Tiger Woods

Αποφάσισα, σαν μια μικροαλλαγή στο blog, να προσθέτω και άρθρα που έχουν να κάνουν με το LifeStyle γενικά, όπως αναφορές σε celebrities κλπ, οπότε και δημιούργησα και την συγκεκριμένη κατηγορία (Life & Style).
Έτσι, μετά το προηγούμενο θέμα με το καλύτερο ντύσιμο στα βραβεία «Χρυσές σφαίρες», σειρά έχει μια αναφορά σε έναν από τους καλύτερους παίχτες golf στον κόσμο, τον Tiger Woods (αν και στην ζωή φαίνεται να είναι «παίχτης«).

Αν και πιθανών πολλοί να θεωρούν ότι καλύτερα θα ήταν να ξεκινούσα την συγκεκριμένη κατηγορία με κάποιον που έχει χρησιμοποιηθεί πολλές φορές σαν παράδειγμα προς μίμηση (πχ Brad Pitt, Tom Cruise), αλλά θεωρώ τον Woods πιο κοντά στο «μοντέλο» inner game που θεωρώ σωστό και «προωθώ». Άλλωστε πολλοί ηθοποιοί δεν είναι και τόσο «δυνατοί» στην ζωή, όσο δείχνουν και στις ταινίες τους, αλλά δεν θα επεκταθώ περισσότερο σε αυτό.

Η αναφορά μου στον Tiger Woods λοιπόν έχει να κάνει με προηγούμενο άρθρο και τον αναφέρω επειδή κατ’εμέ είναι ένας από τους ανθρώπους που έχουν «μάστερ» στο να «κοντρολάρουν» τις σκέψεις τους (aka inner game), νούμερο ένα (για εμένα) αιτία που κάποιος δεν μπορεί (ή κολλάει) να καταφέρει κάτι. Άλλωστε το όνομα του «φιγουράρει» συχνά σε βιβλία αυτό βελτίωσης.

Και επειδή το θέμα έλεγχος των σκέψεων, είναι στην ουσία η βάση και της δικής μου προσέγγισης στο θέμα «επιτυχία και σχέσεις», θα κάνω λοιπόν μια μικρή παρουσίαση στον Tiger Woods και στο τι πιστεύω ότι έχει καταφέρει.

Όποιος έχει διαβάσει για την ζωή του, θα παρατηρήσει μια «εκτόξευση» της καριέρας του τα τελευταία (10+) χρόνια, κάνοντας πολλούς να αναρωτιούνται πως είναι δυνατόν να παραμένει τόσο ήρεμος κατά την διάρκεια ενός αγώνα.

Έχω διαβάσει ότι οι αντίπαλοι του στην ουσία τον φοβούνται και δεν θέλουν να είναι αντίπαλοι του σε κάποιο αγώνα. Ποια είναι η κρυφή δύναμη που φαίνεται ότι έχει ο Woods και «τρέμουν» οι αντίπαλοι του;

Ένα παράδειγμα το πόσο ήρεμος είναι, ακόμη και κάτω από την «πίεση» που δέχεται κάποιος κατά την διάρκεια ενός αγώνα

Δεν τον γνωρίζω προσωπικά, ούτε και είμαι φαν του golf. Αυτό που πιστεύω για τον Woods είναι ότι έχει καταφέρει να «δαμάσει» τις σκέψεις του, με αποτέλεσμα να μπορεί να «δαμάσει» και τα συναισθήματα του (σου έχει τύχει να σκεφτείς κάτι ποτέ και να τρομάξεις και να συμπεριφέρεσαι έτσι για λίγο, όπως τρεμούλιασμα στην φωνή, καρδιοχτύπια έντονα κλπ; Αυτό εννοώ), με αποτέλεσμα να δείχνει πάντα όπως αυτός θέλει.
Παράδειγμα (τι πιστεύω ότι πάνω κάτω γίνεται):
Είναι σε κάποιον αγώνα και αρχίζει να νιώθει άγχος, με την καρδιά του να χτυπά δυνατά. «Πρέπει να χαλαρώσω» σκέφτεται και χαλαρώνει.
Αρχίζουν οι παλάμες του και ιδρώνουν. Σκέφτεται «πρέπει να χαλαρώσω, έχω έναν αγώνα να σκεφτώ«.
Αρχίζει και τρέμει πριν από κάθε σημαντικό χτύπημα. Σκέφτεται «πρέπει να συγκεντρωθώ στο παιχνίδι» και ηρεμεί το σώμα του.

Όπως είπα και στο προηγούμενο άρθρο, οι σκέψεις μας είναι που μας κάνουν να πράττουμε και ανάλογα. Έτσι και ο Woods πιστεύω ότι αυτό το έχει καταφέρει. Ωστόσο όπως και να έχει, είναι άνθρωπος που σημαίνει ότι ο καθένας μας μπορεί να φτάσει στο επίπεδο του.

Ενημερωτικά, κάποια στιγμή της πορείας μου προς την αυτοβελτίωση, οι σκέψεις και ο έλεγχος τους ήταν κάτι που ασχολήθηκα σημαντικά. Έτσι έχω δοκιμάσει πολλά και είδα και ο ίδιος τι ισχύει τελικά και τι όχι.

Φαντάσου να μπορούσες να είσαι στο επίπεδο του Woods, δεν θα ήταν η ζωή σου διαφορετική; Να ήθελες να πεις σε μια γυναίκα αυτό που πραγματικά θέλεις να της πεις και να μην σε σταματά η «μικρή φωνή» μέσα σου; Δεν θα ήταν καλύτερα; Να έβλεπες μια γυναικοπαρέα σε ένα bar και την στιγμή που θα ένιωθες περίεργα όταν σκεφτείς ότι θέλεις να πλησιάσεις κάποια από αυτές, να μπορείς να ελέγχεις τον φόβο σου και να τον περιορίζεις στο ελάχιστο;

Με την λύση αυτών αλλά και πολλών «προβλημάτων» που απασχολούν πολλούς, θα αναφερθώ σε μελλοντικό μου άρθρο.