Μισοάδειο ποτήρι

«Ξεψαχνίζοντας» τα διάφορα προϊόντα αυτοβελτίωσης, θα παρατηρήσεις ότι σε γενικές γραμμές ακολουθείται ένα συγκεκριμένο μοτίβο, δηλαδή σου λένε να είσαι συνέχεια θετικός και να βλέπεις γενικά τα πράγματα από την θετική τους πλευρά (το ποτήρι μισογεμάτο κλπ) σε ότι και να σου συμβαίνει. Μήπως όμως αυτό σου εμποδίζει την αυτοβελτίωση σου;

Μπορεί το παραπάνω να είναι καλό σαν θεωρία, στην πράξη όμως δεν είναι και ίσως η όλη αυτή πιεσμένη θετική ματιά, να μπαίνει τελικά «σφήνα» στην πραγματική βελτίωση σου. Τι χρειάζεται λοιπόν; Μια αρνητική ματιά των πραγμάτων. Θα μου πεις τώρα τι σόι blog αυτοβελτίωσης είναι αυτό, αν μας προτείνει να σκεφτόμαστε αρνητικά; Δεν χρειάζεται να είσαι αρνητικός συνεχώς, αλλά θα δεις παρακάτω τι ακριβώς εννοώ.

Ας δούμε ένα παράδειγμα. Ας πούμε ότι είσαι 40χρονών, άνεργος και χωρίς φίλους και η μόνη πηγή εσόδων σου είναι οι γονείς σου. Ξυπνάς κάθε πρωί και κοιτάζοντας τον καθρέφτη σου, χαμογελάς και λες στον εαυτό σου ότι είσαι υπέροχα έτσι και ότι υπάρχουν και άλλοι που είναι χειρότερα από εσένα και ίσως δεν έχουν σπίτι να μείνουν. Ή, είσαι 150 κιλά και περπατάς με μονίμως ένα χαμόγελο στο πρόσωπο σου και λες μέσα σου ότι δεν χρειάζεται να αλλάξεις, ότι είσαι μια χαρά έτσι, ότι αν σε θέλει ο άλλος (ή η άλλη), θα σε θέλει γι’αυτό που είσαι μέσα σου, ότι οι φίλοι σου που «λιώνουν» στο γυμναστήριο έχουν χαμηλή εκτίμηση του εαυτού τους και άλλα τέτοια.

Η θετική άποψη των πραγμάτων δεν θα σε βοηθήσει να δεις την πραγματικότητα. ΝΑΙ, είμαι άνεργος και πρέπει κάτι να κάνω γι’αυτό, ΝΑΙ είμαι χοντρός και πρέπει κάτι να κάνω γι’αυτό. Πιστεύεις ότι κάποιος θα ήταν χαρούμενος σε αυτήν την κατάσταση; Αν ξυπνάς κάθε πρωί και λες θετικά πράγματα στον εαυτό σου, δεν θα αλλάξει την κατάσταση, δεν θα σου φέρει φίλους, γυναίκες ή θα σου φτιάξει το σώμα σου. Η αρνητική ματιά των πραγμάτων είναι αυτήν που θα σου δώσει την απαραίτητη «σφαλιάρα» να προχωρήσεις και να βελτιωθείς.

Οι gurus λένε συνεχώς ότι αν λες θετικά πράγματα, θα τα κερδίσεις κιόλας. Για παράδειγμα αν λες συνεχώς ότι είσαι πλούσιος (ή alpha male) και φέρεσαι και έτσι, κάποια στιγμή θα γίνεις αυτό που ονειρεύεσαι. Αν νομίζεις ότι έτσι απλά θα κερδίσεις το παραμικρό στην ζωή, πλανάσαι πλάνην οικτρά. Αν δηλαδή θέλεις να αρχίσεις την γυμναστική και ονειρεύεσαι να αποκτήσεις το τέλειο σώμα. Έτσι, αν κοιτάζεις καθημερινά τον καθρέφτη σου και λες στον εαυτό σου «έχω τέλειο σώμα, οι γυναίκες τρελαίνονται για το κορμί μου» κλπ, πιστεύεις ότι θα φτιάξεις το τέλειο σώμα; Αν δεν δεις τον εαυτό σου πραγματικά πως είναι και δεν πεις ότι «έτσι όπως πάω, με βλέπω να γίνομαι φάλαινα«, δεν θα κόψεις το ρημάδι το πιτόγυρο και δεν θα ασχοληθείς πραγματικά με τον εαυτό σου (γενικά αναφέρομαι και δεν εννοώ αποκλειστικά το θέμα κιλά).

