αυτούς, οέο;
Τι κάνει στο μυαλό του «πρωτάρη» αυτό; Πρώτα απ’όλα του «μαμάει» το μυαλό. «Μήπως επειδή δεν έχω πολλές γνωριμίες, δεν θα με θέλει;«, «μήπως οι φίλοι μου έχουν καλύτερη κοινωνική αξία;«, «μήπως αν πω ότι παίζω HALO μου μειώσει την αξία» και άλλες πολλές ερωτήσεις που το μόνο που μπορούν να κάνουν, είναι να κάψουν όσο το δυνατόν περισσότερα κύτταρα από τον εγκέφαλο κάποιου, οδηγώντας τον στην παράνοια.

Δεν λέω ότι το να είσαι κοινωνικός δεν έχει αξία. Οι άνθρωποι είμαστε κοινωνικά «ζώα» και ασφαλώς θέλουμε να έχουμε γνωριμίες και παρέες. Όχι όμως να πας να μιλάς σε κάθε barman, πορτιέρη, σερβιτόρο που βρίσκεις μπροστά σου (και να σε κοιτάνε με βλέμμα «τι σκ@τά θέλει τώρα, gay είναι;«), για να εντυπωσιάσεις.
Πιο ηλίθια συμβουλή δεν έχω ακούσει και μάλιστα το έχω δει και σε άτομα που έβγαινα μαζί τους. Να θυμάσαι, αγαπητέ αναγνώστη, ότι αν πας σε μια που είναι στην άλλη άκρη και περνά καλά με τις φίλες της ή χορεύει, σιγά μην έχει δει που μίλαγες σε 12 παρέες πιο πριν και έδινες High Five με την καθαρίστρια στις τουαλέτες.

Μια άλλη συμβουλή είναι να αφήσεις την παρέα που σε κρατάει πίσω και να συναναστρέφεσαι με high value άτομα, ώστε να είσαι «high value» και εσύ. Αν, ωστόσο και όταν πρόκειται για «παιχνίδι» βγαίνω με άτομα που γνωρίζουν, άτομα που μεγάλωσα μαζί τους ή γνωρίζω χρόνια και φυσικά έχουμε περάσει πολλά μαζί, δεν μπορώ να τους «διαγράψω» έτσι απλά, επειδή «μπορεί να μου μειώσουν την αξία μου» κλπ ηλίθιες συμβουλές που μπορεί να μου δώσει κάποιος που δεν έχω μιλήσει ποτέ μαζί του.
Επίσης αυτό είναι και παγίδα, πρώτον αν δεν είσαι «high value» την πάτησες, αφού οι «high value» θα σου τρώνε τις γκόμενες, ενώ επίσης θα κάθεσαι να σκέφτεσαι συνεχώς «δεν έχω αξία, δεν έχω αξία«, με αποτέλεσμα να μην έχεις αξία όντως και να είσαι απαρατήρητος (άτιμο υποσυνείδητο).

Να είσαι το βραβείο
Πολλοί PUAs συμβουλεύουν τους υπολοίπους να είναι οι «άντρες», το «βραβείο» και λοιπά άλλα ο PUA σκεφτεί. Αυτή η συμβουλή ακολουθεί την γνωστή «παίξ’το ως που να γίνεις«. Στην ουσία τι κάνουν, παίρνουν έναν ντροπαλό τύπο, με λίγες ή καθόλου εμπειρίες και του πιπιλίζουν το μυαλό, με αποτέλεσμα (αφού δεν ξέρει πως είναι να είσαι άντρας πραγματικά) να φέρεται στις γυναίκες λες και του έβρισαν το σόι, αφού θεωρεί τον εαυτό του «βραβείο», που δεν «κάνει πίσω».
Επίσης, συμβουλές που έχω διαβάσει και σε Ελληνικά αντίστοιχα forums, είναι να το παίζεις «πολύ άντρας«, «να μην κάνεις πίσω» κλπ.
Εδώ το «κουλό» είναι ότι όλοι προσπαθούν να δείξουν ότι είναι άντρες, μάγκες, βραβείο κλπ, οπότε και στα forums αυτό το «πρόσωπο» θα δείχνουν, με αποτέλεσμα οι συμβουλές τους (που μπορεί να μην τις πιστεύουν ούτε και οι ίδιοι) να κινούνται προς τα εκεί, που το πιο πιθανό είναι να κάψει τον άλλον.

