Rapport και οικειότητα

Συχνά παρατηρώ, κυρίως λόγω των κοινωνικών μου συναναστροφών και όχι από το «πέσιμο», αλλά και διορθώνω ή και επιβεβαιώνω πολλά πράγματα που αφορούν το θέμα κοινωνικότητα και σχέσεις. Ένα από αυτά είναι και το «Rapport».

Βασικά, προτού συνεχίσω, να πω τι είναι για εμένα το Rapport, το οποίο θα το αναφέρω έτσι στο άρθρο.
Το Rapport είναι η «σύνδεση» ανάμεσα σε δύο άτομα, το οποίο προκαλεί το λεγόμενο «δέσιμο» ανάμεσα τους.
Για παράδειγμα, ας πούμε ότι πάει κάποιος σε ένα ας πούμε videoclub συχνά. Ας δούμε έναν τυπικό διάλογο:
-Ε: Γεια χαρά.
-Α: Γεια.
-Κάποια καλή ταινία ήρθε να νοικιάσω;
-Έχουν έρθει μερικές, είναι σε εκείνο το ράφι.

Ακόμη και αν παρόμοιος διάλογος γίνεται επί μήνες, δεν προσφέρει κάτι ουσιαστικό ανάμεσα σας, αφού απλά είναι επιφανειακός. Αν σε μια γκόμενα, από αυτό το σημείο, προσπαθήσεις να της την πέσεις, τότε και το τηλέφωνο της να πάρεις, το πιο πιθανό είναι να μην απαντήσει ποτέ, αφού δεν έχετε κάτι κοινό μεταξύ σας. Ωστόσο, από το παραπάνω παράδειγμα:
-Ε: Γεια χαρά.
-Α: Γεια.
-Κάποια καλή ταινία ήρθε να νοικιάσω;
-Έχουν έρθει μερικές, είναι σε εκείνο το ράφι.
-Πρότεινε μου εσύ κάποια καλή.
-Μπλα,μπλα.
-Εμένα μου αρέσουν περισσότερο οι [τάδε] ταινίες, μιας και προσφέρουν περισσότερο [τάδε]. Είσαι πιο πολύ φαν των [τάδε] ταινιών ή απλώς είναι καλή και την προτείνεις;

Από εδώ και πέρα, η -μερική- σύνδεση σας έγινε. Το λεγόμενο Rapport στην ουσία βοηθά ώστε το «απλός ένα γεια» που έχεις με κάποιον να γίνει περισσότερο γνωστός σου και να έχετε κάποια σχέση μεταξύ σας. Επίσης το Rapport είναι και η «μεταφορά» συναισθημάτων, αφού με βάση τις ιστορίες σου μπορείς να μεταφέρεις συναισθήματα και να πατήσεις τα ανάλογα κουμπιά στις γυναίκες.

Για να το καταλάβεις τι δύναμη έχει η «σύνδεση», άφησε κάποια γυναίκα που θα τύχει να γνωρίσεις από κάποια παρέα χωρίς τις λεγόμενες ερωτήσεις Rapport, δηλαδή μην την ρωτήσεις απολύτως τίποτα πλην του ονόματος της. Αν της αρέσεις (γιατί αλλιώς δεν θα την απασχολήσεις καν, δεν υπάρχεις με λίγα λόγια γι’αυτήν), θα δεις ότι θα αρχίσει από μόνη της να ρωτάει για να μάθει περισσότερα, κάτι που επιβεβαιώνει ότι γι’αυτές έχει πολύ μεγάλη σημασία να συνδεθούν με κάποιον.

Αλλά εδώ υπάρχει το εξής μικρό μυστικό των γυναικών, που μου πήρε καιρό να καταλάβω, μιας και δεν το αναφέρουν πουθενά (ή δεν έτυχε να το διαβάσω). Αν μια γυναίκα δεν νιώσει άνετα μαζί σου, τότε το μυαλό της «κλειδώνει», ώστε να μην μπορούν να επηρεαστούν τα συναισθήματα της. Δεν λέει δηλαδή από μόνη της «α, σε αυτόν πρέπει να κλειδώσω», αλλά υπάρχει έμφυτο μέσα τους.
Για παράδειγμα, αν πλησιάσεις κάποια σε σκοτεινό σοκάκι για να την γνωρίσεις, τότε ΔΕΝ δέχεται οτιδήποτε από εσένα (και δεν εννοώ λεκτικό), ακόμη και αν είσαι το απόλυτο αρσενικό στον πλανήτη. Κατά κάποιο τρόπο «κλειδώνουν» τα συναισθήματα τους, ενώ επίσης το ίδιο μπορείς να παρατηρήσεις και σε κοινές συναναστροφές σου με γυναίκες, όπου έπειτα από μερικές συναντήσεις σας, την βλέπεις να ανοίγεται.
Ένα άλλο επίσης που παρατήρησα, είναι ότι αν δεν έχετε την οικειότητα ανάμεσα σας, τότε δεν ανοίγεται επίσης και σε ερωτήσεις σου. Γιατί; Γιατί δεν θέλει να νιώσει εμπειρίες, οι οποίες εμπειρίες θα της φέρουν και τα ανάλογα συναισθήματα.

