Πως λειτουργεί το μυαλό στον φόβο

Το να φοβάται κάποιος κάτι είναι φυσιολογικό. Είναι μια άμυνα του σώματος μας για να μας κρατήσει ασφαλείς. Δεν είναι κακό να φοβόμαστε κάτι, είναι κακό να μην το πολεμάμε ώστε να το προσπεράσουμε.
Μία κοινή φοβία που έχουν οι άντρες είναι το να πλησιάσουν ή να μιλήσουν με τις γυναίκες, ιδιαίτερα τις πολύ όμορφες. Ένας άλλος επίσης φόβος είναι η κοινωνική ντροπή.

Πως δουλεύει όμως το μυαλό μας; Πως μας κάνει να φοβόμαστε πχ να πλησιάσουμε κάποια;

Το μυαλό, παίρνει συνεχώς πληροφορίες από τις αισθήσεις μας και τις αποθηκεύει, ακόμη και τις ποιο «άχρηστες».
Όταν κάτι συνεχώς επαναλαμβάνετε, αποθηκεύεται σαν ιδέα και στην ουσία είναι αυτές που μας κάνουν να βλέπουμε κάποια πράγματα και να συμπεριφερόμαστε ανάλογα σε αυτά.
Αυτά τα μέσα που υποστηρίζουν αυτές τις αντιλήψεις μας, ονομάζονται «εμπειρίες αναφοράς». Για παράδειγμα, στην Αμερική που υπήρχε ο ρατσισμός με τους μαύρους, τα παιδιά μεγάλωναν σε περιβάλλον όπου οι μαύροι απεικόνιζαν κάτι κακό ή οτιδήποτε άλλο πίστευαν. Μεγαλώνοντας τα παιδιά το δέχονταν χωρίς ερωτήσεις.
Έτσι το μυαλό μας κρατάει «γερά» κάτι τέτοιες αντιλήψεις και δεν τις αλλάζει εύκολα. Και θα παρέχει διάφορες ιδέες, προκειμένου να τις κρατήσει.
Δηλαδή αν δεις μία γυναίκα, αυτόματα το μυαλό θα τρέξει ιδέες όπως «δεν θα της αρέσεις, δεν σε θέλει, δεν έχεις λεφτά» κλπ..για να σε κρατήσει «ασφαλή».
Ο μόνος τρόπος για να αλλάξεις τέτοιου είδους ιδέες, βαθιά αποθηκευμένες, είναι να δεχτείς κάτι «ισχυρό». Γιαυτό και απλές συμβουλές δεν πιάνουν.

Το χειρότερο; Το μυαλό, αν δεχτεί αρκετές φορές κάτι, το δίνει ιδιαίτερη σημασία. Δίνει ιδιαίτερη σημασία σε εμπειρίες που θα δώσουν και κάποιο συναίσθημα.
Τι συμβαίνει με αυτό; Ότι το μυαλό κατασκευάζει και ένα φυσικό συναίσθημα για να δέσει και η ιδέα. Αυτό ονομάζεται «δεσμός». Για να το καταλάβει κανείς, πάμε πάλι στο παραπάνω παράδειγμα. Αν δεις μία όμορφη γυναίκα, θα σου δώσει το μυαλό τις παραπάνω ιδέες, αλλά θα σου δώσει και ένα συναίσθημα, όπως ταχυκαρδία, σφίξιμο στο στήθος και στο στομάχι.
Όσο συχνότερη η ιδέα ή δυνατότερη, τόσο δυνατό και το αίσθημα. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται «άγκυρα».
Τα έχει νιώσει ή τα νιώθει κανείς; Θεωρώ ότι οι περισσότεροι άντρες τα έχουν νιώσει ή τα νιώθουν ακόμη.

Γενικά λοιπόν, το μυαλό μας θα αναζητήσει εμπειρίες που δίνουν ευχαρίστηση και θα αποφύγει εμπειρίες που ενδέχεται να δώσουν πόνο (πχ απόρριψη από μια γυναίκα; κοινωνική ντροπή;)
Γιαυτό και οι κακές συνήθειες είναι δύσκολο να κοπούν.

Γι’αυτό και απαιτεί μεγάλες προσπάθειες και δεν γίνεται από την μία μέρα να είναι κανείς ντροπαλός και την άλλη μέρα να γίνει το alpha male.

Θέλει δουλειά και υπομονή. Και στο κάτω κάτω να θυμάστε το εξής, κάτω από το μακιγιάζ τους είναι όλες απλές γυναίκες, άλλες με προβλήματα, άλλες με χαμηλό ΙQ ή αίσθηση χιούμορ, άλλες αντί κοινωνικές κλπ.