Μπορεί κανείς να γίνει αστείος;

Πρέπει να ομολογήσω ότι πολλά από τα emails που λαμβάνω, έχουν σαν ερώτημα απορίες για το πως μπορεί κανείς να γίνει πιο αστείος, ώστε να δημιουργήσει μεγαλύτερη σεξουαλική αύρα με τις γυναίκες.

Εδώ να πω ότι για να γίνει κάποιος αστείος ή κωμικός, θα πρέπει να διαθέτει καταρχάς άνεση με τις γυναίκες, ώστε να είναι άνετος και το μυαλό του να είναι ελεύθερο να μπορεί να επεξεργαστεί κάποιο γεγονός, ώστε να μπορεί να δημιουργήσει κάτι αστείο από το μηδέν. Επίσης είναι και η διάθεση και το στυλ που θα το πει, αν το πει βαρετά, θα βγει βαρετός ο ίδιος.

Σε αυτό το post έχω προσθέσει και μερικά video, τα οποία έχω επιλέξει σαν αστεία. Φυσικά υπάρχουν ατελείωτα εκεί έξω για να δει κανείς, αν ψαχτεί με το θέμα αυτό.

Μια βραδιά που παρακολουθούσα κάποια άτομα να κάνουν standup comedy, εκ των οποίων ο κύριος πρωταγωνιστής ήταν gay (ή τουλάχιστον έτσι δήλωνε), έκανε πολλές πλάκες, από τις οποίες οι περισσότερες ήταν σεξουαλικές και παρατήρησα ότι οι γκόμενες εκεί τον είχαν για θεό, ενώ τον ακουμπούσαν, τον έτριβαν και γενικά τον αγκάλιαζαν σαν τρελές. Έτσι άρχισα να καταλαβαίνω και να δοκιμάζω το γεγονός ότι αν κανείς παραμένει σε αυτό το «state» ακόμη και αν κάποια του μιλήσει αρνητικά, είναι καθαρά ο νικητής, ενώ μπορεί να εμπεδώσει και διάφορα σεξουαλικά σχόλια, τα οποία θα περάσουν πιο χαλαρά στην γυναίκα, από το να είναι σοβαρός-σαν-βιαστής όταν τα λέει.

Δείτε στο παρακάτω video τον κορυφαίο George Carlin (σημ.: το video επιλέχτηκε τυχαία). Δείτε τον πως εκφράζεται και φανταστείτε το ίδιο στόρι με βαρετό και μονότονο ύφος.

Φυσικά δεν πρέπει κανείς να το παρακάνει με το αστείο και ούτε να το χρησιμοποιεί σε ότι λέει, γιατί μετά αν θα θελήσει να πει κάτι σοβαρό, οι υπόλοιποι θα συνεχίσουν να το παίρνουν σαν αστείο.
Επίσης κάτι σημαντικό, δεν πρέπει ποτέ να κάνεις αστεία σε μια γυναίκα με την εμφάνιση της, αλλά ούτε και στον εαυτό σου. Εδώ να αναφέρω ότι ένας φίλος μου, παλιά, επειδή τα είχε τα κιλάκια του, όταν γνώριζε μια γκόμενα συχνά έκανε αστεία με τα κιλά του (πχ έλεγε είμαι σαν τον Στηβ Ντούζο και άλλα σχετικά). Μπορεί φυσικά για την παρέα να έβγαζε γέλιο, αλλά οι γυναίκες φυσικά τον έβαζαν στην λίστα με τους «διασκεδαστές», αλλά όχι με τους σοβαρούς για σχέση, αφού δεν δεχόταν ο ίδιος τον εαυτό του. Τον συμβούλεψα να πάψει να κάνει αστεία με τον εαυτό του και να κάνει αστεία με κάτι άλλο, που δεν ισχύει, όπως πχ με την ηλικία του (πχ να λέει ότι είναι 120 χρονών). Τότε είδε καλύτερα αποτελέσματα.
Γι’αυτό παίδες, αν θέλετε να κάνετε κάποιο αστείο, μην κάνετε στον εαυτό σας αλλά ούτε και να πείτε κάτι κοροϊδευτικό για κάποιον εκεί κοντά, ακόμη και αν δεν είναι στην παρέα σας. Το καλύτερο είναι να κάνετε αστείο για κάτι που είναι δεκτό από όλους, όπως πχ για κάποια στελέχη από τα κόμματα που μπορεί (μπορεί λέω) να έχουν ξεχειλώσει από το λίπος, παρά με τον εαυτό σας, αν έχετε μερικά περιττά κιλά.

Δείτε παρακάτω τον Bill Cosby να δείχνει πως φέρονται οι μεθυσμένοι. Τρομερή ηθοποιία.

Βασικός κανόνας είναι αν ξεκινήσεις μια δραστηριότητα αλά «James Bond», έτσι θα το συνεχίσεις, ενώ αν ξεκινήσεις μια δραστηριότητα σαν Chris Rock, θα πρέπει και να παραμείνεις σαν Chris Rock. Απότι έχω παρατηρήσει, έναν αστείο στην αρχή, μπορούν να τον πάρουν στα σοβαρά μετά, αλλά έναν που είναι πολύ σοβαρός από την αρχή, δύσκολα τον παίρνουν πιο «ελαφρά» για αστεία δηλαδή. Ένα παράδειγμα μπορεί να είναι και με το αφεντικό κάποιου, που δεν γελάς (αν πει κάτι αστείο) επειδή είπε κάτι αστείο, αλλά επειδή απλά πρέπει να γελάσεις.

Είπα Chris Rock;.

