Self improvement

Όπως θα έχεις δει και στον υπότιτλο του site, το αναφέρω σαν «Self improvement» blog. Τι είναι όμως η αυτό βελτίωση;
Όπως μπορείς να δεις, αν ασχολήσε με την κοινότητα, όλο και περισσότερα προϊόντα κυκλοφορούν που αφορά την αυτό βελτίωση. Θα μου πεις τώρα να μην διαβάσω και αυτά; Όχι, προϊόντα που αφορούν την βελτίωση σου, καλό είναι να τα διαβάσεις. Ωστόσο, δεν είναι και όλα καλά.

Ας δούμε πως έχει το πράγμα. Λένε ότι να είσαι ο εαυτός σου, να έχεις αυτοπεποίθηση, να έχεις θάρρος κλπ. Τα έχεις διαβάσει; Θα τα έχεις δει και σε forums σαν συμβουλή. Ωστόσο, αν εγώ είμαι ντροπαλός, πως να είμαι ο εαυτός μου; Ή ξέρω εγώ έχω δει να λένε να είσαι αστείος και μάλιστα κυκλοφορούν και βιβλία πως να γίνεις (!!) αστείος. Ωστόσο, καλά τα λένε, αλλά πως το κάνεις;
Δηλαδή να είσαι ο εαυτός σου. Ωραία, ΠΩΣ είναι όμως να είσαι ο εαυτός σου, σου το έχει πει κανείς; Όλοι αυτό λένε.

Θα σου πω εγώ τι είναι να είσαι ο εαυτός σου και να έχεις αυτοπεποίθηση για αυτό που κάνεις.
Φαντάσου είσαι μόνος σε ένα αυτοκίνητο και παίζει το αγαπημένο σου κομμάτι. Τι θα κάνεις;
Ασφαλώς θα το τραγουδήσεις και εσύ, ε;
Ωραία, φαντάσου τώρα ότι βρίσκεται δίπλα σου μια όμορφη που γουστάρεις καιρό. Θα τραγουδήσεις; ε; Όχι; Γιατί; Για να μην σε δει, ξέρω εγώ, “ρόμπα”; Ωστόσο, εδώ είναι να είσαι ο εαυτός σου. Όπως είσαι και μόνος σου και αισθάνεσαι άνετα, να είσαι και με μια άλλη ή με παρέα γενικά. Και αυτό είναι που θέλει δουλειά. Και θέλει πολύ δουλειά.

Ας σου δώσω ένα ακόμη παράδειγμα. Πες ότι πας με έναν φίλο σου σε ένα bar. Πριν φτάσεις ακόμη, είσαι στο δρόμο με το αυτοκίνητο. Ένας μπροστά σου, σου κόβει τον δρόμο. Περιμένεις και δεν λες τίποτα. Σκέφτεσαι ότι θες να πας έξω και δεν θες να χαλαστείς. “Αν ήταν εδώ ο Γιάννης, θα του την έλεγε”, σκέφτεσαι. “Αυτός δεν μασάει”.
Φτάνεις κάποια στιγμή στο bar και περιμένεις να παραγγείλεις. Σε βλέπει μια ο σερβιτόρος, σε βλέπει δυο, αλλά δεν έρχεται. “Κάνε υπομονή” σκέφτεσαι.
Τέλος πάντων, παραγγέλνεις. Και όταν πληρώνεις, παρατηρείς ότι έκανε λάθος στα λεφτά. Σου κράτησε παραπάνω. Σου έρχεται να τον πεις, αλλά κάτι σε σταματάει.
Παρατηρείς μια από απέναντι και σκέφτεσαι ότι είναι ωραία και πρέπει να πας να την μιλήσεις.
Ωστόσο, σου έρχεται μια δεύτερη σκέψη ότι θα σε απορίψει.
ΣΤΟΠ. Δεν θα σε απορίψει η κοπέλα απέναντι. ΜΟΝΟΣ σου απέριψες τον εαυτό σου και μάλιστα 3 φορές σε λίγη ώρα. Μόνος σου σταμάτησες τον εαυτό σου να κάνει αυτό που ήθελε.
Αυτό το θάρρος, ή την αυτοπεποίθηση να πεις/κάνεις αυτό που θες, είναι που πρέπει να βελτιώσεις.

