Είναι λυπηρό…

Στα Youtub-ια και σία, παρακολουθώ καμιά φορά άτομα που είναι μια εναλλακτική φωνή σε διάφορα θέματα και ένα από αυτά τα θέματα, είναι το Pickup και η αυτοβελτίωση γενικότερα. Αυτό που μου κάνει εντύπωση ωστόσο, είναι το γεγονός ότι αυτοί έχουν ελάχιστους «followers», μερικές εκατοντάδες προβολές και γενικά ελάχιστα σχόλια.

Το περίεργο είναι ότι δεν λένε τίποτα παράξενα πράγματα ή πράγματα που απέχουν από την πραγματικότητα. Ωστόσο ο κόσμος δεν τους ακούει, αλλά προτιμά τους πρωτοκλασάτους, τους mainstream τύπους που θα πουν αυτό που θέλουμε να ακούσουμε και τίποτα παραπάνω. Βέβαια αυτό σε κάποιο βαθμό οφείλεται και στο Youtube και τον τρόπο που τους προωθεί, αλλά οφείλεται και στον κόσμο.

Αυτό που κατάλαβα είναι ότι ο κόσμος γουστάρει να ακούει ψέματα ή μισές αλήθειες. Δεν θέλει την πραγματικότητα, δεν θέλει το εναλλακτικό, δεν θέλει αυτό που του λένε οι λίγοι, αλλά αυτό που πιστεύουν οι πολλοί.

Δεν θέλει ρε παιδί μου το «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν«, είναι μπανάλ και ντεμοντέ και δεν ακούγεται καλά στα Ευρωπαϊκά αυτάκια μας, ο κόσμος θέλει το «Λεφτά υπάρχουν να φάνε και οι κλώσες» (ναι, τα Ευρωπαϊκά αυτάκια μας, γιατί είμαστε Ευρω-πέη και μάλιστα από τα πιο καμμένα δυνατά χαρτιά της Ευρώπης -το «πέη» είναι αυτό που μας χαρίζουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα αι κατακτηταί).

Γι’αυτό και παρότι έχει ταλαιπωρηθεί ο λαός, κάνει υπομονή μέχρι να έρθει «Εκείνος», αυτός που θα του τάξει ότι θα τον κάνει να ζήσει ξανά την χρυσή εποχή των ’00s, με το χρήμα να ρέει άφθονο, τα μαγαζιά να είναι γεμάτα, τον κόσμο να πηγαίνει διακοπές τις μισές ημέρες του χρόνου, που δεν θα έχουμε άλλες σκοτούρες παρά μόνο αν κλείσαμε τραπέζι στην χ φίρμα.

Περιμένουμε αυτόν που θα μας υποσχεθεί, άσχετα αν μέσα μας γνωρίζουμε ότι δεν γίνεται, την εποχή όπου θα μπορέσουμε να πάρουμε ξανά νέα διακοποδάνεια, γαμο-δάνεια (γιατί το σπίτι δεν είναι μόνο να το χτίσεις, αυτό απαιτεί άλλο δάνειο, πρέπει όμως και να το γεμίσεις υλικό), κλαρινοδάνεια (γιατί πρέπει να πας σε πανηγύρι και να πετάξεις στον κλαριντζή καμιά 500€ έτσι για το κέφι σου, μην σε πούνε και γύφτο) και άλλα τόσα δάνεια και κάρτες, για τα οποία μην σε ανησυχεί, τα ξεχρεώνεις με 250 άτοκες δόσεις, παράλληλα με αυτές του Κωτσόβολου. Χειρότερα και από τις δόσεις του πρεζάκια, αλλά τι να κάνουμε, να μην πάρουμε αυτό που μας προτείνει ο χ επώνυμος;

Και δεν το έχει σε τίποτα ο λαός να ψηφίσει μέχρι και τον Αλ Καπόνε, αρκεί να του υποσχεθεί την επιστροφή στις ωραίες εκείνες εποχές της ανεμελιάς και της διασκέδασης. Δεν χρειάζεται να το κάνει, αρκεί να το υποσχεθεί, αυτό μας φτάνει.