Για παράδειγμα, μπορεί να ρωτήσει κάποιος «η κοπέλα μου θέλει cinema σήμερα, να την πάω;«, για να λάβει κάτι σαν απάντηση «ΟΧΙ, είσαι το βραβείο και θα πας όπου θέλεις εσύ» και άλλες πόσες παρόμοιες φάσεις. Και αυτό θα σε κάψει με τον καιρό, θυμήσου με, γιατί δίπλα σου έχεις έναν άνθρωπο με αισθήματα, που περνάς κάποιο χρόνο μαζί του και ασφαλώς θα πάτε και κάπου που θέλει και η ίδια και όχι σκυλάκι να το πηγαίνεις όπου θέλεις εσύ.

Αντί λοιπόν να σε βάλουν σε ένα «τρυπάκι» να είσαι ήρεμος, να ελέγχεις τα συναισθήματα σου, να είσαι «δεμένος» με τον εαυτό σου, γοητευτικός, σε βάζουν να το παίζεις «νταβατζής», να είσαι κάτι που δεν είσαι και μπορεί να μην γίνεις και ποτέ.

Πάρε έναν τύπο στα 35 του, ντροπαλό, geek, που μπορεί να ζει με τους γονείς του και να μην είχε πολλές εμπειρίες και βάλε τον να το παίξει η ψυχή του πάρτι, το «βραβείο», ο «άντρας» που όλες θέλουν. Γίνονται αυτά τα πράγματα έτσι εύκολα;
Σίγουρα, μπορεί με τον καιρό να έχει εμπειρίες, αλλά από μοναχικός και καταπιεσμένος «σπασίκλας» θα «μεταμορφωθεί» σε μοναχικό και καταπιεσμένο «party animal», που μπορεί μεν να έχει κάνει σεξ με περισσότερες από την προηγούμενη «μορφή» του, αλλά μέσα του πλέον θα είναι γεμάτος ψυχολογικά προβλήματα.

Όπως και να το δεις, η πραγματικότητα είναι σκληρή. Και αυτό γιατί παρά τις συμβουλές, οι περισσότεροι δεν πρόκειται να πετύχουν αυτό που επιθυμούν. Θα συνεχίζουν να πηγαίνουν έξω με την ιδέα ότι είναι οι «αλήτες», που πηδάνε περισσότερο και από τους porn stars, ώσπου να συνειδητοποιήσουν ότι στην ουσία δεν καταλήγουν πουθενά, για να τους βγει στην επιφάνεια η «θαμμένη» τους σκέψη ότι «δεν είναι αρκετά καλός«, ότι «προσπαθεί να γίνει κάποιος που δεν είναι», η οποίες σκέψεις πλέον θα επιστρέψουν πιο δυνατές από ποτέ και θα παρασύρουν στο πέρασμα τους ότι καλή ιδέα προσπάθησε να χτίσει όλον αυτόν τον καιρό ο wannabe PUA. Και αυτό είναι πολύ χειρότερο και από την απόρριψη.

Ένα τρανό παράδειγμα συμβουλών της κοινότητας. Αυτός ο άνθρωπος ΔΙΔΑΣΚΕΙ πως να είσαι το «βραβείο», «πως να έχεις όποια γυναίκα θέλεις» και το «Inner Game». Θα πηδηχτώ από το παράθυρο!

Πως πραγματικά αλλάζεις;
Το να αλλάξεις, είναι κάτι που παίρνει καιρό. Αν κάποιος σου πει το αντίθετο, σε δουλεύει. Δεν υπάρχουν μονοπάτια να «κόψεις» δρόμο.
Οπότε τι μπορεί να κάνει κάποιος;
Να βελτιώσει την αυτό εκτίμηση σου και να δεχτεί τον εαυτό του, όπως είναι. Δεν είναι κακό να κάνει κανείς όνειρα για το πως θέλει να γίνει, αλλά θα πρέπει να δεχτεί το πως είναι αυτήν την στιγμή και το που θέλει να φτάσει.

