Οι 50 Αποχρώσεις του Γκρι

Γνωρίζεις το best seller «Οι 50 αποχρώσεις του Γκρι«; Πρόκειται για μια τριλογία η οποία βρίσκεται στα top βιβλία του Amazon. Τι μπορεί όμως να διδάξει εμάς τους άντρες ένα βιβλίο το οποίο απευθύνεται στις γυναίκες;

Αφορμή για αυτό το άρθρο είναι η κυκλοφορία της ταινίας που βασίζεται στο βιβλίο, καθώς επίσης οι αντιδράσεις που προκάλεσε το trailer της ταινίας, προκαλώντας την οργή αμερικανικής οργάνωσης ενάντια στο πορνό (ναι, υπάρχει και τέτοια οργάνωση).

Μια γρήγορη ματιά στο trailer

Τι ακριβώς όμως είναι το βιβλίο αυτό; Ποιο το στόρι του; Θα αναφερθώ στο πρώτο βιβλίο που το διάβασα (ναι το διάβασα και το γράφω με τέτοιο ύφος αυτήν την στιγμή 🙂 ).

Στο βιβλίο αυτό λοιπόν βλέπουμε (ή καλύτερα διαβάζουμε για) την Anastasia, μια κοπέλα 21χρονών, η οποία αναλαμβάνει να πάρει συνέντευξη από τον επιχειρηματία Christian Grey στην θέση της φίλης της Katharine, η οποία και αρρώστησε. Για να μην τα πολυλογώ, τον ερωτεύεται και αφού πάει στο σπίτι του, δέχεται τα πάντα από τον Christian. Μαστίγιο, ξύλο, ασημένιες μπάλες (τις βάζει μέσα της, άλλωστε άβυσσος το αιδοίο της γυναίκας, το γνωρίζουμε και από το σχολείο αυτό) και γενικά «τραβάει» πολλά στα χέρια του. Και το αποτέλεσμα; 100+ εκατομμύρια πωλήσεις και μεταφράσεις σε 52 γλώσσες, μας φανερώνουν ότι όλες οι γυναίκες γουστάρουν την Anastasia, θα ήθελαν να είναι η Anastasia και ότι οι έχουν βίτσια, τα οποία τα κρύβουν βαθιά μέσα τους.

Και ποιος αγοράζει αυτά τα βιβλία; Όλες τους. Ή σχεδόν όλες. Γυναίκες κάθε ηλικίας και status. Φοιτήτριες, μητέρες, εργαζόμενες, ελεύθερες και ωραίες, έχουν διαβάσει αυτές τις σελίδες. Παλιότερα σε κάθε παραλία ή αεροδρόμιο στάνταρ θα πετύχαινες κάποια να το διαβάζει. Και ήταν και καλά «ρομάντζο», άσχετα αν αργότερα το ονόμασαν «πορνό των νοικοκυρών«.

50shadesofgrey

Η Anastasia έγινε το ίνδαλμα τους. Διαβάζοντας το, δεν ήθελαν απλά να πέσουν στα χέρια ενός όμορφου και επιτυχημένου άντρα, αλλά τις ενδιέφερε το τι θα γίνει άπαξ και πέσουν στα χέρια του. Γιατί είναι στο χέρι του -κάθε- Christian Grey να βγάλει στην επιφάνεια την κάθε φαντασίωση που έχουν οι γυναίκες και την κρατούν βαθιά μέσα τους. Φαντασίες γεμάτες όργια και υποταγή, οι οποίες είναι αδύναμες να αντιδράσουν από τα χέρια ενός ισχυρού άντρα που ικανοποιεί τις ανάγκες τους.

This is not making love, this is fucking – and I love it. I groan. It’s so raw, so carnal, making me so wanton. I revel in his possession, his lust slaking mine. He moves with ease, luxuriating in me, enjoying me, his lips slightly parted as his breathing increases. ~ 50 shades of grey

Ναι, το βιβλίο έχει να κάνει με τις γυναικείες φαντασιώσεις. Αυτό ήταν και το ατού του. Δεν ήταν απλά ένα βιβλίο για σεξ, ήταν ένα βιβλίο το οποίο τις έκανε να σκέφτονται το σεξ, να περιμένουν με αγωνία πότε θα κάνουν οι πρωταγωνιστές σεξ και πως θα είναι. Μπορεί το σεξ ανάμεσα στους πρωταγωνιστές του βιβλίου να ξεκινά μετά από καμιά 100αριά σελίδες, αλλά το όλο στόρι είναι που τις βάζει να φαντασιώνονται πότε και πως θα γίνει (και αν θα γίνει) αλλά και όταν αυτό γίνει, να νιώσουν αυτό που ένιωθε και η Anastasia.