Ας πούμε σου αρέσει το τατουάζ (να ζωγραφίζεις, άσχετο, παράδειγμα είναι) και γνωρίζεις κάποια.
Την γνωρίζεις σε ένα πάρτι και την βλέπεις έχει τατού. Ώπα, εδώ είμαστε.
Την πιάνεις κουβέντα και πως και πόσο και σε ποιον και μπράβο και τι ωραίο και θα κάνεις και άλλο;
Που; Στην πλάτη; Αχ τι καλά. Και δώσ’του κουβέντα σχετικά και κάπου σκέφτεσαι «απόψε θα σκοράρω, που θα βρω προφυλακτικό άραγε τέτοια ώρα;» και μπλα μπλα και τι ωραία και να κανονίσουμε να πάμε μαζί να το κάνεις κλπ.
Και να σου έρχεται να την φιλήσεις, τόσο ωραία είναι, αλλά από την άλλη λες «ασε καλύτερα, είναι νωρίς, να μην τα χαλάσω πάνω στο καλύτερο».
Ώσπου κάποια στιγμή σου λέει «πάω τουαλέτα να φρεσκαριστώ».
«Ωραία, για εμένα πάει, να είναι φρέσκια», σκέφτεσαι.
Αμ δε, που θα ξαναγυρίσει. Γιατί; Αφού τα πηγαίνατε καλά. Μιλούσατε ώρα ρε γαμώτο.
Γιατί θέστηκε να μάθει το τι σε ενδιαφέρει εσένα και τι ασχολία έχεις. Βάφτηκε για να βρει γκόμενο και όχι «φίλη». Ειδικά αν έχει ορέξεις, σιγά να μην καθίσει να ακούσει τον «πόνο» σου. Έχετε χρόνο να τα πείτε, αν τα φτιάξετε. Με τι θα την φέρεις βόλτα; Με το χόμπι σου που σου αρέσει να μιλάς για ώρες; Και γι’αυτό θα την δεις να πάει με άλλον, που εσένα δεν σου άρεσαν τα μούτρα του, αλλά αυτός την έκανε κάτι που όση ώρα μίλαγες εσύ, δεν το κατάφερες. Τι; Να την αγγίζει χωρίς να σκεφτεί «να το κάνω και τι θα πει; Θα με περάσει για λιγούρη». Χωρίς να την πει «θέλεις να σου φέρω ένα ποτό; Θέλεις να καθίσουμε εκεί;» Έχει τύχει κάποιος να μιλά, μιλά, μιλά με μια γυναίκα και να μην τον οδηγεί πουθενά;
Ναι; Φέρε λίγο στο μυαλό σου όλη την συζήτηση που είχες. Όλη την σκηνή. Μπορείς; Για σκέψου τώρα, πόσες φορές την άγγιξες. Πόσες φορές την είπες ότι έχει άδικο σε κάτι. Πόσες φορές έφερες αντίρρηση, προσπέρασες κάποια κουβέντα που σου άνοιξε για τον πρώην της; Της χάιδεψες τα μαλλιά της να της πεις ότι μυρίζουν τέλεια; Την είπες ότι είναι τόσο όμορφη, που δεν κρατιέσαι και θες να την φιλήσεις; Όχι; Απλά μιλούσες;
Ωραία. Φίλοι; Ναι. Σασπενς; 0!!! Σεξουαλική «δραστηριότητα»; 0!!! Τι να σε κάνει τότε;
Φίλες έχει.

Γι’αυτό και αναφέρομαι συνεχώς να βελτιώσει κανείς τον εαυτό του. Δεν χρειάζεται ρουτίνες και ψεύτικες ιστορίες. Έχεις πολλά κοινά να ανταλλάξεις με κάποια.

Τώρα θα μου πεις, οκ ρε συ και τι θα λέω;
Ας πούμε ότι την ρωτάς τι μουσική ακούει και σου πει κάτι του στυλ «Δεν ακούω πολύ μουσική, συνήθως ή βγαίνω βόλτες, πάω cinema ή διαβάζω», τι θα σκεφτείς; «ΩΧ, δεν με θέλει και γι’αυτό δεν μου είπε»; Και που ξέρεις ότι πραγματικά δεν ακούει μουσική. Ωστόσο, μόνη της σου έδωσε μερικά tips για να συνεχίσεις την συζήτηση, από τις βόλτες, τον cinema και το διάβασμα, μπορείς χαλαρά να μιλάς για ώρες.