Να μειώσει την κοινωνική φοβία του.
Αυτοί που σκέφτονται το πως τους βλέπουν οι άλλοι, το τι γνώμη θα έχουν οι άλλοι αν κάνουν κάτι, τείνουν να είναι νευρικοί και αγχώδεις στις κοινωνικές τους συναναστροφές, κάτι που φαίνεται εύκολα.

Να μάθει να είναι ο εαυτός του και να αναγνωρίζει τα συναισθήματα του.
Πολλοί ψάχνονται για το πως δεν θα νιώθει ταχυκαρδίες όταν θέλει να πλησιάσει κάποια και για το πως δεν θα νιώθει «πεταλούδες» στο στομάχι του, όταν πρόκειται να φιλήσει κάποια. Αυτό λέγεται συναίσθημα και όχι πρόβλημα. Δεν είναι πρόβλημα να νιώσεις κάτι, όταν πρόκειται να κάνεις κάτι. Και θα νιώσεις «πεταλούδες» όταν θελήσεις να πλησιάσεις κάποια και θα νιώσεις αμηχανία, όταν πεις κάτι που δεν πρέπει και θα νιώσεις χαρά, όταν κλείσεις το πρώτο ραντεβού με κάποια που σου αρέσει. Το θέμα είναι τα αναγνωρίσεις τα συναισθήματα τα σου και να τα δεχτείς σαν φίλους σου και όχι εχθρούς σου.

Κλείνοντας, να πω ότι δεν λέω ότι δεν δουλεύουν τα προϊόντα που αφορούν το «inner game» ή ότι θα κάνουν κάποιον χειρότερο από πριν. Καμία σχέση. Δουλεύουν, αλλά για μερικούς και όχι για όλους. Θεωρώ ότι τέτοια προϊόντα δουλεύουν για όσους έχουν ήδη κάποιες εμπειρίες και μπορούν να αναγνωρίσουν πολλά πράγματα που διαβάζουν από παλιότερες τους εμπειρίες. Για τους περισσότερους είναι κάτι σαν το φαινόμενο πλασέμπο, πιστεύουν ότι έχουν κάτι που δεν το έχουν.

Τα περισσότερα προϊόντα των PUAs, βασίζονται σε εργασίες των Tony Robbins και Eckhart Tolle, οι οποίες ναι μεν είναι τρομερές, αλλά αφορούν το πως θα γίνει κάποιος καλύτερος σαν άτομο και όχι καλύτερος με τις γυναίκες. Οι PUAs έχουν συνδέσει προϊόντα του Robbins (και του Tolle) με το πως θα γίνει κανείς καλύτερος με τις γυναίκες, το οποίο έρχεται πολύ αργότερα. Τρανό παράδειγμα είναι οι NLP τεχνικές στο dating.

Η αυτό βελτίωση είναι για εσένα και για κανέναν άλλο. Γίνεσαι καλύτερος γιατί το θέλεις εσύ, όχι για να πάρεις κάτι από κάποιον (πχ σεξ από μια γυναίκα), γιατί αυτό δεν λέγεται αυτό βελτίωση. Το σεξ, οι σχέσεις, ο σεβασμός έρχεται όταν κάποιον γίνει καλύτερος σαν άνθρωπος, όχι σαν απαίτηση από κάποιον.

Μπορεί το «Inner Game» να σε χειροτερέψει;

Δεν μπορώ να πω ότι είμαι «φαν» της κοινότητας. Και με τον όρο κοινότητα, δεν αναφέρομαι στα άτομα που πραγματικά ψάχνονται και ανταλλάσσουν ιδέες και απόψεις, αλλά στα δεκάδες προϊόντα που βγαίνουν κατά καιρούς και στα τόσα «πρόβατα» (sorry, δεν βρήκα καλύτερη λέξη αυτή τη στιγμή) που τους ακολουθούν πιστά.

Σήμερα θα αναλύσω ένα υπερεκτιμημένο «προϊόν», το Inner Game. (περισσότερα…)