Πείραμα του OkCupid μας δείχνει ότι η εμφάνιση μας online παίζει μεγάλο ρόλο

Πρόσφατα ανέφερα ότι το παιχνίδι αλλάζει και ότι η online γνωριμία θα κερδίσει έδαφος τα επόμενα χρόνια.

Μάλιστα θα είναι τόση μεγάλη η δύναμη των social media, όπου η σελίδα σου στο Facebook θα είναι και η ταυτότητα σου, οι γυναίκες δεν θα ζητάνε μόνο το FB σου για να δουν μόνο αν είσαι αληθινός (και δεν έχεις fake προφίλ δηλαδή), αλλά και να μάθει με μερικά μόλις κλικ τα πάντα για εσένα, όπως που συχνάζεις, με ποιους κάνεις παρέα, παλιές αγάπες, χόμπι και άλλες πληροφορίες που τόσο απλόχερα τις δίνουμε στα κοινωνικά «δίχτυα» (και μετά «φωνάζουμε» δήθεν για τα προσωπικά δεδομένα και το κάνουμε βγάζοντας παράλληλα και μια σέλφι για να δείξουμε την οργή μας, στην οποία tag-άρουμε και το μέρος που είμαστε, μιλάμε για τέτοια επανάσταση).

Όταν πρόκειται για online dating όμως, καλό είναι να βλέπουμε την πραγματικότητα και όχι τις χιλιο-αναμασημένες θεωρίες/πληροφορίες των PUAs. Για παράδειγμα, όσοι ασχολήθηκαν με κάποιο προϊόν που αφορά το online dating και πως να γίνεις ακαταμάχητος και στα… 4G, θα παρατήρησαν ότι υπάρχει μια τάση ως προς το προφίλ σου, πως να το χτίσεις, τι «έξυπνο» να γράψεις, τι και πόσες photos να βάλεις (και πως να τις βάλεις) και άλλες τέτοιες επιστήμες.

Ok, σε πιστέψαμε, το σύστημα που αναφέρεις πρέπει να τα σπάει…

Επειδή όμως μου αρέσει να μεταφέρω την -σκληρή καμιά φορά- πραγματικότητα, σήμερα θα δούμε τι έχει να πει το μεγαλύτερο -ίσως- dating site στον κόσμο. Και όταν πρόκειται για ένα site, το οποίο κατά καιρούς αναλύει τα δεδομένα των χρηστών του πραγματοποιώντας και ανάλογες έρευνες, τότε δεν έχουμε παρά να το πιστέψουμε. Και δυστυχώς κύριοι, όσο και να μην μας αρέσει το αποτέλεσμα, μιλάνε τα δεδομένα πραγματικών ανθρώπων σε πραγματικές συναναστροφές.

Αλλά επειδή θα πρέπει να ακούμε όλες τις πλευρές, ας δούμε τι έχουν να πουν και οι PUAs σε αυτό το κομμάτι. Παρότι υπάρχουν 100αδες σχετικά video, επέλεξα τον BravoPua επειδή είναι μεγάλης διάρκειας η παρουσίαση του και σίγουρα καλύπτει πολλά πράγματα από ένα 10λεπτο video (πάντως, ο ένας PUA δείχνει πιο «μπούλης» από τον άλλο, είναι δύσκολο να διαλέξεις ποιον να προσθέσεις σε ένα άρθρο). Αν θέλετε πιο μικρή version, το 11λεπτο διαφημιστικό-video του Todd Valentine είναι για εσάς.

Ας ξεκινήσουμε με το προφίλ σου, το οποίο θα πρέπει -όπως θα έχουμε μάθει- να είναι το κυριότερο κομμάτι, όταν μάλιστα θα πρέπει να βάλεις και ένα έξυπνο κείμενο που να λέει λίγα και να εννοεί πολλά. Για τους χρήστες όμως (και κυρίως τις γυναίκες που μας ενδιαφέρουν), το προφίλ σου δεν αξίζει φράγκο. Όπως δήλωσε και ο Christian Rudder (συνιδρυτής του OkCupid): «Σύμφωνα με τους χρήστες μας, η ‘εμφάνιση΄και η ‘προσωπικότητα’ είναι το ίδιο πράγμα. Οπότε, η φωτογραφία σου αξίζει χίλιες λέξεις, ενώ οι πραγματικές σου λέξεις (σ.σ. του προφίλ σου) δεν αξίζουν σχεδόν τίποτα«.