Φυσικά θα πρέπει να διατηρεί κανείς την κυριαρχία του όταν μιλάει ή λέει κάτι αστείο, αφού από μόνο του δεν θα φέρει το αποτέλεσμα που θέλεις.
Για παράδειγμα, αν κάποια προσπαθήσει να σε τεστάρει, θα πρέπει να διατηρήσεις την ίδια έκφραση που είχες και πιο πριν και να μην ταραχτείς καθόλου.
Αν μια γυναίκα προσπαθήσει να σε τεστάρει και αλλάξεις την συμπεριφορά σου ή το χειρότερο, αλλάξουν τα συναισθήματα σου, τότε το παιχνίδι το έχεις χάσει και ότι και να πεις μετά, δεν θα πιάσει.
Για παράδειγμα, αν μια σου πει «φύγε από εδώ ρε μαλάκα», ο καθένας μπορεί να απαντήσει «ποιον είπες μαλάκα μωρή πουτ@να» ή «αν είμαι εγώ μαλάκας, εσύ είσαι άσχημη» κλπ. Κυριαρχικά, το παιχνίδι έχει χαθεί, γιατί επέτρεψες να σε επηρεάσει τα συναισθήματα σου. Αυτό όμως που δεν μπορεί να κάνει εύκολα ο καθένας είναι να παραμείνει ψύχραιμος και να απαντήσει κάτι που δεν το περιμένει, όπως «Πάντα λες μαλάκα κάποιον που γουστάρεις» κλπ.
Φυσικά το παραπάνω είναι παράδειγμα και ισχύει μόνο σε τεστ, δηλαδή όταν η γκόμενα τεστάρει κάποιον για να δει αν «σπάει».
Αν όμως πάει κάποιος σε μια παρέα και πει «κορίτσια, είστε για ένα γρήγορο» και τον βρίσουν, φυσικά δεν χρειάζεται καν να απαντήσει.

Επίσης βασικός παράγοντας είναι και η αυτοπεποίθηση που έχει κάποιος, ειδικά αν χρησιμοποιεί πρόστυχα ή σεξουαλικά σχόλια. Τρανό παράδειγμα ο Carlin παραπάνω ή ο Πανούσης, όπου πολλές φορές χρησιμοποιούν χυδαίες εκφράσεις, όπου φυσικά «δένουν» πολύ καλά και δεν ενοχλούν.

Αστείος αλλά κυρίαρχος συγχρόνως.

Δεν έχει να κάνει μόνο με το τι θα πεις, αλλά με πως θα το εκφράσεις. Στο βιβλίο Comedy Writing Secrets, η Melvin Helitzer αναφέρει:

Humor doesn’t go into a character… it comes out of a character. A character needs a trademark… a predictable point of view that does not change.
Without a shtick the performer is just a reciter of jokes. With it a comic can get laughs even with mistakes because in a way, the performer is the joke.
Every successful performer in comedy has developed at least one basic and memorable character. Not only does the audience feel comfortable with this, but the material is easier to write.

Ο Ζουγανέλης ξέρει πως να προσφέρει γέλιο. Μάλιστα πρέπει να ομολογήσω ότι είναι ευφυέστατος, βασικός παράγοντας στο να πει κανείς κάτι έξυπνο και αστείο.

Φυσικά κάποιος που γνωρίζει από αστεία ή γενικά είναι αστείος, μπορεί να βρει αφορμές να «πειράξει» κάποια με το παραμικρό, όπως για παράδειγμα όταν μια γυναίκα κάνει κάτι καταλάθος. Για παράδειγμα, μπορεί να σε αγγίξει σε ερωτικά μέρη, χωρίς να το θέλει. Εκεί μπορεί κανείς να πει «α, κατάλαβα τι θέλεις να κάνεις, με βρήκες μικρό και θέλεις να με αποπλανήσεις, ε;» και γενικά να την πειράξει, ώστε να μην το πάρει σοβαρά. Ωστόσο αυτό μπορεί να είναι και παγίδα, γιατί αν πει κανείς πχ «καλά τι κάνεις, από τώρα βιάζεσαι;«, έστω και με την πιο αστεία έκφραση, τότε μπορεί να ενεργοποιηθεί ο συναγερμός της «είμαι/φέρομαι σαν πουτ@να» και να «κλείσει» η τύπισσα για τα καλά.

Ο κορυφαίος Τζίμης Πανούσης.

Πάντως για εμένα δεν χρειάζεται κανείς να είναι αστείος για να τα πάει καλά με τις γυναίκες. Μπορεί μεν κάποιος να είναι αστείος από την φύση του, αλλά δεν σημαίνει ότι μόνο ο αστείος θα κερδίζει, αφού έχω πολλά παραδείγματα «σοβαρών» γνωστών μου να αναφέρω, που έχουν άριστα αποτελέσματα με τις γυναίκες. Άλλωστε ισχύει και το ότι μια γυναίκα μπορεί να έχει κάποιον που την διασκεδάζει, αλλά άλλον να την… «διασκεδάζει», οπότε μην στεναχωριέται κανείς αν θεωρεί τον εαυτό του λιγότερο αστείο. Επίσης αν κανείς κάνει υπερβολική χρήση αστείων, κανένας δεν θα τον παίρνει μετά ποτέ στα σοβαρά, ενώ επίσης υπάρχουν και στιγμές όπου με το να πεις κάτι αστείο, δεν θα έχεις και καλό αποτέλεσμα. Γενικά θα πρέπει να υπάρχει και ένα μέτρο σε όλα και μόνο με δοκιμές θα μπορέσει κανείς να καταλάβει πως μπορεί να χρησιμοποιεί (αλλά και πόσο) το αστείο στον λόγο του και φυσικά αν το να είναι κανείς αστείος ταιριάζει επάνω του.

Υπάρχουν στιγμές που να είσαι αστείος δεν «παίζει», γιατί απλά δεν σε παίρνουν στα σοβαρά.