Πως μπορεί κανείς να αναπτύξει κουράγιο και θάρρος, μέρος 1ο

Τι σημαίνει να έχει κάποιος θάρρος και κουράγιο, ώστε να μπορεί άφοβα να κάνει κάτι; Γιατί μερικοί άνθρωποι είναι σαν να μην φοβούνται τίποτα, ενώ κάποιο άλλοι αντιδρούν σε κάτι πολύ απλό;

Nay, be a Columbus to whole new continents and worlds within you, opening new channels, not of trade, but of thought. – Henry David Thoreau

Βασικά, προτού συνεχίσω, θα πρέπει να αναφέρω ότι μπορεί βιολογικά να είμαστε ίδιοι, αλλά όλοι οι άνθρωποι δεν μοιάζουμε καθόλου μεταξύ μας, είμαστε ο καθένας μας μοναδικός και διαφορετικός.

Βιολογικά είμαστε όλοι ίδιοι, λοιπόν. Όλοι μας έχουμε τους νευροδιαβιβαστές, οι οποίοι χρησιμεύουν στην μεταβίβαση πληροφοριών στο κεντρικό νευρικό σύστημα μας, καθώς επίσης και στα περιφερειακά όργανα και νεύρα, ώστε να μπορούμε να βιώνουμε την ζωή.

Όλος αυτός ο κύκλος, ελέγχεται από τον εγκέφαλο. Ωστόσο μέσα στον εγκέφαλο βρίσκεται και αυτό που ονομάζουμε «μυαλό», το εγώ μας, αυτό που ελέγχει τις πράξεις μας. Πιστεύω ότι αν ένας άνθρωπος μπορεί να ελέγξει τις σκέψεις του, μπορεί να ελέγξει την ζωή του.
Για παράδειγμα αυτήν την στιγμή στο μυαλό σου δημιουργούνται κάποιες «φωνές», οι οποίες και μπορούν να σε οδηγήσουν να συνεχίσεις να διαβάζεις το συγκεκριμένο θέμα ή να το αγνοήσεις, κρίνοντας το αδιάφορο ή ότι δεν ισχύει.

Τώρα αν το μυαλό μας μπορεί να ελέγξει την φυσική δραστηριότητα του εγκέφαλου μας (κάτι που η σύγχρονη επιστήμη μας έχει δείξει ότι ισχύει, άλλωστε υπάρχουν δεκάδες αναφορές για θεραπείες ασθενών μόνο με την θετική σκέψη, ενώ θα πρέπει να λάβει κανείς υπόψιν του και το φαινόμενο πλασέμπο), η απορία που είχε πάντοτε ο άνθρωπος είναι αν θα μπορέσει το μυαλό μας να ελέγξει και τον τρόπο λειτουργίας του υπόλοιπου σώματος.

Άρα, αν το μυαλό μπορεί να ελέγξει την λειτουργία του σώματος, θα μπορεί έτσι να ελέγξει και την ζωή μας, εννοώντας τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα και αντιδρούμε σε αυτά. Και αν ισχύουν όλα αυτά, τότε το μυαλό μας μπορεί να ελέγξει την ζωή μας και ελέγχοντας την σκέψη μας (πχ με τεχνικές ή συλλογισμό), ελέγχουμε τον τρόπο που ζούμε. Ξέρω, ακούγεται κάπως περίεργο, αλλά συνέχισε να διαβάζεις.

Στην πορεία του blog, άρχισα να δίνω βαρύτητα περισσότερο στο «μέσα» από το «έξω» μου. Δηλαδή δεν με ενδιέφερε τόσο το τι ατάκα να «πω» σε μία γυναίκα να την εντυπωσιάσω ή ποιο θα είναι το σωστό να κάνω σε κάθε περίπτωση που μου τύχαινε, αλλά να καταλάβω ότι μπορώ να κάνω και να λέω ότι θέλω, εφόσον αυτό που κάνω ή λέω το κάνω με «πίστη» στον εαυτό μου.
Έτσι η ιδέα που θα μας απασχολήσει σε αυτό το άρθρο είναι απλή, ότι το μυαλό ελέγχει τον εγκέφαλο, ο οποίος ελέγχει την παραγωγή των απαραίτητων «χημικών» στο σώμα, τα οποία χημικά ελέγχουν με την σειρά τους πως θα αντιδράσεις.
Παράδειγμα δεν χρειάζεται να χτυπηθείς με κάποιον ή να πλησιάσεις μια πανέμορφη γυναίκα και να της την πέσεις, φτάνει μόνο η σκέψη σου και θα παρατηρήσεις το σώμα σου να αντιδρά (πχ με ταχυκαρδία) άμεσα.