Η προσωπικότητα στο online πέσιμο έχει δευτερεύουσα σημασία, σε σχέση με την εμφάνιση.
Η προσωπικότητα στο online πέσιμο έχει δευτερεύουσα σημασία, σε σχέση πάντα με την εμφάνιση.

Φυσικά εννοείται ότι αν το προφίλ σου είναι πλούσιο και έχει πολλές εικόνες, σίγουρα κερδίζει σε σχέση με κάποιο «άδειο». Για παράδειγμα, σε ανάλογο πείραμα, οι αναλυτές του OkCupid κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι εικόνες που έδειχναν κάτι ενδιαφέρων (πχ κάποιον να κρατάει κάποιο όργανο ή κάποιο ζώο) είχαν περισσότερη ανταπόκριση. Επίσης, οι εικόνες όπου ο άντρας έδειχνε τους μύες του και κυρίως όταν δεν φόραγε μπλούζα, είχαν την τιμητική τους στις θετικές απαντήσεις, όπως μπορείτε να δείτε και στην παρακάτω εικόνα.

male_photo_contexts2

Οπότε και με βάση τα δεδομένα των αναλυτών του OkCupid, η εμφάνιση παίζει σημαντικό ρόλο στις φωτογραφίες και είναι και αυτή που μετράει στο κατά πόσο οι γυναίκες θα απαντήσουν ή όχι στο μήνυμα σας. Ούτε τα προφίλ με εικόνες από διάφορα μέρη, με φίλους όπου περνάτε καλά και διασκεδάζετε κλπ (όπως δείχνει η παραπάνω εικόνα). Στην παρακάτω εικόνα αναλόγου πειράματος (στο άρθρο παίρνω δεδομένα από πολλές έρευνες), μπορείτε να δείτε ότι η εμφάνιση του άντρα (και της γυναίκας) παίζει καθοριστικό ρόλο στην πορεία μιας συζήτησης (και κατά πόσο θα απαντήσει στο πρώτο σου μήνυμα).

[Πηγή εικόνας: theguardian.com]
[Πηγή εικόνας: theguardian.com]

Για να το επιβεβαιώσουν αυτό οι αναλυτές του OkCupid, έκαναν το εξής πείραμα. Αφαίρεσαν όλες τις φωτογραφίες από την εφαρμογή για 7 ώρες και παρατήρησαν την συμπεριφορά των χρηστών του και κατέληξαν ότι όταν δεν υπήρχε φωτογραφία, οι γυναίκες απαντούσαν στα πρώτα μηνύματα, κάτι που άλλαξε όταν επανήλθαν οι εικόνες στην εφαρμογή του site.

Όταν οι ερευνητές του OkCupid  αφαίρεσαν τις φωτογραφίες, αυξήθηκαν και οι νέες συζητήσεις, ενώ όταν οι φωτογραφίες επέστρεψαν online, οι νέες συζητήσεις μειώθηκαν.
Όταν οι ερευνητές του OkCupid αφαίρεσαν τις φωτογραφίες, αυξήθηκαν και οι νέες συζητήσεις, ενώ όταν οι φωτογραφίες επέστρεψαν online, οι νέες συζητήσεις μειώθηκαν.

Αυτό μας δείχνει ότι το μυστήριο της εμφάνισης κάποιου/ας, όταν δεν υπάρχει η φωτογραφία να βλέπει, την έκανε να απαντήσει άμεσα (ελπίζοντας -πιστεύω- σε κάτι καλό). Μάλιστα οι αναλυτές τονίζουν ότι το site λειτούργησε καλύτερα (ή όπως έπρεπε, τονίζω εγώ) όταν δεν υπήρχαν οι φωτογραφίες των μελών.

Για 7 ώρες που δεν υπήρχαν φωτογραφίες στα προφίλ των χρηστών, υπήρχε η ανάλογη συμπεριφορά, σύμφωνα πάντα με το OkCupid.
Για 7 ώρες που δεν υπήρχαν φωτογραφίες στα προφίλ των χρηστών, υπήρχε η ανάλογη συμπεριφορά, σύμφωνα πάντα με το OkCupid.

