Η χρήση direct μέσα από μια έρευνα

Έχουμε ασχοληθεί (και θα ασχοληθούμε και στο μέλλον) με τις λεγόμενες Direct μεθόδους, όπως η Mode One και το φερομονοπαλίκαρο. Τι γίνεται όμως όταν ένας ερευνητής θέλησε να δει με βάση αποτελεσμάτων δικής του έρευνας, αν έχουν πέραση αυτοί οι τρόποι;

Ένας Γάλλος ερενυτής λοιπόν, ονόματι Nicolas Gueguen, πήρε ένα όμορφο παλικάρι (ελπίζω να μην τον «πήρε» κιόλας, αυτοί οι ερευνητές έχουν και περίεργα γούστα) και έναν μέτριο σε εμφάνιση και τους έβαλε να προσεγγίσουν από 30 γυναίκες και να τις πουν ένα από τα παρακάτω:
Θέλεις να πάμε στο σπίτι μου για ένα ποτό;
Θέλεις να το κάνουμε;

Τα αποτελέσματα ήταν κάπως φτωχά, δηλαδή ο μέτριος λεβέντης μας για την πρώτη πρόταση έλαβε ένα ποσοστό 23% (7/30 γυναίκες δηλαδή) και στην 2η πρόταση το ποσοστό ήταν 0% (0/30 γυναίκες), ενώ ο πιο εμφανίσιμος για την πρώτη έλαβε 57% (17/30), ενώ για την 2η μόλις 3% (1/30).

Το ίδιο τώρα συνέβη και με γυναίκες, όπου μια όμορφη και μια λιγότερο εμφανίσιμη έκαναν τις ίδιες ερωτήσεις στους άντρες. Τα ποσοστά; Βγάλανε φτερά.
Για παράδειγμα, η μέτρια (σε εμφάνιση) κοπέλα έλαβε για την 1η πρόταση 80% (24/30 άντρες) και για την 2η 60% (18/30), ενώ η όμορφη για την 1η έλαβε 97% (29/30, gay μήπως ήταν ο ένας; ), ενώ για την 2η 83% (25/30). Βέβαια εδώ σε κάνει να αναρωτιέσαι, πως είναι δυνατόν να τους λέει «πάμε σπίτι μου για ποτό» και να δέχονται, ενώ στο σεξ να μην δέχονται. Δηλαδή στο σπίτι κάποιας που σε καλεί για «ποτό» τι θα κάνεις, θα πας να πλέξεις ή να μιλήσεις για τις αδικίες του συστήματος;

Έτσι λοιπόν ο ερευνητής κατέληξε στο εξής συμπέρασμα, ότι με βάση τα αποτελέσματα αυτά, οι γυναίκες έχουν υπερβολική αντίσταση σε κάτι τέτοιες «προτάσεις», σε αντίθεση με τους άντρες που δέχονται άμεσα τέτοιες προτάσεις. Βέβαια, όπως αναφέρεται και στο αρχείο της έρευνας, η προσέγγιση των γυναικών έγινε στον δρόμο και ίσως να είχε διαφορετικό αποτέλεσμα σε κάποιο μπαρ, όπου και η κατανάλωση ποτών ίσως να επηρέαζε την αντίδραση τους.

Εδώ να πω επίσης ότι καμία σχέση η συγκεκριμένη έρευνα με το δικό μας παιχνίδι, όπου μπορείς να περάσεις κάποιες άμυνες της, αλλά όπως και να έχει, μια έρευνα ιδικά σε τεχνικές που αφορούν πολλούς, καλό είναι να αναφέρεται.

Η έρευνα λέγεται «Effects of Solicitor Sex and Attractiveness on Receptivity to Sexual Offers: A Field Study» και την έχω ανεβάσει (σε pdf) εδώ, ενώ σε προηγούμενο άρθρο είχα προσθέσει κάποια video με παρόμοια πειράματα.