Zombie Nation

Προ internet εποχής, τα άτομα χαμηλής νοημοσύνης, όπου ο εγκέφαλος τους υπολειτουργούσε και υπήρχε απλώς για να καλύπτει τις βασικές ανάγκες του σώματος, τα ξεχώριζες και απλά δεν συναναστρεφόσουν ιδιαίτερα μαζί τους, ενώ οι ίδιοι δεν είχαν «φωνή», οπότε όποιος ήταν εξίσου ηλίθιος, καθότανε και αντάλλαζε απόψεις μαζί τους. Και τότε ήρθε το internet.

Το internet, αυτό το θαυμάσιο εργαλείο (του Σατανά*, μαζί με την τηλεόραση του αντίχριστου*), είναι ένα τρομερό επίτευγμα της τεχνολογίας. Κατάφερε να μηδενίσει αποστάσεις, να φέρει άμεσα επαφή τον κόσμο που άλλοτε δεν θα πέρναγε καν από το μυαλό τους ότι μπορεί να γίνει αυτό, να ενώσει τα «μυαλά» ανά τον κόσμο, όπου ανταλλάσσουν πληροφορίες, γνώμες και ιδέες και λύνουν προβλήματα, αλλά και να μας δώσει άπειρη γνώση μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Αλλά έκανε και ένα κακό το εργαλείο αυτό, έδωσε την δυνατότητα στον κάθε ηλίθιο και ανεγκέφαλο να έχει γνώμη, να γράφει ότι γουστάρει, ενώ έδωσε την ευκαιρία στους πονηρούς να έχουν πρόσβαση σε εύκολα θύματα.

13230166_1584568651872728_9051099375524130018_n

Οπότε, αν συνδέεσαι τακτικά στο internet, θα έχεις παρατηρήσει τόση ηλιθιότητα μαζεμένη, που ποτέ στην ιστορία δεν είχε συμβεί ξανά κάτι τέτοιο. Και ειδικά το Facebook, μας παρέχει την περισσότερη ηλιθιότητα, για να μην ψαχνόμαστε αλλού.

Αν έξω από κάθε εκλογικό τμήμα, έβαζαν ένα IQ tester και ψήφιζαν μόνο όσοι είχαν καλή βαθμολογία, θα ήμασταν πολύ μπροστά σαν χώρα…

Το πρόβλημα ωστόσο δεν είναι η ηλιθιότητα και το πόσα πρόβατα συνδέονται στα κοινωνικά δίχτυα ή τα forums. Το θέμα είναι ότι τα πρόβατα αυτά είναι τόσο άβουλα, που μπορεί ο καθένας έξυπνος να τα χειραγωγήσει πολύ εύκολα. Ποτέ στην ιστορία δεν είχε ξανά υπάρξει ένα τόσο δυνατό εργαλείο χειραγώγησης της μάζας, σε σημείο που κάνει την τηλεόραση και τα παπαγαλάκια-δημοσιοκάφρους της, να κλαίνε που δεν το είχανε νωρίτερα.

Mind Control

Αν τις περιόδους των πολέμων που ενεπλάκη η πατρίδα μας, είχε εφευρεθεί το internet και το Facebook, να είστε σίγουροι ότι δεν θα έβγαινε κανείς να επαναστατήσει, οι 2-3 που θα έλεγαν κάτι, θα καίγονταν στην πυρά των υπολοίπων ευκολόπιστων θυμάτων.

Μου ήταν δύσκολο να το χωνέψω, πριν από χρόνια και στις αρχές των κοινωνικών αυτών διχτύων, το πόσο εύκολα μπορείς να χειραγωγήσεις εκατοντάδες άτομα μαζί. Τώρα πια τα πράγματα είναι ΟΚ, έχουν μπει όλα σε μια πορεία και το γνωρίζω ότι δεν υπάρχει επιστροφή, οι έξυπνοι θα χειραγωγούν τους ανεγκέφαλους χωρίς καν να κουραστούν ιδιαίτερα, απλά με μερικά κλικ στον Η/Υ τους.