Εδώ ασφαλώς το «πάνω χέρι» το έχουν τα λεγόμενα «καλά παιδιά», αφού στην ουσία χτίζουν άμεσα οικειότητα (τις κάνουν να νιώθουν ασφαλείς, όπως και οι gay) και δέχονται τις ερωτήσεις τους. Βέβαια, το πρόβλημα είναι ότι τις ερωτήσεις για χτίσιμο του Rapport, τις κάνεις αφού πρώτα έχεις χτίσει μια οικειότητα ανάμεσα σας και φυσικά αφού δεις ότι σε γουστάρει, αλλιώς θα έχει σαν αποτέλεσμα να γίνεις ο «ώμος» που θα ακουμπά για να κλαίει τον πόνο της από τους άλλους.

Φυσικά σε αυτό το σημείο, μακράν η καλύτερη μέθοδος είναι η indirect (ή η Mystery με λίγα λόγια). Με την ερώτηση που της κάνεις (πχ, τι ρούχα να πάρω για μια φίλη), της μπλοκάρεις το μυαλό, ώστε να μην σε δει σαν απειλή και βοηθά να χτιστεί το πρώτο βήμα, που είναι η οικειότητα. Μετά, με το στυλ σου της προκαλείς την πολυπόθητη έλξη και από εκεί μετά πας σε Rapport.
Από δικές μου δοκιμές σε διάφορες περιοχές στην Ελλάδα, κατάλαβα ότι σε Day Game η μέθοδος του Mystery είναι πολύ καλύτερη από το Direct, πόσο μάλιστα από το Mode One. Αν πας σε Day Game με τεχνική Mode One, τότε έχεις περισσότερες πιθανότητες να τρέξεις από τον φόβο να μην καλέσει την αστυνομία (έχω διαβάσει σε εφημερίδα σχετικά, btw, μεγάλη προσοχή σε αυτό), παρά να την «πάρεις».
Απεναντίας, σε Bar/Club φάσεις, είναι καλύτερη η επιλογή Direct, μιας και η άνεση και η οικειότητα υπάρχει «στον αέρα», αφού έχει βγει και φτιαχτεί με αυτήν την ιδέα. Εννοείται ότι στα κλαμπόμπαρα δεν την νοιάζει αν έχει γενέθλια η αδερφή σου ή αν ξέρεις μερικά ταχυδακτυλουργικά κόλπα, την νοιάζει να προχωρήσεις γρήγορα την φάση.

Ένα επίσης που πρέπει κανείς να προσέχει, είναι να μην μιλάει για αρνητικά γεγονότα και φυσικά να μην ρωτάει σχετικά, τουλάχιστον στην αρχή. Όταν ξεκινούσα να μαθαίνω σχετικά με το διάλογο, τα συναισθήματα και τις εμπειρίες, έτυχε με μια να μιλάμε και να έρθει η κουβέντα στην οικογένεια της. Εκεί μου είπε για τον αδερφό της που τον είχε χάσει και (από λάθος μου, καθώς ήμουν σχετικά άπειρος και δεν γνώριζα) συνέχισα την συζήτηση. Αυτό που είδα στην κοπέλα δεν μπορώ να το περιγράψω, αφού ένιωσε σε κάποια στιγμή μια ανατριχίλα, ενώ σε κάποιο σημείο σηκώθηκε και έφυγε. Αυτό συνέβει γιατί με συνέδεσε με τα άσχημα συναισθήματα που της έφερα στην επιφάνεια και φυσικά κάθε φορά από εκείνο το σημείο που θα ήμουν δίπλα της, θα ένιωθε τόσο άσχημα, όσο και όταν έχασε τον αδερφό της. Αν έχετε σχέση, εννοείται ότι μπορείς να μιλάς και για κάποιες άσχημες γι’αυτήν εμπειρίες (νοιάζεσαι με λίγα λόγια), αλλά στην αρχή τουλάχιστον όχι. Επίσης, όσο θα μιλάει αυτήν, δεν χρειάζεται να την διακόπτεις, αφού έτσι βάζεις φρένο σε ότι πάει να χτιστεί εκείνη την στιγμή. Άφησε την να τελειώσει και συνεχίζεις εσύ.

Το παραπάνω δεν αφορά μόνο τις γυναίκες. Και σε μια συναναστροφή σου με άντρες, αν θέλεις δηλαδή να κάνεις κάποιον φίλο σου, τότε θα δεις ότι αν τον ρωτάς για βαθύτερα πράγματα από το τι ομάδα είναι (εκτός αν είναι φανατίλα, οπότε μπορείς να μοιραστείς παρόμοιες εμπειρίες) σε φέρνει πιο κοντά στο να γίνετε φίλοι.