Τι είναι ο έρωτας;

Τι ακριβώς είναι ο έρωτας; Τι λένε οι επιστήμονες και κατά πόσο τελικά παίζει ρόλο αν είσαι όμορφος ή άσχημος σε μία σχέση;

Είχα διαβάσει παλιότερα μια έρευνα που έλεγε τι είναι ο έρωτας επιστημονικά.
Εντάξει, όλοι θεωρούμε ότι είναι το γνωστό αγγελάκι με τα βέλη, αλλά οι επιστήμονες τι έχουν να πουν εδώ;
Αν και δεν την βρήκα που την είχα αποθηκεύσει, βρήκα κάποια άλλη που θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τι είναι ο έρωτας.

Σχετικά με τους άντρες ένα σημαντικό είναι ότι παράγεται υπερβολική τεστοστερόνη, για να μπορέσουν να έχουν την ορμή τους για να αναπαράγουν. Μέχρι εδώ μας φτάνει, ας δούμε τι συμβαίνει με τις γυναίκες.

Όλοι ξέρουμε ότι ο έρωτας είναι από τα πράγματα που έρχονται από μόνα τους, όταν είναι η ώρα του, όταν υπάρχει η κατάλληλη «χημεία»  και όταν κάποιος είναι έτοιμος γι’ αυτόν. Δεν μπορούμε να τον εκμαιεύσουμε με το ζόρι από κάποιον, αλλά ούτε και να πιέσουμε τον εαυτό μας να νιώσει ερωτευμένος. Αυτός όμως δεν είναι λόγος για να απελπιζόμαστε όταν το μικρό φτερωτό παιδάκι της Aφροδίτης δεν μας σημαδεύει με τα βέλη του. H έρευνα στην ψυχολογία, τη νευροβιολογία και την εξελικτική βιολογία μας δείχνει τι αρέσει στο μικρό θεούλη και πώς μπορούμε εμείς να βοηθήσουμε τα πράγματα ώστε να ανάψει ή να ξαναζωντανέψει η φλόγα του έρωτα.

Στο πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης οι ερευνητές έβαλαν στον τομογράφο νέους που βρίσκονταν στα πρώτα στάδια του έρωτα. Φωτογράφισαν τον εγκέφαλό τους την ώρα που έβλεπαν εικόνες των αγαπημένων τους. Τα τμήματα που ενεργοποιήθηκαν είναι αυτά που περιέχουν μεγάλες ποσότητες ντοπαμίνης, της ορμόνης που μας κάνει να αισθανόμαστε όμορφα. Είναι η ίδια ορμόνη που εκκρίνει ο εγκέφαλος όταν το άτομο καπνίζει τσιγάρο ή παίρνει κοκαΐνη και θεωρείται η χημική ουσία-κλειδί στο σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου, ένα δίκτυο που σχετίζεται με την ευχαρίστηση και τον εθισμό.

Στην έρευνα που έγινε στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, 10 γυναίκες και επτά άντρες που βρίσκονταν στο αρχικό στάδιο της σχέσης τους μπήκαν στον μαγνητικό τομογράφο, όπου τους έδειξαν φωτογραφίες των αγαπημένων τους και ενός ουδέτερου προσώπου. Το κοιλιακό καλυπτρικό πεδίο, μία περιοχή του εγκεφάλου πλούσια σε ντοπαμίνη, «πήρε φωτιά» στη θέα του αγαπημένου τους, αλλά έμεινε απαθής στη θέα του ξένου. «Η ένταση της αντίδρασης του εγκεφάλου όταν είμαστε ερωτευμένοι δεν μοιάζει απλά με ένα συναίσθημα αλλά με το κυνήγι ενός στόχου όπως η ανάγκη για νερό ή τροφή», εξηγεί η νευρολόγος Λούζι Μπράουν, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Στο παραπάνω άρθρο, μπορείτε να καταλάβετε γιατί οι γυναίκες κάνουν σαν «τρελές» όταν βλέπουν κάποιον που έχουν έρωτα, ακόμη και αν κάθονται με κάποιον άλλο. Να θυμάστε ότι μπορεί μια να σας γουστάρει, αλλά η λογική της να της λέει ότι πρέπει να μείνει με τον δεσμό της, μην την πούνε και πουτ@να. Ωστόσο, το αίσθημα που νιώθει για κάποιον είναι δυνατότερο της λογικής και τελικά επικρατεί. Γι’αυτό και μπορεί να παρατήσει κάποιον για να πάει με άλλον, όπως θα παρατούσε κάποιος ακόμη και την δουλειά του για να πάρει την δόση του, έστω και λίγη κοκαΐνη.

