Η γλώσσα του σώματος, μέρος 1ο: Θεωρία

Ένα θέμα που πρέπει να αναφέρω αποκλειστικά και όχι μέσα από άλλα άρθρα, είναι ίσως το μοναδικό «εργαλείο» που πρέπει κάποιος να γνωρίζει όσο το δυνατόν καλύτερα, η γλώσσα του σώματος.
Κατά πόσο γνωρίζεις πραγματικά την γλώσσα του σώματος;

Σε αυτό το θέμα θα αναπτύξω την θεωρία της γλώσσας του σώματος και σε επόμενο θέμα θα προσθέσω χρήσιμες πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό.
Τι είναι όμως η γλώσσα του σώματος;

body-language

Η γλώσσα του σώματος, είναι ο βασικός και σημαντικότερος τρόπος επικοινωνίας. Με τον όρο γλώσσα του σώματος, εννοούμε την συνεννόηση με κινήσεις του σώματος μας (πχ χειρονομίες), αντί για την χρήση προφορικού λόγου.
Μπορεί ο προφορικός λόγος να κάνει την επικοινωνίας μας πιο εύκολη, ωστόσο ο άνθρωπος πριν αναπτύξει αυτήν την ικανότητα, η γλώσσα του σώματος ήταν ο μοναδικός τρόπος που επικοινωνούσε.
Ωστόσο, ακόμη και σήμερα, οι ειδικοί λένε ότι σε μια συζήτηση μας, μόνο το 7% είναι ο προφορικός λόγος, το υπόλοιπο 93% είναι η γλώσσα του σώματος, με τις χειρονομίες να παίζουν σημαντικό ρόλο σε μια συζήτηση.

Ένα από τα πολλά video σχετικά με την επικοινωνία με το σώμα στο ζωικό βασίλειο

Η γλώσσα του σώματος δεν είναι κάτι ψεύτικο, όπως η Χειρομαντεία ή οι κάρτες Ταρό.
Είναι κάτι που ισχύει και δεν χρειάζεται να ψάξεις επιστημονικές έρευνες για να το διαπιστώσεις. Απλά να παρακολουθήσεις κάποιον όταν μιλά και θα καταλάβεις ότι παίζει σημαντικό ρόλο σε μια συζήτηση. Επίσης, αν παρατηρήσεις τους πολιτικούς, θα δεις ότι γνωρίζουν πολύ καλά την γλώσσα του σώματος και κάνουν συχνά την χρήση της (για πολλούς και διαφόρους λόγους, που δεν χρειάζεται να αναλύσουμε σε αυτό το άρθρο).

Video από την τηλεοπτική σειρά «Lie to me«, στην οποία η γλώσσα του σώματος έχει την τιμητική της. Μάλιστα, σε πολλά επεισόδια, παρατηρούσα πολλά πράγματα που ισχύουν πραγματικά. Αξίζει να την δεις. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι την γλώσσα του σώματος καθώς και την χροιά της φωνής την λαμβάνουν σοβαρά υπόψιν τους και οι δικηγόροι.

Κατά πόσο όμως ισχύει η γλώσσα του σώματος ή καλύτερα, μας βοηθά;
Ας πούμε ότι έχεις διαβάσει μερικά βιβλία σχετικά με το θέμα. Ισχύουν όσα λένε; Αν για παράδειγμα ένας φίλος σου, εκεί που μιλάτε, σταυρώσει τα χέρια του, δεν σημαίνει ότι απαραίτητα είναι σε αμυντική θέση, μπορεί να αισθάνεται άνετα έτσι. Ή αν κάποιος ξύνει την μύτη του όταν λέει κάτι, δεν σημαίνει ότι λέει ψέματα, μπορεί απλώς να τον τρώει η μύτη του.
Ή αν μιλάς με κάποια και παίζει το μαλλί της, μπορεί να μην σε φλερτάρει, αλλά να βαριέται και να παρακαλά να φύγει.

Τα παραπάνω, είναι μερικά από τα παραδείγματα, από τις πολλές φορές που μπορεί κάποιος να μπερδευτεί από την γλώσσα του σώματος. Έχω αφιερώσει αρκετό χρόνο στο να παρατηρώ την γλώσσα του σώματος, μέσα από διάφορες συζητήσεις, βγάζοντας έτσι ασφαλές συμπεράσματα και κατανοώντας με τον καιρό καλύτερα την γλώσσα του σώματος.
Η γλώσσα του σώματος έχει από μόνη της πολλαπλές κατηγορίες, όπως πχ η σεξουαλική γλώσσα του σώματος ενός άντρα (ή μιας γυναίκας), η κοινωνική γλώσσα του σώματος (όταν συναναστρέφονται απλώς με άλλους ανθρώπους) κλπ.
Σε επόμενο θέμα, θα καλύψω τα κυριότερα θέματα από την γλώσσα του σώματος.

Η γλώσσα του σώματος για τις γυναίκες, μπορεί να καλύψει ολόκληρο βιβλίο. Ή μπορεί να είναι και απλή, όπως η εικόνα παρακάτω 🙂
female-body-language