Όπου δεν πίπτει λόγος…

Στο παρών άρθρο θα αναφερθώ για ένα πράγμα το οποίο δεν μιλάνε πολλοί, αλλά πολλοί θα έπρεπε να γνωρίζουν και συγκεκριμένα τον τρόπο συμπεριφοράς μεταξύ των αντρών (και όχι μόνο).

Αφορμή για το συγκεκριμένο άρθρο στάθηκε η παρατήρηση ενός γνωστού μου ατόμου και στον τρόπο που του συμπεριφέρονταν οι υπόλοιποι αλλά και δικές μου συναναστροφές και πάντα με βάση την λογική του να είσαι alpha male.

Καταρχάς να πω ότι και εμείς οι άντρες τεστάρουμε κάποιον, όχι μόνον οι γυναίκες. Τεστάρουμε για να δούμε τι ρόλο παίζει ο άλλος. Μπορείς να το δεις σε παρέες, σε κοινωνικά «πάρε-δώσε» όπως πχ οι σχολές κλπ, όπου κάποιος νεοφερμένος θα πρέπει να «ζυγιστεί»,
Αν για παράδειγμα πας σε μια σχολή σαν καινούριος, η παλιά «κλίκα» εκεί θα θελήσει να σε δοκιμάσει, είτε λέγοντας μαλακίες (εφόσον οι ίδιοι έχουν την άνεση πλέον των ατόμων) για να σε τεστάρουν, είτε πειράζοντας σε, ώστε να δουν τα όρια σου.

Ας δούμε ένα παράδειγμα του γνωστού μου. Στην δουλειά του πολλοί τον πείραζαν. Τον έβλεπαν «καλούλη» και σε κάθε ευκαιρία τον ενοχλούσαν, με κρύα σχόλια και λοιπές παρατηρήσεις/μπηχτές.
Εκείνη την περίοδο αφιέρωνα πολύ χρόνο στην μελέτη των Alpha Male χαρακτηριστικών και δοκιμών τους στο λεγόμενο «πεδίο», έξω δηλαδή σε κόσμο για να μπορέσω να κατανοήσω τι παίζει με βάση παλιές μου εμπειρίες και φυσικά τις καινούριες που στο πεδίο αποκόμιζα. Του είχα πει μερικά πράγματα για τα Alpha Males και επειδή ήθελε να «ανέβει» επίπεδο και να τον σέβονται, μου έλεγε να του δώσω συμβουλές. Του έδινα με βάση το τι διάβαζα (εκείνον τον καιρό ιδιαίτερα) και όχι με βάση τις δικές μου πραγματικές συμβουλές (τι θα έκανα εγώ με λίγα λόγια). Του έλεγα λοιπόν ότι δεν θα πρέπει να επηρεάζεται από τους άλλους και να τους γράφει, ενώ επίσης να κάνει και πλάκα με αυτά που λένε, ώστε να δείξει ότι στην πραγματικότητα δεν έχει θιχτεί σοβαρά με αυτά που είπανε και φυσικά ότι παίρνει από πλάκα. Και μην νομίζεις ότι αυτά δεν λέγονται, υπάρχουν σε σχετικά βιβλία των Alpha Male Rulez. Το παιδί δούλεψε επάνω σε αυτές τις συμβουλές μπορώ να πω και δεν είχε ιδιαίτερη επιτυχία, μην σου και ότι έχω καταλήξει ότι κάποιον που δεν αντιδρά τον λένε και «μαλακάκο». Άλλωστε μερικές από τις απόψεις μου τις έχω βγάλει και παρακολουθώντας/συζητώντας και εμπειρίες άλλων.
Τελικά του είπα να δείξει τα όρια του, να τους αντεπιτεθεί και να τους την πει με λίγα λόγια, έτσι θα έκανα τουλάχιστον εγώ. Και τότε βρήκε την υγειά του, πιθανών κατάλαβαν ότι ο άλλος δεν σηκώνει πλέον τα αστεία τους και τον σεβάστηκαν. Μάλιστα του έγινε και μάθημα και πλέον (όπως μου είπε) δείχνει τα όρια του από την αρχή και τον σέβονται. Μάλιστα θυμάμαι που όταν είχα πει σε κάποιον να αφήσει σε εμένα κάτι και να το πάω εγώ στον προαναφερόμενο γνωστό μου, μου είπε το εξής: «άσε καλύτερα φίλε να το πάω εγώ, αυτός φωνάζει και δεν θέλω φωνές«. «Ωραίος» σκέφτηκα, από το «μαλακάκος» ανέβηκε επίπεδο, μπράβο του.