Ένα άλλο ηλίθιο (για εμένα πάντα), είναι το κάρμα, το σύμπαν και η ενέργεια που σου έρχεται από μια πράξη ή ευχή σου. Για παράδειγμα σου ζητάει ένας χρήματα και «ξεχνάει» να σου τα δώσει. Μπορείς να πας και να του τα ζητήσεις με το ζόρι. Μπορείς από την άλλη, να μην κάνεις τίποτα, να πεις τον εαυτό σου «πες ότι τα έχασα» ή «δεν πειράζει, θα τα είχε ανάγκη ο άνθρωπος» και να πιστεύεις ότι με την καλή σου πράξη αυτήν το σύμπαν θα σε ανταμείψει.

Όπως θυμάμαι μια φορά σε σχετικό σεμινάριο που βρέθηκα, έλεγε η «ειδική» σε αυτά ότι θα πρέπει πάντα να κάνουμε καλές πράξεις και να λέμε πάντα ναι σε όλους και η ενέργεια αυτήν θα επιστρέψει σε εμάς μέσω του σύμπαντος κλπ. Τότε την είπα ότι αν πάντα λέμε σε όλα ναι, τότε οι άλλοι θα σκεφτούν ότι βρήκαν τον μαλάκα για όλες τις αγγαρείες. Μάλιστα, όπως την είχα πει, στο κινητό τους θα μας έχουν σαν «Ο μαλάκας» και εκείνη μου είπε ότι έτσι είναι και ότι στον κόσμο όπου ζούμε σήμερα όλοι κοιτάνε να εξαπατήσουν τον άλλο, αλλά η ενέργεια που θα λάβουμε από την πράξη μας έχει σημασία.

Έτσι και στο παραπάνω παράδειγμα (με τα χρήματα), αντί να περιμένεις την ενέργεια να σου έρθει, μπορείς να τα ζητήσεις πίσω με το ζόρι και αν δεν σου τα δώσει, τότε μπορείς και να ενημερώσεις και άλλους για τον ίδιο, αλλά και να μην ξανά ασχοληθείς μαζί του, αντί να περιμένεις το… Κάρμα να τον τιμωρήσει (ποιος είναι αυτός ο Κάρμας, που θα ρώταγε και ο Ζήκος). Αλλά το σύμπαν «χέστηκε» ότι και να αποφασίσεις εσύ, τα δικά σου χρήματα χάθηκαν (αν με πιάνεις).

Έτσι λοιπόν, χρειάζεται να βλέπουμε και το ποτήρι μισοάδειο καμιά φορά, ότι κάτι μπορεί και να φταίει επάνω σου για κάτι που σου συμβαίνει και όχι ότι είναι όλα λάθος των υπολοίπων. Το κλειδί είναι να γνωρίζεις πότε να βλέπεις το ποτήρι μισογεμάτο και πότε μισοάδειο. Όταν κάτι δεν πηγαίνει σωστά, θα πρέπει να το παραδεχτείς και να ψάξεις να βρεις τρόπους να το διορθώσεις. Ωστόσο πρόσεξε, δεν χρειάζεται να «πέφτεις» τελείως σε κάθε αρνητικό που θα σου τυχαίνει. Το να είσαι μονίμως αρνητικός σε όλα, σε κάνει να είσαι «ανάποδος» και ο κόσμος δεν θα σε βλέπει με καλό μάτι.

Κράτα μια ισορροπία σε όλα, that’s all.