Το ego σου

Θέλεις να αλλάξεις προς το καλύτερο; Να γίνεις καλύτερος άνθρωπος ή ακόμη καλύτερος άντρας; Ορίστε μερικές συμβουλές, που μπορεί να σε βοηθήσουν.

Ο δρόμος της αυτό βελτίωσης για κάθε άνθρωπο, είναι μακρύς και δύσκολος. Δυστυχώς δεν υπάρχει κάποιο μονοπάτι για να μπορέσει ο καθένας μας να «κόψει» δρόμο. Ωστόσο το καλό είναι ότι οι περισσότεροι μπορούνε να βελτιωθούνε, αν φυσικά προσπαθήσουν.

Όταν αποφασίσεις να αλλάξεις, θα πρέπει να γνωρίζεις ότι το ego σου θα είναι ευάλωτο και κάθε προσπάθεια σου μπορεί εύκολα να μπλοκαριστεί από τις παλιές απόψεις σου, οι οποίες και είναι παγίδα.

Πως είναι το ego μας
Φαντάσου σε ένα χωράφι, που είναι ο κόσμος, βγαίνει ξαφνικά ένα βλαστάρι. Αυτό το βλαστάρι είναι ο καθένας που θέλει να αλλάξει και να βελτιωθεί. Ωστόσο, όπως ένα μικρό βλαστάρι, έτσι και όποιος θέλει να βελτιωθεί, στην αρχή είναι «ευάλωτος». Ο παλιός του εαυτός αλλά και οι άλλοι, θα προσπαθήσει να τον «τραβήξουν» πίσω. Γι’ αυτό και στην αρχή, καλό είναι να μην ακούς κανένα ή ακόμη καλύτερα να κόψεις για λίγο από την παρέα σου, που μπορεί να σε τραβά πίσω.
Με το να σκέφτεσαι (ή να σου λένε) «αυτό δεν είναι για μένα«,»δεν πρόκειται να με βοηθήσει να αλλάξω ένα βιβλίο ή ένα blog» κλπ, σε κρατάει πίσω, γιατί το συνειδητό σου ΔΕΝ «αφήνει να περάσει» η ιδέα και να «καταχωρηθεί» στο υποσυνείδητο σου και έτσι ότι και αν κάνεις, απλά μπλοκάρεται από εσένα τον ίδιο.

Επίσης το χειρότερο που κάνουν οι περισσότεροι, είναι να συγκρίνονται με άλλους, όπως πχ «γιατί ο τάδε να μπόρεσε και να πλησίασε την τάδε» ή «γιατί να μην μπορώ να γίνω σαν τον τάδε» ή ακόμη χειρότερα «αυτήν την στιγμή δεν έχω το θάρρος να πλησιάσω την τάδε ή να κάνω το τάδε«. Σταμάτησε το.
Πίσω στο παράδειγμα με το βλαστάρι, το βλαστάρι συνεχίζει την πορεία του. Δεν «σκέφτεται» γιατί να μην έχω και εγώ καρπούς που έχουν τα άλλα φυτά κλπ. Θα έρθει ο καιρός και θα αποκτήσει και αυτό με την σειρά του καρπούς και άνθη.
Με αυτές τις σκέψεις, απλά λες στο υποσυνείδητο σου «αυτήν την στιγμή ΔΕΝ είμαι καλός, άρα φέρσου σαν να ΜΗΝ είμαι καλός«. Και να ξέρεις, κάθε ιδέα που επαναλαμβάνεις, απλά ενισχύεται. Και επειδή το υποσυνείδητο μας κάνει ότι του πούμε, μάντεψε, θα σε κάνει να φέρεσαι σαν να μην είσαι καλός.

Επίσης, το υποσυνείδητο είναι «τυφλό» και άρα δεν μπορεί να δει, που σημαίνει ότι δεν μπορεί να ξεχωρίσει το αληθινό από το ψέμα. Σου έχει τύχει απλά να σκεφτείς κάτι που φοβάσαι και να βιώσεις τα ίδια πράγματα (πχ ταχυκαρδία) που θα βίωνες και στην πραγματικότητα; Είναι το υποσυνείδητο που δεν βλέπει, απλά δέχεται. Με βάση αυτήν την λογική, υπάρχουν και οι ανάλογες ασκήσεις για να ξεπεράσει κανείς πολλά κολλήματα, αλλά δεν είναι του παρόντος.

Οπότε με λίγα λόγια, αυτό που έχεις να κάνεις είναι βασικά να πιστέψεις στον εαυτό σου. Να μην κάνεις αρνητικές σκέψεις και να μην δέχεσαι κάτι που δεν το θέλεις πραγματικά. Αν πχ κάποιος δικός σου, σου πει ότι όλα αυτά είναι μαλακίες ή ότι δεν ισχύουν, απλά γράψ’τον και σκέψου θετικά.
Φαντάσου τον εαυτό σου ότι είναι καλός στον τομέα που θέλεις και φαντάσου τι μπορείς να κάνεις με το να είσαι καλός σε αυτό που θες (πχ στις γυναίκες). Σκέψου τι επίδραση θα έχει αυτό στην ζωή σου και στους άλλους.
Φαντάσου ότι μπορείς και πλησιάζεις ή μπορείς και φλερτάρεις μια που γουστάρεις από καιρό. Έλεγξε το μυαλό σου και κάντο να σκέφτεται θετικά, αν βάλεις σαν ιδέα ότι φλερτάρεις μια γυναίκα ή πλησιάζεις μια πολύ όμορφη, πίεσε το να το εμφανίσει το καλύτερο αποτέλεσμα, πχ ότι την φιλάς (θα πρέπει να το κάνεις να δείχνει όσο αληθινό γίνεται στο μυαλό σου, πχ φασαρία, καπνό -αν είσαι σε κλαμπ- κλπ, σαν να είσαι ήδη μέσα).

Με τον καιρό θα δεις ότι δεν θα είσαι πλέον ένα «μικρό βλαστάρι»…