Για σου Patreon μεγάλε…

Εδώ και κάμποσο καιρό, επεξεργάζομαι (με τον αργό επεξεργαστή μου είναι η αλήθεια, άλλωστε με το Ελληνικό YouTube έκαψα πολλά εγκεφαλικά κύτταρα οπότε και δικαιολογούμε) κάποια αλλαγή που ίσως να κάνω στο blog και θα αφορά τα νεότερα άρθρα του.

Σημ.: Ο τίτλος του άρθρου είναι «κλεμμένος» (όπως όλα άλλωστε) από ένα σύνθημα ενός φαν κάποιου κόμματος.

Ξεκινάω με το γεγονός ότι το blog το διατηρώ για τον χαβαλέ μου και μόνο. Δεν κερδίζω το παραμικρό από αυτό, ούτε καν το κόστος του domain ή της φιλοξενίας του.

Που σημαίνει με λίγα λόγια ότι αυτό που κάνω, το κάνω επειδή θέλω να το κάνω. Ωστόσο, επειδή πολλοί επισκέπτες επικοινώνησαν μαζί μου για κάποιο τους πρόβλημα και επειδή σε κάποιους που δεν τους απάντησα, με «απείλησαν» ότι θα με κάνουν un-like και θα πουν αρνητικά σχόλια σε φίλους και γνωστούς, θέλησα να προσθέσω αυτό το άρθρο, όπου θα εξηγώ τις τελευταίες αλλαγές του blog.

Η αλήθεια είναι ότι δέχομαι πολλά μηνύματα, στα οποία μου ζητάτε κάποιοι την βοήθεια μου. Άλλος ξεκινάει το μήνυμα του λέγοντας απλά «Γεια. Είναι ο τάδε και εδώ και λίγο καιρό μου αρέσει μια κοπέλα» και μπλα-μπλα.

Άλλος πάλι μου στέλνει το τηλέφωνο/skype του, για να τον καλέσω να συζητήσουμε για τα προβλήματα του, αλλά σε γενικές γραμμές κάποιος βρίσκει το blog από μια μηχανή αναζήτησης και το πρώτο πράγμα που του έρχεται στο μυαλό, είναι να μου στείλει μήνυμα για το πρόβλημα του.

Τον τελευταίο καιρό ωστόσο ΔΕΝ απαντάω σε κανένα μήνυμα ή email και θα το αναλύσω αυτό παρακάτω. Δεν κοιτάζω γενικά το email ή το FB μου, οπότε μην στέλνετε άδικα και μετά απορείτε γιατί δεν σας απαντώ. Εδώ η μπάλα παίρνει και κάποια άτομα που είχαμε επαφή, οπότε sorry guys, αλλά κοντά στο ξερό, ξέρετε.

Είμαι στο διαδίκτυο από τα μέσα του ’90. Επειδή μου αρέσει να ψάχνομαι για τα πάντα, μαθαίνω συνεχώς και προσπαθώ να βελτιώνομαι στα πάντα. Είμαι της λογικής ότι τίποτα δεν είναι δύσκολο να γίνει, αρκεί να το θέλεις και να δουλέψεις αρκετά επάνω σε αυτό. Μάλιστα, πολλές φορές όταν με ρωτάνε για την άποψη μου επάνω σε κάτι, τους λέω ότι πρέπει να είναι έτοιμοι να δεχτούν την απάντηση μου, γιατί εκτός του ότι λέω τα πράγματα ως έχουν, για εμένα τίποτα -σχεδόν- δεν είναι αδύνατο να γίνει. Δεν μπορώ να ακούω δηλαδή «δεν γίνεται» και «δεν μπορώ» ή «δεν ξέρω», κανείς δεν γεννήθηκε να γνωρίζει τα πάντα.

Σε μια συζήτηση με μια γνωστή μου, η οποία δεν έβρισκε δουλειά, της πρότεινα να φύγει στο εξωτερικό και μου είπε ότι είναι αδύνατο να γίνει, λόγω ηλικίας, δυσκολία εκμάθησης της γλώσσας, γνωριμίες κλπ. Της ανέφερα για τους Αλβανούς και το πως ήρθαν στην χώρα μας χωρίς καμία γνωριμία και κατάφεραν πολλά. Μου απάντησε ότι ήταν άλλα χρόνια τότε και άλλα τώρα κλπ. Της είπα ότι αυτές είναι απαντήσεις του μυαλού και ότι εγωιστικά και μόνο που οι Αλβανοί το κατάφεραν για πλάκα, εγώ θα έφευγα την επόμενη ημέρα αν δεν έβρισκα δουλειά.

Πλέον είναι στην Γερμανία, εργάζεται και αμείβεται με μισθό που εδώ δεν θα έβρισκε ούτε τα πιο τρελά της όνειρα, γνωρίστηκε και με άλλες κοπέλες που δούλευαν εκεί και πλέει σε πελάγη ευτυχίας. Ίσως αν δεν είχαμε κάνει ποτέ την κουβέντα μας και δεν την έσπρωχνα προς τα εκεί, σήμερα να πάλευε ακόμη να βρει δουλειά με μισθό πείνας. Αυτήν είναι και η σημασία το να βρίσκεις κάποιον να σε βοηθήσει, το καταλαβαίνω αυτό.

