Πως μπορεί κανείς να αναπτύξει κουράγιο και θάρρος, μέρος 2ο: Πεποιθήσεις

Είχα γράψει παλιότερα σχετικά με το πως μπορεί να αποκτήσει κάποιος θάρρος. Σε αυτήν την συνέχεια του πρώτου άρθρου, θα μιλήσω για την αυτοπεποίθηση και τις πεποιθήσεις.

Αυτό το άρθρο θα είναι και το τελευταίο μέρος της θεωρίας. Το 3ο μέρος θα αφορά τρόπους αλλαγής των πεποιθήσεων κάποιου, πως θα μπορέσει να «εγκαταστήσει» μια ιδέα στο μυαλό του και πως θα καταλάβει ότι αυτή η ιδέα έχει «εγκατασταθεί».
Επίσης, το συγκεκριμένο άρθρο το προσθέτω γιατί οι περισσότεροι που επικοινωνούν μαζί μου στο email, με ρωτάνε πως θα αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και φυσικά @ρχίδι@.

Πως μας επηρεάζουν οι πεποιθήσεις όμως; Ας δούμε αρχικά λέει η επιστήμη σχετικά:

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι ασθένειες που πάσχουμε σήμερα και τις είχαν και οι προγονοί μας δεν οφείλονται σε γονίδια που έχουμε κληρονομήσει, αλλά σε πεποιθήσεις, σε αρνητικά συναισθήματα και γενικά στον τρόπο ζωής και σκέψεις που μας έχουν εμφυτεύσει από την παιδική μας ηλικία.

Πίσω λοιπόν από την αυτοπεποίθηση, κρύβονται οι πεποιθήσεις που έχει κάποιος. Θα το έχεις παρατηρήσει σίγουρα (αν ασχολείσαι), μπορεί να έχεις πλησιάσει 1000 άγνωστες γυναίκες, αλλά πάλι να νιώθεις τον φόβο που είχες στην αρχή και να σκέφτεσαι πολύ προτού πλησιάσεις άλλη μια. Αυτό έχει να κάνει και με το λάθος που κάνουν πολλοί «Naturals-Puas» στους νέους, να πλησιάζουν τους πάντες.
Ωστόσο, αν οι ιδέες σου δεν αλλάξουν, θα νιώθεις το ίδιο άγχος ακόμη και μετά από 5000 προσεγγίσεις, το οποίο μπορεί να είναι και δυνατότερο από τις πρώτες σου προσεγγίσεις, κυρίως γιατί στην ουσία μόνος σου δυναμώνεις το συναίσθημα του φόβου.

Φαίνεται όμως η αυτοπεποίθηση σε κάποιον ή απλά λέει ότι την έχει;
Φαίνεται και μάλιστα από μακρυά. Όταν γνωρίζω κάποιον, μπορώ να καταλάβω από πέρα αν έχει αυτοπεποίθηση και αν μιλήσω μαζί του για λίγο δε, μπορώ να καταλάβω που «υστερεί» και ποιες ιδέες τον κρατάνε πίσω. Αυτό σημαίνει ότι αν είσαι λίγο κοινωνικός, μπορείς να καταλάβεις αν κάποιος το «έχει» ή «όχι», οπότε φαντάσου πόσο εύκολα μπορεί να το καταλάβει μια γυναίκα.
Γι’ αυτό και πρέπει οι περισσότεροι να δουλέψουν στην αυτοπεποίθηση τους πρώτα, αλλά με σωστό τρόπο.

Οπότε πως δουλεύουν οι πεποιθήσεις;
Παρακάτω θα το αναλύσω πως το καταλαβαίνω εγώ, με βάση τις δικές μου εμπειρίες από όταν άρχισα να ασχολούμαι με τον τρόπο που θα αλλάξω παλιές μου ιδέες και δοκίμασα κυριολεκτικά τα πάντα, καθώς επίσης και τι αλλαγές παρατηρούσα στον εαυτό μου.
Ας πούμε ότι θέλεις να πεις σε μια ότι έχει ωραίο κώλο. Το μυαλό σου, αστραπιαία, θα ψάξει να βρει αν μπορείς να το πεις αυτό το πράγμα, αν το έχεις ξαναπεί και τι αντίδραση είχε. Αν δεν το έχεις ξαναπεί, ή ακόμη χειρότερα, αν πιστεύεις υποσυνείδητα (κάποια παλιά ιδέα δηλαδή) ότι θα σε χτυπήσει/βρίσει κάποια αν της μιλήσεις έτσι, τότε αυτόματα «νιώθεις» κάποιο φρένο στο μυαλό σου και θα σε σταματήσει. Τις περισσότερες φορές δεν καταλαβαίνεις τον λόγο, απλά «παγώνεις» και δεν κάνεις αυτό που στην αρχή ήθελες. Τις περισσότερες φορές δεν μπορείς να καταλάβεις την αιτία που σε φρενάρει.

Οπότε τι κάνεις; Θα πρέπει να αλλάξεις την παλιά ιδέα σου (στο παραπάνω παράδειγμα, ότι θα σε χτυπήσει αν της πεις κάτι τέτοιο) με μια νέα, πχ ότι θα σε ερωτευτεί αν της πεις κάτι τέτοιο.
Οι περισσότεροι προσπαθούν να αλλάξουν τις ιδέες τους με πολλές λύσεις. Δοκιμάζουν υπνωτισμό, λένε θετικές βεβαιώσεις μπροστά από τον καθρέφτη τους, διαβάζουν ότι βιβλίο κυκλοφορεί στο θέμα αυτοπεποίθησης, έχουν αποθηκευμένα όλα τα CD για inner game, όπως πχ του Tony Robbins, τον οποίο μπορώ να πω ότι τον βλέπω σαν έναν από τους σοβαρούς σε θέματα αυτοπεποίθησης, άλλωστε μπορείς να τον δεις και σε παρουσιάσεις, καθώς επίσης και άλλες παρόμοιες λύσεις. Οι λύσεις αυτές είναι καλές και δουλεύουν, αλλά οι περισσότεροι θέλουν να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση «εδώ και τώρα», με αποτέλεσμα το αποτέλεσμα να μην τους ικανοποιεί και έτσι με τον καιρό να τα παρατάνε.
Βλέπεις, το μυαλό δεν δέχεται εύκολα μια ιδέα, κάτι που παρατήρησα και εγώ και ανέπτυξα μερικές μεθόδους για να αυτοβελτιωθώ, κάνοντας φυσικά και μερικά από τα παραπάνω.

Το 3ο μέρος θα το προσθέσω σύντομα, ωστόσο θα σου δώσω μια συμβουλή:
Η αλλαγή ωστόσο παίρνει καιρό. Αν αποφασίσεις να ασχοληθείς, να περιμένεις πάνω από ένα τετράμηνο να δεις τις πρώτες αλλαγές επάνω σου, οι οποίες θα φαίνονται και στην συμπεριφορά σου, αφού θα είναι έμφυτες πλέον μέσα σου. Αν τα παρατήσεις, αν αρχίσεις να κάνεις κάτι και το αφήσεις, για να πιαστείς με κάτι άλλο το οποίο το αφήσεις και αυτό γιατί δεν δουλεύει (?) και μετά ξαναπιάσεις το πρώτο πάλι μπας και σου δώσει αποτέλεσμα και το αφήσεις και αυτό, τότε δεν πρόκειται να κάνεις τίποτα.
Η υπομονή είναι αρετή και