Με βάση τους κανόνες των Alpha Males, αν κάποιος σου την «μπαίνει», είτε γιατί σε ζηλεύει, είτε γιατί δεν γουστάρει τα μούτρα σου, είτε για άλλους άσχετους λόγους, έχεις δύο επιλογές, τις οποίες θα τις δούμε παρακάτω και θα αναλύσουμε τα συν και τα πλην τους και με κάποια παραδείγματα για το πως αυτά τα «Alpha-λικια» καμιά φορά μπορεί να μην φέρουν και το ανάλογο αποτέλεσμα.

Αρχικά μπορείς να απορρίψεις τον άλλον, κοιτάζοντας απλώς αλλού και μη συμμετέχοντας στις προκλήσεις του, κάτι που κάνουν και οι γκόμενες όταν δεν γουστάρουν τον άλλον και θέλουν να του το κάνουν πιο λιανά, χωρίς να πουν κουβέντα. Επίσης αν είσαι σε παρέα, μπορείς να μην του απαντάς καθόλου και να συνεχίζεις να μιλάς στους υπολοίπους. Εδώ ο άλλος είναι πιθανό να καταλάβει και να σταματήσει. Ωστόσο μπορεί να είναι μαλάκας όμως και να το πάρει και στραβά και να θεωρήσει ότι τον φοβάσαι.
Ήμουν μια φορά σε ένα βενζινάδικο και περίμενα στην ουρά να πληρώσω (πολλές αυτόματες αντλίες, ένα ταμείο). Κάποια στιγμή ένα αυτοκίνητο με ξένες πινακίδες πέρασε μπροστά και πίσω του ένας «μάγκας» άρχισε να βρίζει. Ο τυπάς στο αυτοκίνητο δεν αντέδρασε καθόλου, ούτε καν τον κοίταξε. Ο άλλος είδε την φάση, πιθανών είδε και την μουν@ρα που είχε μαζί του ο άλλος και θεώρησε ότι ναι μεν ο τυπάς χέστηκε επάνω του από την αντίδραση του και πιθανών θα του φάει και την γκόμενα. Έτσι κατέβηκε από το αυτοκίνητο του και άρχισε να πηγαίνει προς το μέρος του και να βρίζει συνέχεια και δυνατά. Εφόσον ο ξένος δεν αντιδρούσε (μιλάμε δεν αντιδρούσε καθόλου, ατάραχος τελείως, κάτι που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση και παρακολουθούσα τις κινήσεις του) και τον άκουγε και ο κόσμος (συν η γκόμενα), άρχισε να πιστεύει ότι θα γίνει ο Νο 1 μάγκας της περιοχής. Φτάνει κοντά στο αμάξι του τυπά βρίζοντας τον συνέχεια. Ο ξένος του έκανε νόημα να φύγει, κάτι του είπε που δεν άκουσα και του έπιασε το χέρι η γκόμενα του (σαν να του έλεγε «γράψε τον μαλάκα και μην το συνεχίζεις«). Τι είδε αυτό ο άλλος, πάει να τον αρπάξει από τον λαιμό (σου λέει «κότα» ο άλλος, η γκόμενα τον κάνει ότι θέλει, θα ανεβώ στα μάτια της χτυπώντας τον). Ε, τι ήταν να το κάνει αυτό, τον αρπάζει ο ξένος και τον τράβηξε μερικές μπουνιές που τον έβαλε μέσα στο ταμείο. Πιστεύω ότι ακόμη θα ψάχνει τα δόντια του. Με το που τον άφησε ο ξένος (πάλι η γκόμενα τον τράβηξε να σταματήσει), μπήκε στο αυτοκίνητο του και δεν έβγαλε «κιχ» μέχρι να πληρώσει και να φύγει.

