Μήπως ξεφτιλίζεται το Pickup;

Η κοινότητα του Pickup είχε ξεκινήσει αγνά και… αμόλυντα μέσα από τα κανάλια και τις -τότε- ομάδες του διαδικτύου, όπου ο καθένας δοκίμαζε διάφορες τεχνικές και θεωρίες, τις οποίες αργότερα αναρτούσε στα τότε μέσα, ώστε να μπορέσει ο καθένας να βγάλει συμπεράσματα ή να δοκιμάσει και ο ίδιος τις τεχνικές αυτές, ώστε να υπάρχει το απαραίτητο feedback (ότι η τεχνική δουλεύει) ή να διορθωθούν κάποιες λεπτομέρειες.

Αργότερα τα Μέσα Μαζικής Εξημέρωσης έδωσαν μεγάλη δημοσιότητα στο θέμα και έτσι έβλεπες τον κάθε instructor να μοστράρεται στα περιοδικά και τις εκπομπές, σαν ένας νέος Μεσσίας που ήρθε στην γη για να σώσει τους beta από την δυστυχία τους. Ας μην ξεχνάμε ότι και στην Ελλάδα, με την βοήθεια των ΜΜΕ, έχουν αρχίσει σιγά σιγά να εμφανίζονται και δικά μας παλικάρια, οι οποίοι ασχολούνται με την εκμάθηση της σαγήνης.

Όταν είχα αρχίσει να ασχολούμαι και εγώ με το Pickup, τα έβρισκα σκούρα στην προσπάθεια μου να βρω φίλους να με υποστηρίξουν (σαν wignman), κυρίως επειδή όλοι είχαν αρνητική άποψη για όλο αυτό το σκηνικό, της εκμάθησης δηλαδή και της infield προσπάθειας των τεχνικών αυτών. Ακόμη και σήμερα αν ρωτήσεις κάποιον, θα σου πει ότι είναι ηλίθιο να ακούς συμβουλές περί καμακιού, πεσίματος και φλερτ, ενώ θεωρούν κάπως «περίεργο» όποιον ψάχνει online ή σε βιβλία τέτοιες πληροφορίες.

Μια ματιά στα σχόλια κάτω από ελληνικά video στο Youtube και θα πεισθείς για το πόσο κοροϊδεύουν κάποιον που προσπαθεί να μάθει μέσα από ένα βιβλίο περισσότερα πράγματα για τις γυναίκες. Από την άλλη βέβαια, επειδή η υποκρισία έχει χτυπήσει κόκκινο στην κοινωνία μας, οι περισσότεροι από δαύτους μπορεί και να ψάχνονται και οι ίδιοι, αλλά θέλουν να το παίξουν υπεράνω. Αλλά και να μην γνωρίζουν τι εστί PU, θα έπρεπε να σκεφτούν ότι ο άλλος, για να μάθει κάτι που δεν γνωρίζει, ασφαλώς και πρέπει από κάπου να ξεκινήσει.

Τελευταία όμως η κόντρα προς το Pickup έχει αρχίσει να μεγαλώνει. Anti-PUA forums, άρθρα, αναφορές αλλά και γελοιογραφίες, έχουν αρχίσει να εμφανίζονται συχνά στα ΜΜΕ. Μέχρι και σε τηλεοπτικές σειρές, οι -αρνητικές- αναφορές κάνουν την εμφάνιση τους, όπως είχα γράψει και παλιότερα για την σειρά Criminal Minds, όπου στο συγκεκριμένο επεισόδιο ο PUA έκανε εγκλήματα.

Στο επεισόδιο της σειράς «Criminal Minds» (SE4-EP9) με τίτλο «Pickup«, η Prentiss ρωτάει τον Todd (instructor) «Γιατί διδάσκει τους άντρες πως να είναι κάτι που ΔΕΝ είναι» (μεγάλη κουβέντα, αλλά never mind, δεν είναι για το άρθρο αυτό). Στο συγκεκριμένο επεισόδιο αναλύονται πολλές από τις τεχνικές των PUA από την ψυχολογική τους πλευρά, ενώ δεν λείπουν και τα αρνητικά σχόλια για την κοινότητα, όπως για παράδειγμα στο bootcamp που πραγματοποιεί ο «Δάσκαλος» (είναι ντυμένος αλά Mystery), όπου σαν «μαθητές» έχουν βάλει όποιον «καμένο» έβρισκαν, για να δείξουν τι άτομα πηγαίνουν εκεί κλπ. Και μόνο η ερώτηση της Prentiss, δείχνει όλη την εικόνα που έχουν οι «έξω» προς τους «μέσα».

Αλλά όλα αυτά από κάπου ξεκίνησαν και ώρες ώρες δεν έχουν άδικο όταν τα γράφουν αυτά. Για παράδειγμα ο Gunwitch, ο οποίος είχε πυροβολήσει μια κοπέλα επειδή τον προσέβαλε σε προσέγγιση του, ενώ πρόσφατα συνελήφθησαν Pickup instructors για βιασμό.

Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε το μακελειό που προκάλεσε άτομο της PUA κοινότητας, δίνοντας έτσι μεγάλη αρνητικότητα στην κοινότητα, αλλά και τον χαμό που προκάλεσε ο Julien και ξεσήκωσε έτσι τον γυναικείο πληθυσμό, με αποτέλεσμα να δώσει περισσότερη αρνητική εικόνα και έδωσε λαβές για σχόλια προς την κοινότητα, από πολλούς «φαν» των δικαιωμάτων των γυναικών (φαν επειδή θέλουν να το παίξουν καλοί για να πηδήξουν, αλλά όπως και να έχει, μαζεύονται περισσότερα αρνητικά σχόλια).

Σκηνή από την σειρά «The Big Bang Theory«, όπου ο Howard προσπαθεί με τα «τρικ» των PUAs να κερδίσει την Penny, αλλά δεν τα καταφέρνει (με νόημα ότι δεν πιάνουν αυτά, φαίνεσαι γελοίος κλπ).

Αλλά υπάρχουν και πολλά άτομα με μηδέν κοινωνική συναίσθηση, οι οποίοι προσπαθώντας να κάνουν κάτι που είδαν να κάνει ένας super cool τύπος στο Youtube, κάνουν τις γυναίκες να συχαίνονται τους άντρες. Θυμάμαι σε σχόλια στο Amazon στα PUA βιβλία, να μπαίνουν γυναίκες που είχαν την τύχη να τους κάνει καμάκι κάποιος wannabe PUA και να λένε την εμπειρία τους με όχι τόσο κολακευτικά λόγια (τους ονόμαζαν κοινωνικά UFO).

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι εντάξει, έτυχαν αυτά τα περιστατικά και ότι θα αρχίσει σιγά σιγά «να κάθεται η σκόνη». Αλλά όχι μόνον δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, αλλά αντιθέτως όλο και κάτι άλλο μαθαίνετε και αρχίζουν ξανά τα αρνητικά σχόλια προς την κοινότητα και τα μηνύματα που περνάει στους άντρες. Πρόσφατα ο RooshV έκανε μια δήλωση υπέρ του βιασμού των γυναικών, όπου συγκεκριμένα ανέφερε «πως η λύση στο πρόβλημα θα ήταν να νομιμοποιηθεί η με τη βία, σεξουαλική κακοποίηση γυναικών, εφόσον αυτή συμβαίνει σε ιδιωτικό χώρο«.

Ο RooshV και η μπύρα που δέχτηκε από μια γυναίκα, όπου αναγκάστηκε να φύγει από την παρέα της.

Αν και για εμένα το νόημα του RooshV δεν ήταν ακριβώς αυτό, τα ΜΜΕ είχαν άλλη άποψη και ξεσήκωσαν πολύ κόσμο εναντίων του Roosh και της ομάδας του, ώστε αναγκάστηκε να ακυρώσει μια προγραμματισμένη παγκόσμια περιοδεία σε 43 χώρες που είχε προγραμματίσει. Και φυσικά ούτε τα δικά μας μέσα δεν είδαν θετικά τις απόψεις του.

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ψυχολόγος, δεν χρειάζεται για την ακρίβεια να έχει καν διαβάσει τις πιο βασικές φροϋδικές θεωρίες για να αντιληφθεί πως ο Roosh Valizadeh είναι ένας καθυστερημένος, ψυχασθενής, με έφεση στη μεγαλομανία και αρρωστημένη λατρεία για το πέος (το δικό του πέος). Το αυτό, φυσικά, πρέπει να υποστηρίξει με σθένος οποιοσδήποτε νοήμων άνθρωπος, για τις χιλιάδες των ανδρών που τον ακολουθούν, τον διαβάζουν και τον υποστηρίζουν, με αποτέλεσμα να διοργανώνει διαλέξεις, αλλά και την πρώτη παγκόσμια συγκέντρωση ανδρών σε 43 χώρες από όλο τον κόσμο στις 6 Φεβρουαρίου. [Via]

Ακόμη και με τα infield videos έχουν αρχίσει να ξεσηκώνονται οι γυναίκες, όπου πλέον κυνηγάνε (με τον τρόπο τους, αφού δεν είναι παράνομο στο εξωτερικό να βιντεοσκοπείς κάποιον/α σε κοινή θέα) όσους καταγράφουν και αναρτούν στο internet τις συνομιλίες (aka προσεγγίσεις) τους. Ένας Pickup instructor, ο Καναδός Luke Howard ο οποίος διατηρεί το κανάλι «Lukeutopia», αναγκάστηκε να διαγράψει όλα του τα video, για να αποφύγει -πιστεύω- δυσάρεστες καταστάσεις από τις γυναίκες, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και οι αρχές (στην Βρετανία τουλάχιστον) θα κάνουν την προσέγγιση παράνομη. Με λίγα λόγια, γυναίκες ενωμένες, ποτέ νικημένες.

