Κυνηγώντας τους PUA στο Criminal Minds (Τηλ. σειρά)

Διάβασα κάπου για ένα επεισόδιο της τηλεοπτικής σειράς «Criminal Minds», ότι ασχολούνται με έναν Pickup Artist και φυσικά μου κίνησε το ενδιαφέρων να δω το συγκεκριμένο επεισόδιο.

Το Criminal Minds είναι μια αμερικάνικη σειρά, η οποία βαδίζει στα χνάρια της πολύ γνωστής σειράς «CSI«, όπου οι άνθρωποι του νόμου καλούνται να λύσουν τα εγκλήματα, με την διαφορά ωστόσο (και εδώ έχει ενδιαφέρων σαν σειρά) ότι χρησιμοποιούν ψυχολογία και δεν ταιριάζουν απλώς τα κομμάτια του παζλ, όπως γίνεται για παράδειγμα στο CSI.
Μάλιστα, σε πολλά επεισόδια τους έχει πολύ καλές αναφορές σε θέματα ψυχολογίας, αφού άλλωστε το όνομα της ομάδας τους είναι «Μονάδα Ανάλυσης Συμπεριφοράς», πολύ καλές επιλογές έχουν στην αρχή και στο τέλος του κάθε επεισοδίου σε διάσημα (και άγνωστα για πολλούς) quotes (τα γνωστά «ο τάδε είπε αυτό» δηλαδή).

Στο συγκεκριμένο επεισόδιο λοιπόν, με τίτλο «Pickup» (S04, EP09), η ομάδα καλείται να λύσει τα εγκλήματα που κάνει (άκουσον άκουσον) ένας Pickup Artist. Σαν δεν ντρέπονται λέω εγώ 🙂

Ο PUA λοιπόν, είχε παλιά κομπλεξιλίκια και του βγαίνουν στην επιφάνεια. Στο συγκεκριμένο επεισόδιο αναλύονται πολλές από τις τεχνικές των PUA από την ψυχολογική τους πλευρά (γι’αυτό και αναφέρω το επεισόδιο, εκτός του ότι έχει σχέση με το «επάγγελμα» και φυσικά γιατί είναι για χαβαλέ), ενώ δεν λείπουν και τα αρνητικά σχόλια για την κοινότητα, όπως για παράδειγμα στο bootcamp που πραγματοποιεί ο «Δάσκαλος», ο οποίος είναι ντυμένος αλά Mystery, σαν «μαθητές» έχουν βάλει όποιον «καμένο» έβρισκαν, το οποίο έχει και αυτό φυσικά τα μηνυματάκια του.
Επίσης, ο «γόης» της σειράς, κοροϊδεύει με τον τρόπο του την κοινότητα γενικά και τον τρόπο της, ενώ οι γυναίκες της ομάδας, με την σειρά τους, κοροϊδεύουν (και προκαλούν) τον «Mystery».
Φυσικά είναι σειρά, θα μου πεις, αλλά δεν έχει και λίγα μηνύματα, τα οποία «δείχνει» με τρόπο.
Σε ένα που με βρίσκει σύμφωνο το συγκεκριμένο επεισόδιο και το έχω αναλύσει και στο παρελθόν, είναι ότι κανείς δεν ξέρει το παρελθόν του κάθε «δάσκαλου» και απλώς ακούει τυφλά (πολλές φορές) ότι τους λέει. Στην σειρά, ο PUA είναι δολοφόνος και αυτό έχει να κάνει με το παρελθόν του, το οποίο το βγάζει τώρα σε γυναίκες και το μεταδίδει και στους μαθητές τους.

Πέραν της πλάκας (επειδή αναφερόμαστε σε σειρά), ας μην ξεχνάμε τον «κορυφαίο» (σύμφωνα με δηλώσεις άλλων) Gunwitch, ο οποίος όταν έπρεπε να δείξει στο πεδίο ένα άνοιγμα, το οποίο δεν πήγε καλά γιατί τον απέρριψε και αν θυμάμαι καλά, τον είχε πει και άσχημο, πυροβόλησε την γυναίκα στο πρόσωπο.

Ένα στιγμιότυπο της σειράς, όπου ο «δάσκαλος» (ο τύπος που στην ουσία, αν δείτε το επεισόδιο, παριστάνει τον Mystery) είναι σε ένα κλαμπ και δείχνει στους «μαθητές» τον τρόπο του.