Πάντοτε, όταν ασχολούμουν με κάτι και ανέβαζα την δουλειά μου στο διαδίκτυο, όπως είναι αυτό το blog, δεχόμουν δεκάδες μηνύματα όπου μου ζητούσαν την βοήθεια μου. Ο κόσμος πολλές φορές βαριέται να δοκιμάσει κάτι και θέλει τον εύκολο δρόμο, κάτι που κάνει φυσικά κάποιους που θα του πουλήσουν αυτήν την ελπίδα, πιο πλούσιους.

Οι επισκέπτες των blog, είναι σε πολλές κατηγορίες. Κάποιοι από αυτούς αποφασίζουν να βοηθήσουν το χ blog, είτε σχολιάζοντας, είτε γράφοντας άρθρα, είτε ακόμη μένοντας πιστοί σε αυτό. Άλλοι πάλι μοιράζουν τα άρθρα, το επισκέπτονται συχνά και γενικά τους αρέσει η δουλειά. Ωστόσο, υπάρχει και μια ειδική περίπτωση επισκεπτών.

Είναι αυτοί που επισκέφτηκαν τυχαία το blog και αποφάσισαν πρέπει να στείλουν μήνυμα επικοινωνίας για να βοηθηθούν. Είναι αυτοί που θα ζητήσουν βοήθεια, θα εξαφανιστούν όταν την λάβουν, για να επιστρέψουν αργότερα όταν την ξανά χρειαστούν, απορημένοι πως πέρασε τόσος καιρός χωρίς επικοινωνία.

Είναι αυτοί που θα επισκεφτούν το κάθε site ή κανάλι με 15 adblockers, χαρούμενοι που δεν περνάει ούτε διαφημιστικό κουνούπι από τα προγράμματα αυτά, αλλά θα πιέζουν για καλύτερο υλικό και συχνές ανανεώσεις άρθρων. Είναι αυτοί που δεν κάνουν τίποτα και ζητάνε πολλά. Γι’αυτό και σύντομα θα δείτε πολλά sites και κανάλια στο YT να γίνονται είτε prive, είτε να αναρτούν υλικό στο Patreon, ώστε να πληρώνονται για τον κόπο τους.

Επίσης θα πρέπει να αναφέρω και αυτούς που σχολιάζουν με 2-3 διαφορετικούς λογαριασμούς, ώστε να τα έχουν καλά με όλους.

Εδώ πρέπει να πω παλικάρια ότι βαρέθηκα. Ίσως μεγάλωσα, ίσως «έφαγα» πολλά χρόνια που το κάνω αυτό, αλλά βαρέθηκα να ελέγχω και να απαντώ στα emails μου. Βαρέθηκα να γράφω ένα άρθρο και να πρέπει να απαντώ στις εξυπνάδες μερικών που θέλουν να το παίξουν ότι γνωρίζουν τα πάντα. Βαρέθηκα να πρέπει να δικαιολογήσω γιατί έγραψα ότι έγραψα και γιατί δεν… πήρα την άδεια τους για να το γράψω.

Για ποιον λόγο να απαντήσω σε κάποιον, να τον καλέσω ή να βγω μαζί του, για να συζητήσουμε για το πρόβλημα του, το οποίο κάποιες φορές κάποιοι μου λέτε ότι πήγατε στον Χ instructor και δεν είδατε το παραμικρό και κλαίτε τα χρήματα σας και θέλετε να βγούμε μαζί αφιλοκερδώς μάλιστα (το τονίζετε αυτό μερικοί);

Για ποιον λόγο να απαντήσω σε κάποιον, ο οποίος δεν σχολιάζει, δεν συμμετέχει, δεν βοηθά το blog (πχ share των άρθρων); Θα κερδίσω κάτι από όλο αυτό; Ένα χτύπημα στην πλάτη ίσως;

Έτσι αποφάσισα αρχικά να αφαιρέσω τα σχόλια. Όχι ότι τα βρίσκω άχρηστα, καμία σχέση, πολλά από αυτά τα θεωρούσα σημαντικά, αλλά κάποια από αυτά ήταν αυτά που με έβαλαν σε αυτές τις σκέψεις. Μπορείτε ωστόσο να σχολιάζετε κάθε άρθρο στο FB, κάθε ανάρτηση μπαίνει αυτόματα στην σελίδα του blog εκεί.

Στις σκέψεις μου είναι να προσθέσω στο blog την δυνατότητα εγγραφής μελών, όπου κάποιες αναρτήσεις θα φαίνονται μόνο στα μέλη, ενώ την δυνατότητα σχολιασμών τους και επικοινωνία μας θα την έχουν επίσης μόνο τα μέλη. Δεν ξέρω αν γίνει τελικά κάτι τέτοιο, εφόσον υπάρχουν άπειρες ομάδες στο FB, αλλά ο χρόνος θα δείξει.