Σκηνή από την σειρά «Lucifer», όπου ο Lucifer αναφέρεται στους μαθητές ενός bootcamp σαν αχρείους, προσβάλει τον «instructor» και όλο το σύστημα. Από την άλλη, δείτε πολλές ομοιότητες με τις θεωρίες του Pickup (πάντως σας γλύτωσα 5000$ με αυτό το κλιπ, δεν έχει και πολλές διαφορές από αυτά που διδάσκουν πολλοί instructors 🙂 ). Επίσης αναφέρεται και στο hit της εποχής, τους «Cavemen» με την «Συμπεριφορά του Γαμάτου Σπηλαιανθρώπου». Τι ωραίες στιγμές, είναι ωραίο που το Χόλιγουντ παρακολουθεί τις εξελίξεις του PU…

Αυτό με την σειρά του θα κάνει πολλούς νέους να αποφεύγουν την κοινότητα ή έστω να μην την βλέπουν θετικά. Όσο περνάει ο καιρός θα μαθαίνουμε και περισσότερες αρνητικές κινήσεις επωνύμων PUAs, οι οποίες θα ξεσηκώνουν ακόμη περισσότερο κόσμο εναντίων τους. Και επειδή σε πολλά δημοφιλή sites γράφουν γυναίκες, τότε η αρνητικότητα θα είναι ακόμη μεγαλύτερη, όπως για παράδειγμα στο theguardian.com, όπου η αρθρογράφος προειδοποιεί τις γυναίκες να προσέχουν από τον στρατό των άχρηστων, περίεργων και θλιβερών PUAs.

Και αν το «ξεφτιλίζεται» αναφέρεται καθαρά στα ΜΜΕ και την εικόνα που δείχνουν, ίσως θα πρέπει να αναφέρω και το «φθείρεται» σαν ιδέα το Pickup, με την λογική ότι δεν συμμετέχουν και πολλά μέλη, στον βαθμό που συμμετείχαν παλιότερα τουλάχιστον, αφού συνήθως θα βλέπεις να γράφουν οι ίδιοι και οι ίδιοι.

Εδώ δεν πρέπει να ξεχνάμε και το γεγονός ότι οι περισσότεροι PU instructors έχουν πιαστεί να χρησιμοποιούν μοντέλα στα video τους, ξενερώνοντας τους περισσοτέρους με αυτό (εκτός από τους βαθιά κολλημένους «φαν»), αφού έτσι δείχνουν ότι ούτε οι ίδιοι πιστεύουν ή μπορούν να έχουν επιτυχία στις τεχνικές που διδάσκουν, κάνοντας σε μάλιστα να αναρωτιέσαι οι μετέπειτα instructors που διδαχτήκανε από τους instructors που πιάστηκαν να βάζουν μοντέλα στα video τους, κατά πόσο «έμαθαν» την τέχνη.

Γι’αυτό ίσως και κάποια Ελληνικά forums είναι σχεδόν ανενεργά ή έχουν σταματήσει τελείως, είτε από έλλειψη χρηστών, είτε από μη απασχόληση των ίδιων των διαχειριστών τους, αλλά κυρίως οφείλεται στα ίδια τα μέλη, αφού άλλοι μπορεί να βαρέθηκαν το να μην βλέπουν βελτίωση, άλλοι ίσως να βρήκαν κάποια κοπέλα και να μην τους ενδιαφέρει κάτι άλλο, άλλοι πάλι μπορεί να πήγαν σε άλλα «στρατόπεδα», ενώ άλλοι μπορεί να βρήκανε κάποιον καλό wingman και να μην τους ενδιαφέρει η συμμετοχή σε forums.

Ίσως και κάποιοι να την πάτησαν από κάποιους και να μην έλαβαν αυτό που πλήρωσαν. Anyway, όπως θα δείτε και στα περισσότερα Ελληνικά PUA/Dating forums, οι συνδεδεμένοι χρήστες πάντοτε θα είναι ελάχιστοι, οι κορυφαίες επισκέψεις επίσης ελάχιστες, ενώ τα τελευταία νήματα πολύ ελάχιστα επίσης, ακόμη και σε forums τα οποία έχουν διαφημιστεί πολύ (δείτε στα «As Featured» τους).

Παρότι η κοινότητα ξεκίνησε ως «underground» κατάσταση, όπου μόνον οι ψαγμένοι είχαν πρόσβαση, πλέον αυτό δεν ισχύει, κυρίως λόγω του χρήματος που φέρνουν αυτές οι καταστάσεις και της προσπάθειας να γίνει γνωστή η κοινότητα σε όλο και περισσότερο κόσμο. Και παρά την προσπάθεια να γίνει mainstream το Pickup, δεν θα γίνει ποτέ και μια αιτία είναι αυτές οι αρνητικές καταστάσεις, όπου θα έχει σαν αποτέλεσμα όσοι ασχολούνται με το Pickup, να χαρακτηρίζονται σαν «weirdos» από τους υπόλοιπους.