Πιστεύω ότι αν μπορέσεις να «εγκαταστήσεις» μια ιδέα στο μυαλό σου, τότε το σώμα σου δεν θα αντιδρά όπως αντιδρούσε. Στο παραπάνω παράδειγμα, αν στο μυαλό σου «ρίζωνες» την σκέψη ότι μπορείς να πλησιάσεις σε όποια θέλεις, τότε το σώμα δεν θα αντιδρούσε με τον τρόπο που μπορεί να αντιδράσει τώρα, όπως πχ η ταχυκαρδία που προανέφερα.

Είχα αναφέρει και παλιότερα ότι πολλά βιβλία προσπαθούν με την διαδικασία της θετικής σκέψης να «φυτέψουν» τέτοιες ιδέες στο μυαλό, ωστόσο θα σε απογοητεύσω και θα σου πω ότι κάτι τέτοιο δεν δουλεύει και το μυαλό απαιτεί άλλο τρόπο να «αποθηκεύει» νέες ιδέες πάνω από παλιές.

Στιγμιότυπο από ένα event με τίτλο «If The Secret’s So Great, Where’s My Ferrari«

Αν για παράδειγμα φέρεσαι με κάποιο τρόπο (πχ με αυτοπεποίθηση ή δυνατός), τότε οι υπόλοιποι θα σε φέρονται έτσι. Σου έχει τύχει να είσαι με κάποιον και να σου μιλάει και να λέει σε κάποιον που είστε μαζί, ότι αυτός είναι ντροπαλός, χωρίς να τον γνωρίζει και να αποφεύγει να μιλά για κάτι επειδή ο άλλος είναι ντροπαλός;
Όχι, δεν το γράφει στο κούτελο του, είναι ο τρόπος που φέρεται κάποιος, μπορείς να διαβάσεις περισσότερα σε παλιότερο μου άρθρο.

Έτσι λοιπόν, για να γυρίσουμε στο παραπάνω παράδειγμα, αν φέρεσαι κάπως και σου συμπεριφέρονται και οι υπόλοιποι αντίστοιχα. Αυτό με τον καιρό ενισχύει τον εαυτό σου και δυναμώνει την σκέψη σου ότι όντως έχεις αυτοπεποίθηση ή είσαι δυνατός. Και εφόσον το σώμα μας είναι ένα ενιαίο σύστημα, η στάση του σώματος σου θα δίνει σήμα στον εγκέφαλο να παράγει τα απαραίτητα χημικά, τα οποία στην συνέχεια θα διοχετεύονται στο υπόλοιπο σώμα (άλλωστε το θάρρος και η αυτοπεποίθηση στην ουσία είναι μια χημική σύσταση στον εγκέφαλο), που με την σειρά του το σώμα θα το στέλνει στον εγκέφαλο κ.ο.κ, επειδή όπως σκέφτεσαι/φέρεσαι προκαλεί το σώμα σου να ανταποκρίνεται και ανάλογα.

Προτού συνεχίσω, θα αναφέρω μια παράθεση:

Courage is not the absence of fear but the judgment that something else is more important than fear. – Ambrose Redmoon

Πιστεύω ότι η παραπάνω παράθεση κρατάει σχεδόν όλο το θέμα που αφορά το blog, δηλαδή το πως θα νικήσουμε την όποια φοβία, μιας και για εμένα η φοβία της αποτυχίας, της απόρριψης (ή κάτι άλλο) είναι που μας κρατάει πίσω και δεν κάνουμε πράξη αυτό που θέλουμε.
Όλοι μας έχουμε αισθανθεί φοβία για κάτι, είναι κάτι το ανθρώπινο.

Οπότε, αν μπορέσουμε να μειώσουμε την ανταπόκριση που έχει το μυαλό μας σε κάποια φοβία μας, θα μπορέσουμε να αλλάξουμε την ανταπόκριση του σώματος μας προς την φοβία αυτήν, με αποτέλεσμα να αλλάξεις τον τρόπο που επέλεγες για να την αποφύγεις. Με λίγα λόγια, αν δεν νιώθεις φόβο για κάτι, τότε μπορείς να σκεφτείς πλέον διάφορους τρόπους για να κάνεις πράξη αυτό που παλιότερα φοβόσουν, δηλαδή αν πλέον δεν φοβάσαι να πλησιάσεις μια όμορφη κοπέλα για να την φλερτάρεις, θα μπορείς πλέον να πλησιάσεις όποια σου κάνει κέφι.
Και πλέον όσο πιο πολύ το επαναλαμβάνεις, τόσο περισσότερο «εγκαθιστάτε» μέσα σου, με αποτέλεσμα σε λίγο καιρό να σου είναι κάτι το φυσικό, σαν να πίνεις ένα ποτήρι νερό.