Πως να βελτιώσεις όμως τον εαυτό σου; Δες ένα παράδειγμα.
Ας πούμε θέλεις να ασχοληθείς με το kick boxing. Ψάχνεις και βρίσκεις τον Ζαμπίδη. Κορυφαίος.
Ωραία, ας μάθω από αυτόν λες. Βρίσκεις ας πούμε βιβλία του (σαν παράδειγμα το λέω) και τα διαβάζεις όλα. «Πως να νικήσεις όλους τους αντιπάλους σου», «Μείνε άνετος πάνω στο ρινγκ», «Πως να βελτιώσεις την αντοχή σου», «Μυστικά χτυπήματα» είναι μερικά από τα βιβλία που έχεις διαβάσει. ΟΚ, λες ότι γνωρίζεις. Μπαίνεις και σε ένα forum όπου μιλάνε και άλλοι σχετικά και μαθαίνεις και επιπλέον κινήσεις και χτυπήματα.
Πιστεύεις ότι θα ανέβεις πάνω στο ρινγκ και θα μπορέσεις να βγάλεις ότι λένε τα βιβλία; Πιστεύεις ότι θα έχεις τόση άνεση πάνω στο ρινγκ με την μια; Ότι θα έχεις πχ την αντοχή του; Η ακόμη να τα βάλεις και μαζί του; Ασφαλώς και όχι.
Οπότε τι κάνεις; Πας σε ένα γυμναστήριο και «λιώνεις» με τις ώρες στην προπόνηση και με τον καιρό βλέπεις ότι σιγά σιγά βελτιώνεσαι. Και όσο περνάει ο καιρός, τόσο τα πράγματα σου φαίνονται και ποιο απλά και τόσο το μυαλό τα κάνει πλέον μόνο του.
Άλλωστε ο κορυφαίος του Kung Fu, Μπρους Λη, στο βιβλίο του για την τέχνη που δημιούργησε ο ίδιος Jeet Kune Do, αναφέρει (σε ελεύθερη απόδοση) ότι δεν είναι σωστό να επικεντρώνεσαι σε μία τεχνική αλλά σε πολλές, ώστε το μυαλό όταν «κολλήσει», να βρει άλλες τεχνικές να λύσει το πρόβλημα.

Αυτή είναι και η διαφορά του να διαβάσεις κάτι και να πιστέψεις ότι γνωρίζεις, με το πραγματικά να γνωρίζεις.Δεν λέω να μην διαβάσεις κάτι. Μπορείς να μάθεις πχ τα βασικά και να βγεις έξω να «εκπαιδευτείς». Ωστόσο και τα άρθρα του blog θα σε καλύψουν. Θα δεις ότι με τον καιρό που θα βελτιώνεσαι και δεν θα φοβάσαι να πεις την άποψη σου, θα αποκτάς και σεβασμό. Και από τις γυναίκες και από τους άλλους άντρες. Και από καινούριες γυναίκες και από παλιές που έχεις στον κύκλο σου.
Δεν χρειάζεται να είσαι αλήτης και να φορτωθείς με σκουλαρίκια για να το παίξεις σκληρός.
Αν πχ σου πει μια που μόλις γνώρισες «φέρε μου έναν καφέ» και της απαντήσεις με όμορφο τρόπο «Ναι, μήπως να σε κάνω και κανένα μασάζ; Χέρια δεν έχεις;», αυτόματα σε κάνει αρκετά «αλήτη». Και όσο ποιο άνετος είσαι, θα παρατηρείς διαφορές πάνω σου και εσύ ο ίδιος. Και μην φοβάσαι, το μυαλό μας είναι «προγραμματισμένο» από την φύση να κάνει ότι είναι σωστό όταν συναναστρέφεσαι με μια γυναίκα. Αρκεί να είσαι άνετος.
Η αυτοπεποίθηση και η άνεση δεν έρχονται μόνα τους. Έρχονται με τον καιρό.

Επίσης είναι καλό να θυμάσαι ότι ο φόβος μας σκοτώνει αργά. Ο φόβος να μην μας δουν οι άλλοι τι κάνουμε, να μην μας ακούσουν, ο φόβος να μην πούμε αυτό που θέλουμε. Ο φόβος που έχουμε στο να πλησιάσουμε μια και θα μας απορρίψει, δεν μας προστατεύει. Απλώς μας κάνει να απορρίπτουμε μόνοι μας τον εαυτό μας.
ΠΟΤΕ να μην σε νοιάζει τι θα πουν οι άλλοι αν σε δουν να κάνεις κάτι, ή αν πεις κάτι. ΠΟΤΕ μην κάνεις οτιδήποτε που δεν θέλεις. ΠΟΤΕ να μην επηρεάζεσαι από τους άλλους στο τι θα κάνεις.