Πριν λίγο καιρό, ένα από τα αγαπημένα μου κανάλια στο Youtube αναγκάστηκε να κλείσει, όταν έπειτα από ένα review που έκανε σε ένα προϊόν, όπου ο άνθρωπος έλεγε την άποψη του (που ήταν και η πραγματικότητα), η οποία έρχονταν κόντρα στους περισσοτέρους κάνω-δήθεν-review-αλλά-είναι-διαφήμιση αρθρογράφους, του επιτέθηκαν δεκάδες πρόβατα, τους οποίους έστειλαν κάποιοι που είχαν συμφέρον να το κάνουν, βρίζοντας τον ίδιο, την μάνα του (!), την γυναίκα του (!!) και το παιδί του (!!!). Και οι περισσότεροι ήταν κάτω των 18χρ, οπότε καταλαβαίνεις τι robot θα φέρουμε αύριο στην κοινωνία.

Δεν είναι σκηνή από ταινία Ζόμπι, αλλά από την πραγματικότητα...
Δεν είναι σκηνή από ταινία Ζόμπι, αλλά από την πραγματικότητα…

Για τους τσοπάνηδες, το θέμα είναι πολύ εύκολο και δίχως να κουράζονται ιδιαίτερα. Απλά πέταξε στους χρήστες του διαδικτύου λίγο συναίσθημα και κυρίως δράμα, όπου ειδικά στις γυναίκες θα έχεις πολύ καλύτερο αποτέλεσμα. Και όλοι γνωρίζουμε ότι επειδή το νινί σέρνει καράβι, θα ακολουθήσουν και οι τελευταίοι που αρνούνται. Και αν δεν ακολουθήσουν, πέταξε τους λίγο κώλο ή βυζί από μια celebrity και θα τους δεις να ξεχνάνε τα πάντα για να το δουν, λες και το βυζί ή ο κώλος της celebrity έχει διαφορά από των άλλων γυναικών (άλλη φίρμα σιλικόνης, ίσως?). Σίγουρα θα έχεις δει να γίνεται χαμός από αναρτήσεις τύπου «ΣΟΚ! Δες την τάδε topless στην παραλία«, «Έριξε το internet που βγήκε με μαγιό«. Σιγά ρε, τόση ανάγκη έχετε για να δείτε λίγο βυζί από φωτογραφία;

Μην πιστεύεις και πολλά από αυτά που βλέπεις…

Επίσης, είναι τόσο ευκολόπιστοι μερικοί, που άρθρα στο internet τύπου «ΓΡΙΓΟΡΑ!!!! ΔΕΙΤΑΙ ΤΩ ΠΡΟΤΟΥ ΤΩ ΚΑΤΑΙΒΑΣΟΥΝ!!1!!1!!!», κερδίζουν την προτίμηση του κοινού, αν και είναι και κάτι που γινόταν και παλιότερα, δείτε πχ για το νερό του Καματερού. Μάλιστα, δεν είναι και λίγοι εκείνοι που δοκιμάζουν «πατέντες» που οι φαρμακοβιομηχανίες «δεν θα ήθελαν να γνωρίζουμε«, με κίνδυνο πολλές φορές την υγεία τους, ενώ δεν λείπουν και οι διάφορες «μόδες» που κατά καιρούς διαδίδονται μέσο του διαδικτύου και βρίσκουν όλο και περισσότερους ηλίθιους να τις κάνουν.