Είχα αναφέρει στο προηγούμενο άρθρο, ότι το online dating θα κάνει τις γυναίκες ακόμη πιο δύσκολες στο -φυσικό- πέσιμο, διότι υπάρχει τεράστιος ανταγωνισμός, όπου ο κάθε μορφονιός θα μπορεί να τις μοστράρει τους μύες του, τα χρήματα του και ότι άλλο αυτός πιστεύει ότι τον κάνει να ξεχωρίζει από τους άλλους. Παρότι τότε ΔΕΝ είχα τα συγκεκριμένα δεδομένα στα χέρια μου και μιλούσα καθαρά από το πως βλέπω εγώ τα πράγματα, για ακόμη μια φορά τα στοιχεία επιβεβαιώνουν τις απόψεις μου.

Σε σχετικό λοιπόν πείραμα, το OkCupid δημιούργησε 10 ψεύτικα προφίλ. Οι δύο πιο ωραίες γυναίκες έλαβαν 581% περισσότερα μηνύματα από όλες τις άλλες μαζί, σε σημείο μάλιστα όπου το inbox τους ήταν γεμάτο. Τι μας λένε οι PUAs; Ότι θα σε κάνουν να ξεχωρίσεις; Οκ, πάμε παρακάτω.

Αν θυμάστε στο άρθρο έλεγα ότι ακόμη και να παίξεις σε κάποια ότι είσαι το απόλυτο αρσενικό (που γνωρίζεις εκτός των social media), στο προφίλ της έχει ήδη 100 μηνύματα από άλλα αντίστοιχα αρσενικά. Όπως θα δείτε και στην παρακάτω εικόνα, οι ωραίες γυναίκες λαμβάνουν τόνους μηνυμάτων, που επιβεβαιώνει για πολλοστή φορά ότι οι γυναίκες είναι αυτές που επιλέγουν («Καλέ αυτός μου είπε ότι είμαι όμορφη ή ότι θέλει να με σκίσει. Τι καλά, αυτό που το είπαν μόνο 300 σήμερα«). Ο μύθος του άντρα, που θα επιλέγει αυτός τις γυναίκες που θα πέφτουν στα πόδια του, δεν ισχύει ή καλύτερα δεν ισχύει για όλους. Μάλιστα στο site που παρουσιάζει την σχετική έρευνα (προηγούμενο link) αναφέρουν ότι οι άντρες έχουν μεγάλο ανταγωνισμό online.

okcupidfake

Στην παραπάνω εικόνα λοιπόν βλέπουμε ότι σε σχέση με τους άντρες οι γυναίκες λαμβάνουν πολλαπλάσια μηνύματα. Από τους άντρες, ο πιο εμφανίσιμος ήταν αυτός που έλαβε μερικά μηνύματα, όχι και άσχημα αν αναλογιστείς ότι οι υπόλοιποι δεν έλαβαν σχεδόν τίποτα. Αυτό επιβεβαιώνει και ακόμη μια έρευνα (τελευταία, το υπόσχομαι) που ανάρτησε το fortunegreece.com, όπου μας δείχνει ότι «οι γυναίκες που κάνουν την πρώτη κίνηση είναι πιο πιθανό να συνομιλήσουν με τους πιο ελκυστικούς άνδρες«.

Είχα αναφέρει ότι πολλοί θα δείχνουν στις γυναίκες εικόνες από μύες, φουσκωμένους καβάλους κλπ. Ο Eric Andre πήγε ένα βήμα παραπέρα...
Είχα αναφέρει ότι πολλοί θα δείχνουν στις γυναίκες εικόνες από μύες, φουσκωμένους καβάλους κλπ. Ο Eric Andre πήγε ένα βήμα παραπέρα…

Οπότε και για να τελειώσει ο μύθος ότι η εμφάνιση δεν παίζει ρόλο -online τουλάχιστον- και ότι με το μαγικό σύστημα των PUAz θα φτιάξεις ένα τόσο δυνατό προφίλ, που δεν θα προλαβαίνεις να πηδάς τα γκομενάκια, δεν ισχύει. Και προτού πεις ότι μιλάμε για Αμερικανικό site, όπου αναφέρεται σε Αμερικανίδες γκόμενες, θα σου πω ότι εδώ φέραμε τον Αμερικανό instructor να μας μάθει παιχνίδι και πως να ρίχνουμε τις γκόμενες στο Ελλάντα, στο online μέσο θα κωλώσουμε; Η εμφάνιση είναι εμφάνιση, είτε είσαι Ελλάδα, είτε Καναδά, είτε στον Άρη.