Σε ένα δεύτερο πείραμα, η ομάδα μελέτησε άτομα που τα είχαν απορρίψει οι αγαπημένοι τους. Το εντυπωσιακό είναι ότι οι ίδιες περιοχές του εγκεφάλου παρέμειναν ενεργοποιημένες. Ίσως η απώλεια του έρωτα προκαλεί τα ίδια συμπτώματα που παρουσιάζει ένας εθισμένος στην κοκαΐνη ή το τσιγάρο όταν τα στερείται. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει η Έλεν Φίσερ, ανθρωπολόγος στο Πανεπιστήμιο Ράτγκερς και γνωστή από τις πρωτοποριακές της έρευνες για τον έρωτα.

Παραπάνω διαβάστε για το άρθρο και συνδέστε το με όσα λένε στην κοινότητα για το να το παίζεις δύσκολος και λοιπά. Ίσως, αν της προκαλέσεις κάποιο αίσθημα και μετά το σταματήσεις (πχ, κοιτάς αλλού, κοιτάς το κινητό σου, την λες ένα neg ή κάτι αρνητικό κλπ, -θα κάνω ένα θέμα σχετικά με αυτό), να την κάνεις να θέλει και άλλο, βάζοντας περισσότερη προσπάθεια από την μεριά της. Και όσο περισσότερη προσπάθεια βάζει μια γυναίκα σε μια σχέση, τόσο περισσότερο την εκτιμά.
Αν της προσφέρεις τον εαυτό σου στο πιάτο, δεν θα σε εκτιμήσει.
Γι’αυτό τα καλά παιδιά δεν έχουν την κατάλληλη εκτίμηση.

Ωραία όλα αυτά θα μου πεις, αλλά τι σχέση έχουν με το αν είμαι όμορφος ή άσχημος που λες παραπάνω;
Θα μπορούσα να ανοίξω ένα βιβλίο και να αντιγράψω ότι γράφει και αυτό, ότι δεν έχει σημασία κλπ. Αλλά θα σου αναφέρω τι λένε οι ειδικοί:
Στην έρευνα που λέω ότι διάβασα, έλεγε ότι αν κάποια σε θέλει, ο εγκέφαλος της παράγει μια ορμόνη, η οποία πάει και «κλείνει» το τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει το πως κρίνουμε κάποιον. Με λίγα λόγια, αν είσαι ή θεωρείς τον εαυτό σου άσχημο, αν την κάνεις να σε θέλει, δεν θα έχει καμία μα καμία σημασία για εκείνη. Θα σε θέλει το ίδιο.
Γι’αυτό μπορεί να βλέπεις ζευγάρια στο δρόμο και να σκέφτεσαι καλά πως πάει αυτήν με αυτόν;
Ή να δεις κάποιον που είχε ωραίο σώμα πχ, με τον καιρό που είναι σε σχέση να παχαίνει, αλλά για αυτήν να μην έχει και τόσο σημασία.
Την επόμενη φορά που θα το δεις αυτό, θα ξέρεις γιατί. Και αυτό γιατί η φύση, δεν θα άφηνε με το παράπονο κάποιον που δεν είχε την τύχη να γεννηθεί όμορφος.

Απλά εσύ να προσπαθήσεις να κάνεις καλή εντύπωση στην αρχή, τα υπόλοιπα, τα έχει προνοήσει η φύση.

Τα παραπάνω άρθρα που είναι σε παράθεση (quotes), είναι από το i-know.gr.