Φυσικά θα πρέπει να αναφέρουμε και τους πιστούς των εταιρειών, που είναι ικανοί να περιμένουν με τις ώρες στην ουρά για να πάρουν το πολυπόθητο προϊόν,ενώ δεν ξεχνάμε και όσους θεωρούν ότι το βγαίνω έξω σημαίνει ότι απλά κάνω check in στο Facebook, ώστε να δείξω ότι ήμουν και εγώ εκεί που ήταν όλοι, άσχετα αν στριμώχτηκα στην ουρά για να μπω και με έχουν σε μια άκρη, σαν το αρνί στο μαντρί, πίνοντας με δυσκολία το ποτό μου, μου φτάνει που δείχνω in και με βλέπουν οι άλλοι ότι ήρθα στο καινούριο μαγαζί από τους πρώτους, λες και τους δεκάδες «φίλους» που έχεις στα social media, τους τρώει και πολύ το τι κάνεις, καρφί δεν τους καίγεται.

Οι παλιότεροι ίσως να θυμάστε τον Millennium bug, που όλοι έτρεμαν στην ιδέα ότι θα καταστρέφονταν ο κόσμος. Και αν τότε μπορείς να πεις ότι ο περισσότερος κόσμος δεν γνώριζε και πολλά από το internet, τι να πουν και οι «φαν» των διαφόρων θεωριών όπως για παράδειγμα πρόσφατα, όπου επειδή μερικοί φοβήθηκαν την ημερομηνία «21/12/2012», αυτοκτόνησαν ομαδικά.

Γενικά οι προβλέψεις δίνουν και παίρνουν και έχουν την τιμητική τους από τον κόσμο. Αφήνοντας τους Μάγια και τους άλλους πολιτισμούς, προσπερνώντας τον Νοστράδαμο που «είδε» τα πάντα, όπου σε κάθε επανέκδοση των βιβλίων του προσθέτανε και επιπλέον «προβλέψεις», μπορούμε να πούμε ότι στην μόδα τώρα είναι οι διάφοροι Άγιοι. Έτσι και για κάθε κρίση μεταξύ διαφόρων χωρών, όλο και κάποιος Άγιος θα «ξετρυπώσει», ο οποίος το είχε «προβλέψει». Και αν σκεφτούμε ότι τα βιβλία αυτά πουλάνε καλά, μάλλον είναι πολλοί αυτοί που θα περιμένουν το ξανθό γένος να τους σώσει, φοβούνται τους Νεφελίμ και περιμένουν κάποιον από τους θεούς του Ολύμπου να κατέβει.

Και αν οι προβλέψεις έχουν την τιμητική τους, το ίδιο ισχύει και για τους μάγους ή τις καφετζούδες, όπως η πρόσφατη σύλληψη της «πεντάδας των μέντιουμ», όπου πολλά θύματα τους ήταν και διάσημοι, ενώ θα πρέπει να αναφέρουμε και τον Νίκο Χορταρέα, το γνωστό «μέντιουμ», ο οποίος σάρωνε στον κόσμο σαν μέντιουμ, ως ότου τον συνέλαβαν για απάτη (οι φήμες που θέλουν τον Χορταρέα να είχε παραγγείλει espresso και όχι ελληνικό καφέ, την ημέρα της σύλληψης του και έτσι δεν μπόρεσε να δει στο φλιτζάνι ότι πρόκειται να τον συλλάβουν, δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί).

Πόσο ηλίθια και θύμα πρέπει να είσαι, ώστε να πεισθείς από κάτι τέτοιες φάτσες για οτιδήποτε, αλλά να πεισθείς επίσης ότι για να πιάσουν τα «μάγια», πρέπει να κάνεις και σεξ με αυτό το πράγμα; Πόση ηλιθιότητα να αντέξει πια και αυτός ο έρμος ο πλανήτης…
ImageHandler (15)

Κατά καιρούς έχουν γίνει διάφορα «πειράματα», όπου αναλύεται η κοινωνική χειραγώγηση. Ίσως να κάνω λάθος και να μην ισχύει, αλλά κατά την γνώμη μου πολλά από αυτά παρακολουθούνται από τις εταιρίες, οι οποίες και χτίζουν τα επόμενα προϊόντα ή τις διαφημίσεις τους, επάνω σε αυτές τις αναλύσεις τους. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που μας έχουν «χώσει» την ανάγκη για διάφορα προϊόντα και gadgets. Και όταν ξεπουλάνε σαν τρελά προϊόντα όπως τα «Smartwatches», καταλαβαίνεις ότι οι εταιρίες κάνουν καλά την δουλειά τους.