Το internet τελευταία κατακλύζεται από φωτογραφίες πλούσιων νέων από Τεχεράνη, Ρωσία, Μεξικό κλπ. Και επειδή κρίση έχουμε και όλες θέλουν να περνάνε καλά, αν αρχίσουν και εδώ τέτοιες φωτογραφίες, ο ανταγωνισμός θα μεγαλώσει περισσότερο.
Το internet τελευταία κατακλύζεται από φωτογραφίες πλούσιων νέων από Τεχεράνη, Ρωσία, Μεξικό κλπ, όπου κάνουν επίδειξη του πλούτου τους. Και επειδή κρίση έχουμε και όλες θέλουν να περνάνε καλά, αν αρχίσουν και εδώ τέτοιες φωτογραφίες, ο ανταγωνισμός θα μεγαλώσει περισσότερο.

Σίγουρα στην φυσική προσέγγιση, το καλό παιχνίδι μετριάζει -κάπως- μια κακή εμφάνιση. Για παράδειγμα, παρότι οι γυναίκες παραπονιούνται ότι τις κάνουν πέσιμο άντρες άσχημοι αλλά με αυτοπεποίθηση, χωρίς να οδηγήσει πουθενά, πιστεύω ότι το καλό παιχνίδι είναι κάτι σαν ζυγαριά, όπου όσο χάνεις σε εμφάνιση θα πρέπει να το βάζεις σε παιχνίδι για να ισορροπήσεις κάπως την κατάσταση. Στο online πέσιμο όμως, ειδικά σε εφαρμογές τύπου Tinder όπου η μούρη σου είναι και η βιτρίνα και αρκεί μόλις μια κίνηση για να σε ακυρώσουν, τα πράγματα είναι διαφορετικά και σαφώς πιο δύσκολα.

Χρήστης του reddit έκανε fake προφίλ στο Tinder με αυτήν την εικόνα. Το αποτέλεσμα; Μέσα σε 10 ώρες είχε 345 matches, όπου οι 94 από αυτές του έστειλαν πρώτες μήνυμα.
Χρήστης του reddit έκανε fake προφίλ στο Tinder με αυτήν την εικόνα. Το αποτέλεσμα; Μέσα σε 10 ώρες είχε 345 matches, όπου οι 94 από αυτές του έστειλαν πρώτες μήνυμα.

Επειδή όλα αυτά είναι αναλύσεις από μελετητές που κάθονταν στο PC τους, θέλησα να βρω κάποιο άλλο στοιχείο που να επιβεβαιώνει όλες αυτές τις έρευνες και μάλιστα ήθελα να βρω από κάποιον που να έχει φωτογραφία του και να είναι εμφανίσιμος, αυτό που λένε οι παραπάνω αναλυτές δηλαδή. Έτσι η παρακάτω εικόνα (η οποία είναι τεράστια και θα πρέπει να κάνετε κλικ επάνω της για να την δείτε σε πλήρη ανάλυση), μας δείχνει ότι αν έχεις εμφάνιση, τότε μπορείς να κάνεις και να λες -online και μη- ότι θες, αφού όχι μόνο δεν θα σε περάσουν για λιγούρη ή «περίεργο», αλλά θα συγχωρούν ότι χαζό πεις.

Σε αυτήν την συλλογή από συζητήσεις σε online dating app, μπορείτε να δείτε ότι η εμφάνιση συγχωρεί την συμπεριφορά σου (ή την τονίζει, ανάλογα πως το βλέπει κανείς). Κλικ για πλήρη ανάλυση. [Πηγή: Blackpill Blog]
Σε αυτήν την συλλογή από συζητήσεις σε online dating app, μπορείτε να δείτε ότι η εμφάνιση συγχωρεί την συμπεριφορά σου (ή την τονίζει, ανάλογα πως το βλέπει κανείς). Κλικ για πλήρη ανάλυση. [Πηγή: Blackpill Blog]

Αυτά λοιπόν περί online καμακίου. Σίγουρα είναι κάτι που γνωρίζουμε όλοι (περί εμφάνισης και επιτυχίας online), αλλά η ανάλυση είναι για να δείξει ότι όντως αν δεν έχεις καλή εμφάνιση online, είναι σαν να πας σε πόλεμο χωρίς όπλα. Σίγουρα υπάρχουν τρικ για να «ανοίξεις» κάποια και να κάνεις διάλογο μαζί της και σίγουρα το online παιχνίδι θα μας απασχολήσει και στο μέλλον, όπου θα το αναλύσω περισσότερο.

[Πηγή εικόνων: OkCupid, εκτός αν αναφέρεται άλλη πηγή]