Ο έρωτας προκαλεί εθισμό (έρευνα)

Χώρισες και έγινες κροκόδειλος από το πολύ ποτό, για να πνίξεις τον πόνο; Δεν φταις εσύ, φταίει ο έρωτας για ότι σου συμβαίνει.

Και δεν το λέω εγώ, το λέει μια έρευνα που έκαναν Αμερικανοί ερευνητές, οι οποίοι θέλησαν να δείξουν ότι η προσπάθεια που κάνει κάποιος που χώρισε και θέλει να ξεχάσει την καλή του, είναι παρόμοια με την προσπάθεια που κάνει για την απεξάρτηση από κάποιον εθισμό.
Μάλιστα όταν εξέτασαν τους εγκεφάλους ανθρώπων που βίωναν έναν επώδυνο χωρισμό, ανακάλυψαν ότι όταν τους έδειχναν φωτογραφίες των αγαπημένων τους προσώπων, ενεργοποιούνταν οι περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με τις ανταμοιβές, τον μηχανισμό του «δεσίματος» που νιώθει κάποιος για κάποιον άλλο, τον έλεγχο των συναισθημάτων, τον σωματικό πόνο, τη δυσφορία και φυσικά τον εθισμό.

Μάλιστα η επικεφαλής της έρευνας, η βιο-ανθρωπολόγος Έλεν Φίσερ
Η επικεφαλής της έρευνας βιο-ανθρωπολόγος Helen Fisher ακριβώς αυτό, ότι ο «έρωτας είναι εθισμός» και όπως σε κάθε εθισμό, όταν το έχεις συχνά είσαι καλά και όταν σου λείπει αρχίζουν τα δύσκολα, ενώ επισημαίνει ότι τα εγκεφαλικά κυκλώματα που συνδέονται με το ερωτικό συναίσθημα αναπτύχθηκαν πριν από εκατομμύρια χρόνια, με σκοπό οι πρόγονοί μας να επικεντρώνουν τη σεξουαλική τους ενέργεια σε ένα άτομο κάθε φορά.

Τώρα ο όρος που χρησιμοποιείτε συχνά, ο Oneitis, όπου περιγράφει το «κόλλημα» που έχει ένας άντρας με μια γυναίκα, όπου πιστεύει ότι είναι η μοναδική και δεν υπάρχει άλλη, ίσως με την παραπάνω έρευνα να βρίσκει την βάση του.

Τώρα εδώ να πω ότι για εμένα, τέτοιο «πόνο» συνήθως οι άντρες νιώθουν. Οι άντρες θα πνίξουν τον καημό τους με ποτό, θα ξενυχτήσουν, θα χάσουν και την δουλειά τους ακόμη όταν χωρίσουν με κάποια γυναίκα. Οι γυναίκες θα «πονέσουν», αλλά γρήγορα θα ξεχάσουν. Δεν έχω δει γυναίκα να χορεύει ζεϊμπέκικο σε πίστα επειδή «μόλις χώρισε» ή να γίνετε λιώμα μέχρι το πρωί για τον ίδιο λόγο. Συνήθως βγαίνει έξω και γλεντά με τις φίλες της, λες και το «αμόρε» της, της ήταν βάρος (λες?).

Παρόμοιο video από την Helen Fisher