Αλλά κανένα από αυτά δεν έφτασε την επιτυχία του Pokemon Go. Είναι τόση η φρενίτιδα που έπιασε τον κόσμο με αυτό το παιχνίδι, που βλέπεις άτομα να κοιτάζουν το κινητό τους και να περπατάνε σαν σουρωμένοι, που δεν γνωρίζεις αν είναι όντως πιωμένοι ή απλά κυνηγάνε Pokemon. Μάλιστα μερικοί είναι τόσο αφηρημένοι, σε σημείο που διεκόπη η ενημέρωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επειδή δημοσιογράφος έπαιζε Pokemon Go, ενώ άλλοι πέρασαν από τα σύνορα χωρίς να το καταλάβουν, ενώ στην Ιαπωνία η μανία αυτήν έστειλε περί τα 700 άτομα στο νοσοκομείο. Και για να έφτασε ο Διεθνής Ανθρωπιστικός και Ανεξάρτητος Οργανισμός να δώσει οδηγίες προς τους γονείς, σημαίνει ότι έχει διεισδύσει κυριολεκτικά παντού.

Ψάχνοντας το σπάνιο Pokemon…

Και είναι τόση η μανία αυτήν, που διοργανώνονται ολονύκτιες συναντήσεις των φαν, ενώ υπάρχουν στις συναντήσεις και αυτές και… εκπαιδευτές Pokemon (!). Μάλιστα, το YouPorn έδωσε τα συγχαρητήρια του, αφού για πρώτη φορά κάποιο trend πέρασε το πορνό. Αν όλοι αυτοί έβγαιναν και φώναζαν και για τις «ληστείες» που τους κάνουν στα εργασιακά τους δικαιώματα ή στους μισθούς τους, τα πράγματα ίσως να μην ήταν τόσο πάτος, ώστε να υπάρχουν άτομα στο Ελλαδιστάν του 2016 που πληρώνονται 100€ τον μήνα και λένε και ευτυχώς έχουν… δουλεια (βάλε τον τόνο όπου θες).

Ευτυχώς που υπάρχουν και οι έξυπνες και εξηγούν και εμάς που δεν μας κόβει...
Ευτυχώς που υπάρχουν και οι «έξυπνες» και εξηγούν τι ακριβώς παίζεται και σε εμάς που δεν μας κόβει…

Και μην παρεξηγηθώ, δεν «κράζω» όσους παίζουν παιχνίδια ή το ίδιο το Pokemon Go ή χρησιμοποιούν τα social media, τα οποία μάλιστα είναι εξαιρετικά χρήσιμα ορισμένες φορές.

Αν είσαι ανήλικος, ή είσαι ενήλικας και παίζεις με τα παιδιά σου ή με την κοπέλα/γυναίκα σου, είναι καλά. Αλλά αν είσαι 35αρης και κυνηγάς με μανία τα Pokemon μέχρι και στην τουαλέτα, τότε ίσως να έχεις πρόβλημα.

Και μπορεί αυτές οι συναντήσεις να είναι καλές για μερικούς, αφού μπορούν να φέρουν τον κόσμο σε επαφή και να γίνονται νέες γνωριμίες, σε σημείο μάλιστα που το αναφέρουν και σαν εργαλείο που ίσως να διώχνει την μοναξιά, το θέμα είναι ότι αν κάποιος περιμένει από το Pokemon Go να έρθει σε επαφή με κόσμο και να γνωρίσει άλλους, τότε κάποιο πρόβλημα υπάρχει.