Όλα ξεκίνησαν πέρυσι του Αγίου Βαλεντίνου. Όταν ο φίλος μου πήρε για δώρο το βιβλίο «οι πενήντα αποχρώσεις του γκρι». Νόμιζα ότι είναι ένα μυθιστόρημα αγάπης και έρωτα, όμως έκανα λάθος. Σε μένα άνοιξε νέους ορίζοντες και νέα δεδομένα στο τι σημαίνει έρωτας. Και πως νιώθεις όταν είσαι ερωτευμένη. Για να μη τα πολυλογώ και γράφω βλακείες, ανακάλυψα ότι μου αρέσει το σεξ περισσότερο από αυτό που εσείς αποκαλείτε έρωτα. Το κατάλαβα όταν διάβασα το βιβλίο και άρχισα να συμπεριφέρομαι όπως η ηρωίδα του. Τι να πως στην μαμά μου; ότι είμαι εξαρτημένη από τον Τάκη; Ότι κάνω οτιδήποτε σεξουαλικό μου ζητά; θα πάθαινε έμφραγμα αν τις αποκάλυπτα ότι έχω γίνει η σκλάβα του. Ναι. Καλά διαβάσατε η σκλάβα του. ~ «Μετά τις 50 αποχρώσεις του γκρι θέλω να είμαι σκλάβα του σεξ«

Από το βιβλίο, μπορούμε να δούμε πολλά πράγματα για την γυναικεία συμπεριφορά. Προσέξτε, πρόκειται για φανταστικό στόρι, αλλά δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Ο λόγος που αναφέρω ότι αναφέρω είναι καθαρά ενημερωτικός. Δεν λέω ότι πρέπει να αγοράσετε κάποιο ελικόπτερο, όπως έχει ο Christian Grey, για να γίνεται γαμάτος. Άλλωστε ΔΕΝ εντυπωσίασε το ελικόπτερο την Anastasia, αλλά το στυλ του Grey. Και 100 εκατομμύρια αντίτυπα δεν μπορούν να κάνουν λάθος. Έτσι ας δούμε τώρα μερικά σημεία που «φωτογραφίζει» το βιβλίο.

Ο Christian Grey ζει την ζωή του με τους δικούς του κανόνες. Στο βιβλίο συχνά λέει «αν το θέλω θα το κάνω«, αφήνοντας δηλαδή να εννοηθεί ότι αυτός ορίζει την ζωή του και στις γυναίκες αρέσει αυτό. Με το να είναι ευθύς ο Christian Grey δεν εντυπωσίασε απλώς την Anastasia, αλλά την έκανε να τον εμπιστευτεί. Αυτό που την έκανε ωστόσο να τον εμπιστευτεί ακόμη περισσότερο, ήταν το γεγονός ότι ο Grey ήταν ανοιχτός μαζί της και της είπε τις αδυναμίες του. Αυτό την έκανε να καταλάβει ότι είναι ειλικρινής και ότι πίσω από αυτό το σκληρό ύφος του κρύβεται κάποιος άλλος που έπρεπε να γνωρίσει. Και το αποτέλεσμα ήταν να τον ερωτευτεί.

I have rules and I want you to comply with them. They are for your benefit and for my pleasure. If you follow these rules to my satisfaction, I shall reward you. if you don’t, I shall punish you and you will learn. ~ Christian Grey

Της δείχνει ότι όλη του η προσοχή βρίσκεται σε αυτήν και συχνά της λέει «είσαι δική μου«. Αυτό την κάνει να νιώθει επιθυμητή, κάτι που την «ανάβει». Ο Gray την κάνει να νιώσει ότι δεν είναι μαζί της επειδή δεν έχει κάτι άλλο να κάνει, αλλά επειδή πραγματικά την θέλει.

Οι γυναίκες δεν θέλουν κάποιον εκατομμυριούχο, θέλουν έναν άντρα να έχει αρχές και αυτοπεποίθηση, θέλουν έναν άντρα να αναλάβει τον ρόλο του και να τις το δείξει. Δεν θέλουν έναν άντρα να του ανήκουν, αλλά θέλουν έναν άντρα να τις ποθεί και να το δείχνει. Άλλωστε ο βιασμός, ο οποίος ανήκει στις τοπ-5 φαντασιώσεις των γυναικών, δεν έχει να κάνει με την ίδια την πράξη, άλλωστε καμία γυναίκα ΔΕΝ τον θέλει. Έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο βιαστής την επιθυμεί τόσο πολύ που είναι ικανός να κάνει τα πάντα για να κάνει σεξ μαζί της, ακόμη και να παρανομήσει. Γι’αυτό πολλοί «αλήτες» τις κατακτούν. Γιατί τις δείχνουν ότι πρέπει να γίνουν δικές τους πάση θυσία, ακόμη και αν χρειαστεί να παραβούν τον νόμο για να είναι μαζί τους.

Οπότε σας προτείνω να βρείτε χρόνο να το διαβάσετε το βιβλίο. Και αν βαριέστε το διάβασμα, περιμένετε να βγει η ταινία. Θυμηθείτε ότι πρόκειται για ερωτικό στόρι, με πολλά ωστόσο tips. Άλλωστε είναι γραμμένο από γυναίκα, με ότι και να σημαίνει αυτό.