Ωστόσο, προτού συνεχίσουμε να δούμε τι μπορεί να κάνει κάποιος για να αποκτήσει θάρρος (ή @@), θα πρέπει να μάθουμε περισσότερα για το σώμα και το μυαλό μας.

Σε αυτό το σημείο, ας δούμε ένα βιβλίο που είχα αναφερθεί και παλιότερα για ένα βιβλίο το οποίο έχει αναφερθεί άπειρες φορές, τόσο στην κοινότητα αλλά και αλλού. Ο λόγος για το Think and Grow Rich, του Napoleon Hill.

Το συγκεκριμένο βιβλίο θεωρείται (και είναι) από πολλούς σαν κάτι που πρέπει να το διαβάσουν όλοι. Σύμφωνα με την περιγραφή του, έχει πουλήσει περισσότερα από 60εκ αντίτυπα παγκοσμίως, στα οποία δεν μετριούνται τα δωρεάν download από το internet.
Να υπάρχουν άραγε τόσοι εκατομμυριούχοι στον κόσμο; Δεν αναφέρομαι στο ότι το βιβλίο είναι λάθος, αλλά μήπως για τους περισσοτέρους είναι «ακόμη ένα βιβλίο αυτοβελτίωσης, ας περιμένουμε το επόμενο»;

Ας δούμε λίγο το βιβλίο. Εκτός από τα γνωρίσματα τα οποία θα πρέπει ο κάθε επιτυχημένος να έχει, μας δείχνει και έξι βασικούς φόβους που έχει ο άνθρωπος και τον κρατάνε πίσω, ή όπως τα αναφέρει, τα λεγόμενα και ΕΞΙ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΦΟΒΩΝ.
Ο ΦΟΒΟΣ ΤΗΣ ΦΤΩΧΙΑΣ
Ο ΦΟΒΟΣ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ
Ο ΦΟΒΟΣ ΤΗΣ ΚΑΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Ο ΦΟΒΟΣ ΤΟΥ ΝΑ ΧΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΚΑΠΟΙΟΥ
Ο ΦΟΒΟΣ ΤΩΝ ΓΗΡΑΤΕΙΩΝ
Ο ΦΟΒΟΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ

Ωραία λοιπόν. Μπορείς να δεις αν αναφέρει πουθενά πως να αποκτήσεις θάρρος και κουράγιο για να δράσεις; Δεν θα δεις πουθενά να το αναφέρει. Βασικά το θέμα το περιτριγυρίζει, αλλά ποτέ δεν του δίνει την απαραίτητη σημασία στο βιβλίο του. Κάτι που θα παρατηρήσεις στα περισσότερα βιβλία παρόμοιου θέματος, μιας και πολλά δανείζονται ιδέες από το βιβλίο του Hill. Πιθανών οι άνθρωποι που συναναστρεφόταν ο Hill να είχαν ήδη το θάρρος και το κουράγιο και να μην χρειαζόταν να αναφέρει ΠΩΣ να το αποκτήσεις.

Οπότε, θα πρέπει να δώσουμε την προσοχή μας στο πως να αποκτήσουμε την θέληση να κάνουμε κάτι, καθώς και το θάρρος.

Όλα αυτά θα τα αναφέρω στο επόμενο μου άρθρο. Ως τότε, σε συνιστώ να διαβάσεις το βιβλίο του Hill, καθώς (όπως θα διαβάσεις και από τα δεκάδες σχόλια) πρόκειται για διαμάντι.

ΥΓ.1) Επέστρεψα πάλι εδώ, καθώς είχα προβλήματα με τον server. Το WP είναι «μνημοβόρο», ειδικά αν του κάνουν επίθεση τα σπαμ bots, με αποτέλεσμα να επηρεάζει το άλλο site που κάνω host.
ΥΓ.2) Μπορείς να γράφεσαι στην RSS λίστα εδώ ή από τα κοινωνικά «δίχτυα» για νέα άρθρα και όχι στην «μανήσια» του wordpress. Έτσι θα συνεχίσεις να λαμβάνεις ειδοποιήσεις από οποιοδήποτε url φιλοξενείται το blog.