Μια άλλη επιλογή που έχεις στο να δείξεις ότι είσαι Alpha Male είναι να μιλήσεις όμορφα και χαλαρά ότι κάτι σε ενοχλεί και δεν θέλεις να συνεχίσει να το κάνει. Αυτό σε κάνει να φανείς υπεράνω (όπως τουλάχιστον λένε οι… γραφές) και να καταλάβει ο άλλος ότι κάνει μαλακία και να κόψει. Φυσικά θα πρέπει να το πεις χαλαρά ώστε να δει ο άλλος ότι δεν μπορεί να σε «σπάσει». Ας δούμε δύο σχετικά παραδείγματα.
Μια φορά που έκανα προπονήσεις Kick Boxing, πήγαινα με κάποιον που γνώριζα από την δουλειά. Εκεί η οικειότητα μας σαφώς και βελτιώθηκε, αλλά με τον καιρό άρχισε να μαμάει την οικειότητα αυτήν (έχεις ακούσει για το δώσε θάρρος στον χωριάτη που λένε; ). Έτσι στις προπονήσεις άρχιζε να με χτυπά με δύναμη. Του λέω λοιπόν ήρεμα και με ωραίο τρόπο ότι δεν γουστάρω να κάνει έτσι. Αυτός απαντούσε «έλα μωρέ, προπόνηση κάνουμε» και το συνέχισε. Του ξαναλέω πάλι ήρεμα και ωραία ότι με ενοχλεί αυτό, αλλά αυτός τον χαβά του. Τότε κάποια στιγμή που το ξανά κάνει, του τραβάω μια κλωτσιά στα @@ του. Όπως έπεσε κάτω και πόναγε, του λέω «την επόμενη φορά θα τα φτύσεις«. Από τότε όχι μόνο έκοψε τα πολλά-πολλά, αλλά και τα κεράσματα καφέ στην δουλειά έδιναν και έπαιρναν, άσε δε που ήθελε να βγαίνουμε και έξω μαζί.

Σχετικό πάλι παράδειγμα ήταν και σε νυχτερινό μαγαζί, όπου ένας «φουσκωτός» έκανε τον μάγκα στον μπράβο (θεώρησα ότι το έκανε επειδή ήταν η PR δίπλα του, η οποία ήταν… 11αρι με άριστα το 10).
Ο μπράβος ήρεμα και ωραία του λέει «ΟΚ φίλε μου, σε ακούσαμε αλλά τώρα πήγαινε σπίτι σου«. Από τι κατάλαβα ο τύπος έφευγε από το μαγαζί αλλά στάθηκε στην πόρτα και έλεγε μαλακίες.
Ο ένας συνέχιζε στο ίδιο μοτίβο, ο μπράβος απαντούσε πολύ ωραία μπορώ να πω (alpha θα έλεγα). Ο άλλος όχι μόνον δεν το έκοψε, αλλά το τράβηξε παραπάνω. Δεν ήθελε τελικά πολλές, με δύο τον άφησε αναίσθητο ο μπράβος.

Έτσι λοιπόν παίδες, επειδή η ζωή καμιά φορά είναι κάπως σκληρή και ποτέ δεν ξέρεις με τι μαλάκα έχεις να κάνεις, υπάρχει και μια τρίτη επιλογή που μπορείς να κάνεις στις συναναστροφές σου, να θέτεις τα όρια σου από την αρχή και καμιά φορά με άγριο τρόπο ή με τσαμπουκά. Αν σε ενοχλήσει κάτι, όχι μόνο δεν θα μείνεις αναίσθητος με την λογική ότι θα περάσει, αλλά ούτε και θα καθίσεις φρόνιμα να πείσεις τον άλλον να ηρεμήσει με την κρυφή ελπίδα να σε ακούσει. Θα υψώσεις το ανάστημα και την φωνή σου και θα τους δείξεις τους κανόνες και τα όρια σου. «Ως εδώ κουφάλες, πιέστε με λίγο παραπάνω και σε έφαγα» θα πρέπει να’ναι η λογική σου. Θυμάμαι μια φορά που διάβαζα σε ένα βιβλίο για τον alpha τρόπο και έλεγε συγκεκριμένα «αν ας πούμε έχεις το αυτοκίνητο σου από κάτω και είναι δίπλα κάποιοι και κάθονται επάνω του ή παίζουν μπάλα δίπλα, τότε ο πιο alpha τρόπος είναι να τους πεις κάποιο αστείο του στυλ «παιδιά ακόμη πληρώνω δόσεις», ώστε να καταλάβουν το λάθος τους και να πάνε παραδίπλα«. Έλα ντε που δεν είναι όλοι δέκτες της «alpha νοοτροπίας» και δεν ξέρεις πως μπορεί να αντιδράσει ο άλλος, άσε δε που αν φέρεσαι συνεχώς με ήσυχο τρόπο θα σε περάσουν για μαλακάκο. Alpha ΔΕΝ θα σε πει κανείς, «μαλακάκο» όμως θα σε πουν πολλοί και τους «μαλακάκους» τους πατάνε και τους έχουν για να κάνουν χαβαλέ και να γελάνε.