Τι ωραία χρόνια, πήγαινες όπου γούσταρες. Τώρα οι αλήτες οι τραπεζίτες τα ζητάνε πίσω, θα μας βγει ξινός ο καφές στο Εμπάιρ Στέιτ Μπίλντινγκ…

Και από υπομονή σκίζουμε. Πάλι καλά που δεν υπήρχε το διαδίκτυο το 1821, γιατί αν τολμούσες να πεις κάτι, θα είχες τις γνωστές κάργιες να σε πούνε ρατσιστή, πιέζοντας σε να συμφωνήσεις με τους «άλλους» και να μην τολμάς να πεις την άποψη σου. Επίσης, θα φρόντιζαν οι Τούρκοι να κρατάνε το μυαλό μας συνεχώς απασχολημένο με προγράμματα τύπου Survivor (της εποχής), όπως για παράδειγμα σήμερα, που ο κόσμος ενδιαφέρεται περισσότερο ποιος κέρδισε στο survivor, παρά αν ψηφίστηκαν ή όχι μέτρα που θα τον ξεσκίσουν.

Δες για παράδειγμα τον (π)Σώρρα, ο οποίος μπόρεσε και έπεισε μερικές χιλιάδες κόσμο ότι είναι κάποιο είδος Μεσσία, ότι έχει αμύθητο χρήμα και οι οπαδοί του ακόμη και τώρα, συνεχίζουν να τον προστατεύουν και να τον ακολουθούν [10, 11] και δεν θέλει και πολύ για να καταλάβεις ότι ο κόσμος ζει για το παραμύθι που θα του πουλήσεις, γουστάρει να του πουλήσεις φύκια για μεταξωτές κορδέλες, θέλει να καταπίνει αμάσητο ότι του πετάξεις, το ζει αυτό το πράγμα, τον φέρνει σε οργασμό.

Και όταν ένας 21χρονος κατάφερε να πείσει δεκάδες άτομα μέσου του διαδικτύου να αυτοκτονήσουν [12], ο οποίος μάλιστα ανέφερε ότι το έκανε γιατί έπρεπε να καθαρίσει την «σαβούρα» [13], τότε καταλαβαίνεις ότι δεν υπάρχει σωτηρία. Και με το «σωτηρία» δεν αναφέρομαι στον -κάθε- 21χρονο, αλλά στην ηλιθιότητα που κυριαρχεί σήμερα. Και όπως ήταν αναμενόμενο, δεν άργησε να έρθει και στα μέρη μας [14].

Ω, μην ανησυχείς «Μετενσάρκωση του Μ.Αλεξάνδρου», θα βρεθεί κόσμος που θα σε πιστέψει…

Και δεν φταίνε τόσο τα παιδάκια που πείθονται από κάτι τέτοιους τύπους, όσο οι γονείς τους που τα γράφουν πολλές φορές στα άγραφα τους, κοιτάζοντας τις δουλειές τους χωρίς να τα εξηγούν κάποια πράγματα, ενώ τα αγοράζουν κινητά και tablets από 6χρ, για να μην τους ενοχλούν και να κάθονται ήσυχα, αναγκάζοντας τα έτσι να έρχονται σε επαφή από τόσο μικρή ηλικία με τον βόθρο που λέγεται διαδίκτυο, με αποτέλεσμα να πιστεύουν οτιδήποτε υπάρχει σε αυτό σαν σωστό, πλάθοντας έτσι νέα πρόβατα, υπάκουα στον μόνο θεό που θα γνωρίζουν, το Facebook.

Πως οι άλλοι μπορούν να σε επηρεάσουν, με αποτέλεσμα να κάνεις ότι και οι πολλοί, φοβούμενος ίσως να μην…???

Αν λοιπόν κάποιος μπόρεσε και έπεισε κόσμο να αυτοκτονήσει, αν ο κάθε Σώρρας κατάφερε και έπεισε εκατοντάδες άτομα ότι είναι αυτό που έλεγε ότι είναι, αν ο Χ πολιτικός μπορεί να μας πείσει ότι θα μας σώσει, δίνοντας ψεύτικες ελπίδες, αν ο κάθε «καφετζής» μπορεί να μας πείσει ότι γνωρίζει το μέλλον μας, αν ο ψ έμπορος μπορεί να μας πείσει να πάρουμε ναρκωτικά ή στεροειδή, τότε δεν θέλει και πολύ ο μέσος PUA να μας πείσει ότι θα μας κάνει τον πρώτο μάγκα και μάλιστα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα.

