Ελληνική "σκηνή". Τι παίζει;

Πολλοί είναι αυτοί που διψάνε για γνώση, αλλά δεν γνωρίζουν τόσο καλά Αγγλικά, για να μπορέσουν να διαβάσουν τα (ουκ ολίγα θα έλεγα) βιβλία που κυκλοφορούν εις την αλλοδαπήν. Οπότε, τι παίζει με τα βιβλία που τα γράφουν Έλληνες;

Μου είχε ζητηθεί πολλές φορές να το κάνω, αν και στο παλιό μου blog είχα αναφέρει σχετικά με το elksi.gr (Ελξη.gr) μόνο. Τώρα θα αναφερθώ σε δύο βιβλία, μιας και μόνο αυτά γνωρίζω ότι κυκλοφορούν και είναι γραμμένα από Έλληνες και όχι μεταφρασμένα. Οπότε, χειμώνας έρχεται, θα είσαι μέσα (ελέω και οικονομικής κρίσης), θα έχεις χρόνο να διαβάσεις κάτι που θέλεις.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα παρακάτω είναι καθαρά δική μου άποψη, με βάση το πως έκρινα τους συγγραφείς των βιβλίων από τα video ή άλλα θέματα που έχω διαβάσει σε forums.
ΕΓΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΝ ΕΧΩ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ.
Μην αρχίσετε τα σχόλια μίσους, αν είστε φανατικός με κάποιον συγγραφέα. Προσωπικά δεν γνωρίζω κανέναν συγγραφέα και ούτε έχω κέρδος από την αναφορά των βιβλίων τους.

Λοιπόν, στην Ελλάδα κυκλοφορούν δυο βιβλία που υπόσχονται να σας κάνουν γυναικάδες, το «Λύκος ή πρόβατο;» του Αναστάση Μαρασλή και το βιβλίο της έλξης του Σπύρου Κόντη.

Το ερώτημα είναι που αξίζει να δώσει κανείς χρήματα και φυσικά ποιανού την μέθοδο/συμβουλή να ακούσει;
Ο πιο παλιός είναι ο Σπύρος Κόντης (ή αυτήν την εντύπωση έχω, αν γνωρίζεις καλύτερα ανέφερε το να το διορθώσω) και μάλιστα έχει κάνει και πολύ προσπάθεια να φέρει την κοινότητα στην Ελλάδα, κάτι που του το αναγνωρίζω. Ωστόσο χρησιμοποιεί όρους και κανόνες που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν και δεν θέλουν να γνωρίσουν, θέλουν απλά να γίνουν καλύτεροι άντρες και να μπορούν έτσι να εντυπωσιάζουν/γοητεύουν τις γυναίκες. Πχ λέξεις όπως «φιλοαγνοητής» ή «νευρολογικός προγραμματισμός», δεν νομίζω να εντυπωσιάζουν και τόσο κάποιον τύπο που απλά θέλει να βελτιωθεί.

Αναφορικά, όσο αφορά το NLP (νευρολογικός προγραμματισμός) για εμένα είναι κάτι που δεν ισχύει, είναι ψεύτικο και δεν υποστηρίζεται επιστημονικά από τους ψυχολόγους. Στο θέμα Datign το έχει φέρει ο Ross Jeffries, αλλά δεν νομίζω να έχεις επιτυχία με αυτό. Οι άγκυρες και ότι άλλο αναφέρει ο Σπύρος στο βιβλίο του, ΔΕΝ δουλεύουν γιατί απλά δεν μπορούν να «αποθηκευτούν» με τον τρόπο που αναφέρει ο Σπύρος (πχ της λες κάτι και της κάνεις κάτι εκείνη την στιγμή για να την… «αγκυρώσεις»), μιας και θέλει επανάληψη κάτι και δεν συνδέεται αμέσως (δες το πείραμα του Παβλώφ, όπου μετά από αρκετές επαναλήψεις, ο σκύλος «σύνδεσε» το κουδούνι με το «ώρα για φαγητό»).
Μπορώ να γράψω άλλο άρθρο σχετικά, αλλά δεν νομίζω να έχει και τόσο σημασία, σαν μέθοδο(;) δεν την υποστηρίζω.

Όπως είπα δεν μπορώ να κρίνω τα ίδια τα βιβλία, αλλά το στυλ των ανθρώπων που τα έγραψαν και αυτό με βάση το πως τους κρίνω από τα video, κάτι που κάνω παρακάτω. Αυτό που έχω να πω είναι ότι του Σπύρου Κόντη τα βιβλία είναι απλά αντιγραφή από τα αντίστοιχα Αγγλικά.

Ο Σπύρος Κόντης
Στο παρακάτω video, δείτε τον Σπύρο. Παρατηρήστε την στάση του σώματος του, το ντύσιμο του και το πόσο «μαγκούφης» δείχνει, με χτένισμα στο μαλλί αλλά και γυαλιά παλιάς εποχής. Η στάση του είναι «απλή» και επίσης είναι και στημένο σκηνικό, δηλαδή δεν είναι σε εκπομπή όπως ο Αναστάσης παρακάτω, που είναι και ανάμεσα σε κόσμο που τον «πιέζει». Αυτό που παρατήρησα είναι ότι οι παύσεις του γίνονται επίτηδες, δηλαδή πιέζει να μιλάει έτσι, ενώ κοιτά πάνω και αριστερά συχνά, που συνήθως έτσι κοιτάνε όσοι δεν πιστεύουν όσα λένε (για να μην το πω αλλιώς και έχω και τρεχάματα). Χρειάζεται να πω κάτι παραπάνω; Μπορεί ο άνθρωπος να σε βοηθήσει να βελτιωθείς, όταν ο ίδιος δεν δείχνει και πολλά σημάδια βελτίωσης;
Πάντως, έχει έναν τρόπο που λέει «γεια» στην αρχή και κουνά το κεφάλι, ούτε ο Benny Hill τέτοια κόλπα.


Ο Αναστάσης Μαρασλής (ένα από τα πολλά videos σε εκπομπές)
Στο παρακάτω video δείτε τον Αναστάση. Δείτε ντύσιμο, μαλλί, άνεση, στυλ, δηλαδή πως προσέχει τον εαυτό του.
Όχι, δεν το γύρισα και άρχισα να τον γουστάρω :), αλλά απλά παρατηρείστε το πόσο άνετος είναι, πως μιλάει και πως κάθεται αλλά και το πόσο άνετα αντικρούει όποιες επιθέσεις εναντίον του (σε άλλα video θα τις δείτε καλύτερα). Σε σχέση με το παραπάνω, δεν είναι στην άνεση του σπιτιού του, αλλά σε εκπομπή και ανάμεσα σε κόσμο που τον πιέζει, που σημαίνει ότι εκεί δείχνει την άνεση του και το πόσο αυτοπεποίθηση έχει.

Με βάση τα παραπάνω, δεν θα σας πω πιο βιβλίο να πάρετε και πιο όχι, αυτό θα πρέπει να είναι δική σου απόφαση.
Όπως επίσης δεν μπορώ να κρίνω τα βιβλία τους, μιας και δεν τα έχω διαβάσει. Αλλά αν θέλεις να αγοράσεις ένα βιβλίο, θεωρώ ότι ο συγγραφέας του είναι και η βιτρίνα του κάθε βιβλίου, ειδικά σε θέματα αυτοβελτίωσης/σχέσεων.
Αν ψάχνεις για συμβουλές, δες, κρίνε και μετά αγόρασε/μάθε και μην αφήνεις να σε παραμυθιάζουν τα ωραία λόγια στα βιβλία και προϊόντα.