Ο φόβος της προσέγγισης #2

Ο φόβος στο να πλησιάσεις κάποια (το λένε και Approach Anxiety), είναι κάτι που το έχουν σχεδόν όλοι οι άνθρωποι.
Πιστεύω βγαίνει από μέσα μας, επειδή ζούμε σε μια κοινωνία όπου είμαστε άγνωστοι και γενικά δεν μιλάμε και πολύ με κάποιους που δεν γνωρίζουμε.

Αναφέρομαι συνέχεια στον φόβο, γιατί είναι κάτι που δεν περνιέται εύκολα και είναι αυτό που μας κρατάει «πίσω».

Γενικά, βλέπουμε και πολλά στην τηλεόραση ή στις διαφημίσεις. Βλέπουμε πχ εμφανίσιμους άντρες να φοράνε πανάκριβα ρούχα ή κοσμήματα, να προωθούν πανάκριβα αξεσουάρ, στέλνοντας το μήνυμα ότι αν δεν τα έχεις, δεν θα κερδίσεις.
Ή σε ταινίες πχ όπου κάποιος πλησιάζει κάποια και εκείνη μπορεί να τον βρίσει ή να τον χτυπήσει κλπ.

Φυσικά, όλα αυτά είναι φαντασία. Δεν ισχύουν. Είναι το τι θέλουν να περάσει.

Τελικά ο φόβος αυτός δεν υπάρχει. Φαντάσου όταν πρώτο οδήγησες το αυτοκίνητο σου. Φοβόσουν, πιθανών να έσφιγγες και το τιμόνι, δεν κοιτούσες πουθενά αλλού κλπ. Μετά από πολλές προσπάθειες, έμαθες και να οδηγάς με το ένα χέρι, να μιλάς στο κινητό, να σφυρίζεις κάποια στο δρόμο ;), να ακούς δυνατά μουσική και να τραγουδάς κλπ.
Έμαθες με λίγα λόγια,  να περάσεις τον φόβο σου και να κάνεις κάποια πράγματα αυτόματα.

Έτσι πιστεύω είναι και ο φόβος στο να μιλήσεις κάποια. Να «σπρώξεις» τον εαυτό σου να ξεκινήσει να μιλήσει με κάποια.

Διαβάζω πολλές αναφορές ατόμων, σε ξένα forums, όπου δεν καταφέρνουν ούτε την ώρα να ρωτήσουν από κάποια. Οπότε μιλάμε για κάποιο πρόβλημα, το οποίο και υπάρχει σε μεγάλο βαθμό, αλλά και εμποδίζει πολλούς από το να καταφέρουν κάτι.
Γι’ αυτό και θα δεις πολλούς να γνωρίζουν κάποιες μόνο από τον κοινωνικό τους κύκλο, μιας και είναι safe.

Τι είναι όμως ο φόβος? Για να νικήσεις τον αντίπαλο σου, θα πρέπει να γνωρίζεις γι΄αυτόν.
Σύμφωνα με το Cambridge International Dictionary of English, φοβία είναι ο απόλυτος φόβος σε κάποιο συγκεκριμένο πράγμα ή κατάσταση, ειδικά αυτό που δεν μπορεί να εξηγηθεί.

Είναι ένας μηχανισμός στο μυαλό που λέγεται «δικτυωτό ενεργοποιητικό σύστημα (Reticular Activating System – RAS) του εγκεφάλου».
Μία λειτουργία του, είναι να ελέγχει και να φιλτράρει πληροφορίες συνεχώς.Όταν κάποιος νιώσει, μυρίσει, δει, ακούσει κλπ, όλα μεταδίδονται στο RAS και αποθηκεύονται εκεί. Ή καλύτερα φιλτράρονται. Δες και ένα παράδειγμα πως δουλεύει.
Ας πούμε ένας γνωστός σου, μόλις αγόρασε ένα λευκό αυτοκίνητο μάρκας Χ. Όταν πας να το δεις λοιπόν, αμέσως το RAS θα φιλτράρει την συγκεκριμένη εικόνα. Έτσι συνέχεια,όταν θα συναντάς στον δρόμο το ίδιο αμάξι, αμέσως θα το κοιτάς. Ξαφνικά βρέθηκαν όλα τα ίδια αμάξια; Όχι, υπήρχαν και πριν, αλλά δεν σε έκανε κάτι να νιώσεις ώστε να φιλτραριστεί και να κρατηθεί σαν εικόνα.

Το RAS στέλνει και δεδομένα στο «Amygdala» του εγκεφάλου. Το Amygdala έχει να κάνει με τα αισθήματα που νιώθουμε. Είναι μέρος από τα προϊστορικά ακόμη χρόνια και είναι αυτό που μας κάνει να νιώθουμε τον φόβο. Αναλαμβάνει να ειδοποιήσει όλα τα υπόλοιπα όργανα που συνδέεται, όπως η καρδιά, η ανάσα,  οι αδένες εφίδρωσης κλπ.
Σου έχει τύχει να νιώθεις ταχυκαρδία, να ανασαίνεις, να ιδρώνεις κλπ όταν σκεφτείς και μόνο να κάνεις κάτι; Αυτό οφείλεται στο Amygdala και είναι αυτό που σε βοηθά να μείνεις σώος από κάτι επικίνδυνο.

Το RAS φαντάσου δουλεύει σαν το PC. Δημιουργεί φακέλους και μέσα εκεί βάζει νέα δεδομένα. πχ αν πας και πετάξεις πέτρα σε ένα σκύλο και σε δαγκώσει, θα «δημιουργήσει» νέο φάκελο με την λέξη σκύλος και μέσα θα αποθηκεύσει τον τρόμο που ένιωσες και τον πόνο.
Έτσι κάθε φορά που θα βλέπεις έναν σκύλο, θα αναζητά στον φάκελο αυτό και θα «εξομοιώνει» το τι ένιωσες.

Εδώ όμως είναι το πρόβλημα μας. Έχουμε λάβει από τα μέσα ότι είναι επικίνδυνο να πλησιάσεις μία γυναίκα και να της μιλήσεις. ‘Ετσι, έχουμε δημιουργήσει αυτό το πρόβλημα και νιώθουμε ότι νιώθουμε κάθε φορά που σκεφτόμαστε και μόνο να πλησιάσουμε. Και επειδή το υποσυνείδητο είναι ποιο δυνατό από το συνειδητό, στο τέλος νικάει και εσύ δεν πας να μιλήσεις σε αυτήν που σου αρέσει.

Στην Αμερική, υπάρχουν χάπια για την συγκεκριμένη φοβία. Δουλειά τους είναι να μπλοκάρουν το «δρόμο» από το Amygdala και μετά και έτσι δεν νιώθεις ταχυκαρδίες κλπ. Αλλά δεν είναι λύση. Η καλύτερη λύση είναι να το πολεμήσεις και μόνο όταν το γνωρίσεις θα το νικήσεις.

Και για να τον νικήσεις, η μόνη σου επιλογή είναι να ζητήσεις κάποια βοήθεια, είτε να το παλέψεις μόνος σου.