Γι’αυτό και οι «ντίβες» του YT έχουν χιλιάδες views και likes, άσχετα αν απλά λένε αναμασημένες θεωρίες και πράγματα που δεν στέκουν μερικές φορές. Αλλά αν την «τρως», τότε σημαίνει ότι κάτι κάνουν καλά. Και δεν τους παρεξηγώ, πουλάνε αυτό που θέλουν να ακούσουν τα αυτιά του μέσου χρήστη.

Ένα νέο αστέρι γεννιέται…

Όπως είπα, ο κόσμος γουστάρει τις mainstream απόψεις και συμβουλές, αδιαφορώντας να ψάξει παραπάνω από την μεριά του, «κράζοντας» καμιά φορά το διαφορετικό (για το οποίο δεν έχει ψάξει παραπάνω επίσης). Για παράδειγμα, είχα γράψει πριν κάμποσα άρθρα ότι δεν σε παχαίνουν οι υδατάνθρακες, όπως μας λένε οι φαν των low-carb και άλλων trendy θεωριών, αλλά το κρέας, το οποίο μας κάνει μεγάλη ζημιά (ΟΚ, είναι ωραίο το άτιμο, το παραδέχομαι). Αλλά έχουμε προϊόντα να πουλήσουμε, βιβλία να τυπώσουμε, πρέπει να πείσουμε τον κόσμο για το αντίθετο.

Όπως επίσης τα shakes πρωτεΐνης είναι με την σειρά τους απάτη γιατί δεν χρειάζονται, με αποτέλεσμα να δεχτώ κάτι περίεργα emails τότε από τα παιδιά των… πρωτεϊνών.

Ωστόσο μου αρέσει αυτό, δεν με χαλάει, ιδίως όταν επιβεβαιώνονται οι απόψεις-έρευνες μου. Για παράδειγμα, το κρέας έχει συνδεθεί με τον καρκίνο [15], την υψηλή αρτηριακή πίεση [16], τα καρδιολογικά προβλήματα και την καρδιακή προσβολή [17, 18], τον διαβήτη [19], την άνοια και το Alzheimer [20], την παχυσαρκία [21, 22], καθώς και πολλές άλλες ασθένειες [23]. Σε γενικές γραμμές, κάθε σύγχρονη ασθένεια, κρύβει πίσω της και μια «σύνδεση» με την κατανάλωση κρέατος.

Επίσης, η πρωτεΐνη ορού γάλακτος (Whey), η οποία και προτιμάται από πολλούς αθλητές (λόγου του μάρκετινγκ κυρίως), δεν είναι κορυφαία σε σχέση με την φυτική, αφού σε κάθε σχετική έρευνα, οι φυτικές πρωτεΐνες είναι ίσες ή υπερέχουν της Whey.

Για παράδειγμα, σε σύγκριση ανάμεσα σε πρωτεΐνη Whey και ρυζιού, δεν βρέθηκε καμία διαφορά στην μυική σύνθεση και απόδοση των αθλητών [24], αλλά και ανάμεσα σε πρωτεΐνη Whey και αρακά, όπου η πρωτεΐνη αρακά υπερείχε της Whey [25]. Επίσης, σε σχετική έρευνα σε κορυφαίες φίρμες συμπληρωμάτων πρωτεΐνης [26], πολλές κορυφαίες εταιρίες ψεύδονται για την ποσότητα πρωτεΐνης που παρέχουν τα προϊόντα τους. Και σημείωση προς τα παιδιά των πρωτεϊνών, οι αριθμοί στις αγκύλες είναι σύνδεσμοι προς επίσημες έρευνες, όχι σε πληρωμένα ή φανατισμένα reviews διαφόρων site.

Τυχαίο video του γνωστού Youtuber «Vegan Gains». Ο τύπος έχει αποκτήσει μεγάλη δημοτικότητα επειδή ξεμπροστιάζει πολλές μεγάλες «φίρμες» του αθλητισμού και της διατροφής, οι οποίοι θέλουν να πάρουν το χρήμα των απελπισμένων, για χάσιμο κιλών και χτίσιμο μυών, νέων και μάλιστα με αποδείξεις. Ωστόσο έχει αποκτήσει και πολλούς εχθρούς, οι οποίοι του έχουν σύρει ουκ ολίγα.