Εντάξει, δεν λέω να αρχίζεις να ουρλιάζεις «ρε μουνί θα σε σκοτώσω» και να ψάχνεις να βρεις κάποιο παλούκι να του το φέρεις στο κεφάλι κάποιου. Καμία σχέση. Δεν είμαι φαν άλλωστε αυτής της συμπεριφοράς.
Ωστόσο θέλει αγριάδα και τσαμπουκά τις περισσότερες φορές για να αποκτήσεις σεβασμό. Θα πρέπει να σε φοβούνται και λίγο, αλλιώς θα σε μαμήσουν. Τι και αν δεν «πατάει» στην λογική των βιβλίων αυτό;
Τι και αν το σωστό «Alpha Male» δεν πρέπει να φέρεται έτσι; Η ζωή η ίδια σε κάνει να είσαι έτσι, δες και τα άγρια ζώα της ζούγκλας όπως πχ το λιοντάρι που είναι ηγέτης της αγέλης θα πρέπει να μαλώνει συχνά για να κρατάει το στέμμα του. Αν χάσει έστω και μια φορά από κάποιο άλλο, το πούλο. Εντάξει δεν θα μαλώσεις για να κερδίσεις μια θέση στην κοινωνία, αλλά το έπιασες το νόημα που λέω.

Δεν ξέρω αν μπορώ να σε κάνω alpha male αλλά ξέρω ότι μπορώ να σου δείξω πως πρέπει να φέρεσαι στην κοινωνία σαν αρσενικό. Άλλωστε ποιος είναι alpha male; Πάντως όχι κάποιος που σου μαθαίνει να είσαι το «βραβείο», αλλά παράλληλα σου μαθαίνει και μοτίβα NLP για να πηδήξεις (αλλά θα είσαι και το «βραβείο»). Ούτε κάποιος που σε ένα forum σου τα λέει όμορφα και ωραία ΑΛΛΑ ποτέ ΔΕΝ πρόκειται να βγει μαζί σου ή αν βγει ΔΕΝ είναι αυτός που σου «έβγαζε» στο forum και ξενερώνεις. Όπως σίγουρα δεν είναι και αυτός που σου λέει ότι για να ανέβεις στα μάτια κάποιας, θα πρέπει να χρησιμοποιείς ψεύτικες ιστορίες DHV.

Υπάρχουν στιγμές που αν κάποιος δεν σε πάρει στα σοβαρά με φόβο, τότε μπορεί να σε μαμάει σε κάθε ευκαιρία και αυτήν είναι η πραγματικότητα.

Για να καταλάβεις εύκολα τι θέλω να πω με το άρθρο μου για την πρέπουσα (καμιά φορά) συμπεριφορά, δες το παρακάτω σημείο από την ταινία «Ρόδα, τσάντα και κοπάνα» (από τις κορυφαίες της χρυσής εποχής της βιντεοκασσέτας), όπου οι καθηγητές του σχολείου έχουν γίνει παιχνιδάκι στα χέρια των μαθητών και δεν μπορούν να τους ελέγξουν, ώσπου καλούν τα δυνατά όπλα (Σουγκλάκος) και τους δείχνει να καταλάβουν ότι δεν πρέπει να παίζουν μαζί του. Αν εξαιρέσεις τα αγγίγματα/χειροδικίες που κάνει (τα οποία και δεν συνιστώ), η αίσθηση που δημιουργεί στην ταινία είναι ίσως το καλύτερο παράδειγμα που μπορούσα να βάλω στο post αυτό.
Επίσης μια κάπως σύγκριση θα την κάνω, δείτε τον δίπλα δίπλα στην παρακάτω σκηνή με τον Αντώνη Παπαδόπουλο και σκεφτείτε αν ήσασταν σε μια σχολή και έρχονταν καινούριοι αυτοί οι δύο μαζί, ποιος από τους δύο θα σήκωνε το πείραγμα/δούλεμα και ποιος όχι.
Και δεν χρειάζεται να είναι κανείς στα κιλά του Σουγκλακου, η αυτοπεποίθηση και η σωστή στάση του σώματος μπορεί να το περάσει σε οποιονδήποτε αυτό (διαβάστε σε αυτό το post περισσότερα σχετικά).