Τελικά, για να καταλήξω και κάπου, γιατί δεν βλέπω να τελειώνει το… σεντόνι, πιστεύω ότι οι διαφορετικές φωνές, οι φωνές που λένε την πραγματικότητα, ίσως θα πρέπει να σταματήσουν να υπάρχουν. Τι θέλω να πω; Θα αναφερθώ σε μερικά παραδείγματα (και έχω κάμποσα), για να καταλάβετε.

Πριν λίγα χρόνια, ένας Έλλην Youtuber που παρακολουθούσα και τώρα έκλεισε το κανάλι του, έλεγε την άποψη του περί προϊόντων και υλικών, άποψη που οι εταιρίες που εισήγαγαν τα προϊόντα δεν γούσταραν ιδιαίτερα να ακούγονται.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι εταιρίες να μην του στέλνουν τα προϊόντα τους για review και unboxing, προϊόντα τα οποία μπορούσε αργότερα να χαρίζει σε διαγωνισμούς, ώστε και περισσότερο κόσμο να έχει και περισσότερα κέρδη από τις προβολές. Αντίστοιχο στυλ έχει ο «Τζο Βάργκας» (aka AngryJoeShow), τον οποίον οι εταιρίες μισούν. Αναγκαζόταν έτσι να τα αγοράζει μόνος του. Τελικά έκλεισε από τα γεμάτα μίσος σχόλια κάποιων, επειδή προσέβαλε την αγαπημένη τους εταιρία (ναι, συμβαίνουν και αυτά στον μαγικό κόσμο του διαδικτύου).

Παλιότερα, πριν καμιά 12αριά χρόνια περίπου, είχαμε φτιάξει με κάτι φίλους ένα blog με διάφορα θέματα και παράλληλα και πειρα-γκουχ-τικά-γκουχ-links βασισμένα στο σύστημα eDonkey [27]. Σε ένα άρθρο είχαμε γράψει ότι ο κόσμος κάνει λάθος που πληρώνει συνδρομές rapidshare, αλλά κυρίως συνδρομές για πρόσβαση σε αντίστοιχα Ελληνικά forums, γιατί και τα ίδια τα links μπορούσε να τα βρει σε αντίστοιχα sites του εξωτερικού και μάλιστα δωρεάν, αλλά μπορούσε να κατεβάσει ταινίες από εναλλακτικές πηγές επίσης δωρεάν, χωρίς πρόσβαση και λοιπές αηδίες, όπως ήταν τα eDonkey links για παράδειγμα.

Τότε είχαμε δεχτεί επίθεση από ιδιοκτήτες των forums, καθώς επίσης και από κάποιους uploaders που φοβήθηκαν να μην χάσουν το ψωμί τους, μιας και έβγαινε «καλό μεροκάματο», γιατί ο κόσμος δεν ήξερε που να στραφεί για να βρει τις αγαπημένες του σειρές και ταινίες. Μιλάμε για χιλιάδες D/Ls (για τους πιο νέους, η rapidshare σε πλήρωνε ανάλογα τα downloads που έκαναν τα αρχεία σου, κάτι αντίστοιχο με τα σημερινά πειρατικά streams ταινιών/σειρών).

Πριν κάμποσα χρόνια πάλι, είχα γράψει την άποψη μου για ένα φάρμακο κατά της τριχόπτωσης, με αποτέλεσμα να με απειλεί ο «εφευρέτης» του με μηνύσεις και πρόστιμο ή φυλακή, ενώ πολύς κόσμος, από το άρθρο εκείνο και μετά, έσωσε τα χρήματα του. Και είναι κάτι που συνέβη πολλές φορές αργότερα και με άλλους.

Αυτό λοιπόν που κατάλαβα, είναι όπως έγραψα και παραπάνω, ότι ίσως δεν πρέπει να υπάρχουν εναλλακτικές φωνές. Και αυτό γιατί οι «εναλλακτικές» φωνές έχουν ελάχιστη απήχηση και καθόλου κέρδος, ενώ κινδυνεύεις να σε στολίσουν και με διάφορα κοσμητικά επίθετα. Δείτε για παράδειγμα την Ελένη Λουκά ή τον τύπο στο παρακάτω video, είναι από τις ελάχιστες φωνές που φωνάζουν, αλλά ο κόσμος τους έχει για τρελούς (οκ, έχουν ίσως ένα στυλάκι περίεργο, αλλά από το να κάθονται στον καφέ, κάτι είναι και αυτό).

Για παράδειγμα, γιατί να μην έλεγε και ο παραπάνω youtuber ψέματα στα reviews του και να είχε έτσι την «αγάπη» των εταιριών, όπως κάνουν οι περισσότεροι άλλωστε, αντί να παλεύει για τα ελάχιστα -σε σχέση με τους υπολοίπους- views και τα μηδαμινά χρήματα;

Γιατί να μην έγραφα τότε ότι είναι καλό να πληρώνεις για συνδρομές σε forums και να κέρδιζα και εγώ χρήματα; Γιατί να μην ζητούσα συνεργασία με τον «εφευρέτη» και να είχα έτσι κέρδος, χωρίς απειλές για δικαστήρια και πρόστιμα; Γιατί ο Vegan Gains να την «βγαίνει» στις ντίβες, ενώ μπορούσε να συνεργαστεί μαζί τους, αναρτώντας fake έρευνες και κερδίζοντας έτσι χρήματα από τα referring links μαζί με τα κέρδη του από τις προβολές;

Γιατί να μην συνεργαζόμουν με κάποιον ξένο PUA, πχ τον Mystery ή τον Style, ώστε και στο «βιογραφικό» μου να αναφέρω με καμάρι ότι συνεργάστηκα μαζί τους και διδάχτηκα από αυτούς, αντί να γράφω αρνητικά για αυτούς (καμιά φορά) και να έχω και κάποιο κέρδος, αλλά και να είμαστε όλοι μαζί μια ωραία παρέα, αφού όλοι θα λέμε τα ίδια;

Γιατί να προσπαθεί κάποιος να πει κάτι κακό για τις εταιρίες, πχ των ακριβών κινητών, που έχουν «πείσει» τον κόσμο ότι το να αγοράσεις ένα κινητό που κοστίζει 2-3 μισθούς είναι σωστό και θα ανεβάσει κάπως την αξία σου, ενώ στην πραγματικότητα οι περισσότεροι δεν τα έχουν ανάγκη και μπορούν να κάνουν την δουλειά τους και με κάποιο των 200€; Αφού μπορεί να τα «βρει» με τις εταιρίες, να του χαρίσουν ίσως το κινητό αυτό και να στείλει με την σειρά του όλο και περισσότερο κόσμο προς τις εταιρίες. Όλοι θα βγουν κερδισμένοι από αυτό.

Τα παραπάνω είναι απορίες που μου γεννιούνται όταν βλέπω άτομα να παλεύουν με το να προβάλλουν την πραγματικότητα (όπως τουλάχιστον οι ίδιοι την πιστεύουν), κινδυνεύοντας πολλές φορές να τους πούνε γραφικούς, εκκεντρικούς, ρατσιστές κ.α. και μάλιστα τα άτομα που απλά δηλώνουν «φαν» και δεν έχουν κάποιο άμεσο κέρδος (ή έχουν φάει φοβερή πλύση εγκεφάλου). Και μάλιστα χωρίς κανένα κέρδος. Και δεν αναφέρομαι σε εμένα, άλλωστε πάντα έκανα ότι έκανα επειδή το ήθελα, αλλά το λέω για τους άλλους, οι οποίοι θα έπρεπε να κερδίζουν περισσότερα για τον κόπο τους, να έχουν μεγαλύτερη fanbase, αλλά δεν συμβαίνει.

Ίσως τελικά δεν πρέπει να υπάρχουν άλλες φωνές, πλην των mainstream. Ίσως ο κόσμος δεν θέλει ή δεν πρέπει να ξυπνήσει. Ίσως αν ξυπνήσει, τότε να «πεθάνουν» οι έξυπνοι, οι οποίοι ζουν από τα θύματα. Ίσως να είναι τελικά καλύτερο για όλους, να ακούγεται μόνο μια φωνή, αυτήν του κέρδους…