Εδώ να πω ότι το άρθρο αυτό δεν αφορά κάποιο tip ή κάποια λύση, γιατί κάποια λύση δεν υπάρχει, πιο πολύ είναι τροφή για σκέψη. Δεν θα πω ατάκες του στυλ «βγες έξω και γνώρισε κόσμο/γυναίκες«, «αυτά είναι για παιδιά» κλπ, ο καθένας είναι ελεύθερος να αγοράζει ότι θέλει και να κάνει ότι θέλει και αν θέλει να αλλάξει κάτι, να το αλλάξει από μόνος του και όχι επειδή του το λέει κάποιος.

Θα πω όμως μια συμβουλή στην γλώσσα που καταλαβαίνουν και οι νέοι, καλό είναι να κάνεις και κανένα «logout» που και που από αυτές τις μαλακίες, ίσως και κανένα unistall στα gadget και τις συσκευές που σου πάσαραν σαν αναγκαίες. Επίσης μην κάνεις μάγκες μαγαζιά και εταιρίες, μην τους αφήνεις να σε κάνουν ότι γουστάρουν και μην χαίρεσαι όταν σε ένα μαγαζί σε βάζουν να καθίσεις σε μια άκρη μακριά από όλους, ενώ έχει πολλά «κλεισμένα» εκεί που θέλεις να καθίσεις. Να έχεις εγωισμό, μην αφήνεις να σου τον πατάνε.

13765933_863411650461665_5961393824079035999_o

Κλείνοντας να τονίσω, αν έχεις μικρά παιδιά, είτε δικά σου, είτε από κοντινά συγγενικά σου άτομα, μην τα αφήνεις να έρχονται σε επαφή από μικρά με tablets και κινητά, απλά και μόνο για να κάθονται ήσυχα για λίγη ώρα. Βλέπω παιδάκια από 4 χρονών να χαζεύουν με τις ώρες σε αυτές τις συσκευές, για να μπορούν οι γονείς τους να μιλάνε ήσυχα στην καφετέρια. Και αν δεν μπορέσεις να γλυτώσεις το μυαλό τους, γιατί οι κανίβαλοι εγκεφαλικών κυττάρων καραδοκούν παντού και μπορούν να εισχωρήσουν στο μυαλό κάποιου και να τον αποχαυνώσουν από πολλές μεριές, τουλάχιστον θα γλυτώσεις τα μάτια του και το σώμα του.

Και όταν λέω ότι οι κανίβαλοι εγκεφαλικών κυττάρων είναι παντού, είναι κυριολεκτικά παντού. Αλλά το αγαπημένο τους μέρος είναι τα κινούμενα σχέδια, αφού μπορούν να εισχωρήσουν πιο εύκολα στα αθώα μυαλουδάκια και να τα χειραγωγήσουν ανάλογα. Πάρε για παράδειγμα το παιδικό τηλεοπτικό δίκτυο Nickelodeon, το οποίο θα παρουσιάσει ένα δια-φυλετικό γκέι ζευγάρι στην σειρά κινουμένων σχεδίων «The Loud House», περνώντας παράλληλα τα διάφορα μηνύματα που θέλουν να περάσουν. Φυσικά οι Άγγλοι είναι ένα βήμα μπροστά, αφού διδάσκουν gay μαθήματα στα σχολεία.

Παλιότερα βλέπαμε και εμείς κινούμενα σχέδια, όπως πχ το Thundercats, αλλά οι παραγωγοί της συγκεκριμένης σειράς είχαν προσλάβει έναν ειδικό ψυχολόγο, που έλεγχε το σενάριο κάθε επεισοδίου για να είναι βέβαιοι ότι περνούσε τα σωστά μηνύματα στο κοινό. Και τώρα τα «σωστά» μηνύματα περνάνε, σωστά με βάση το τι θέλει το σύστημα να περάσει.

Και κάτι τελευταίο, μην ανεβάζεις φωτογραφίες από μικρά παιδιά, δικά σου ή συγγενών σου, στο Facebook, μην δίνεις έτσι τροφή στους 750.000 παιδόφιλους και ανώμαλους που παραμονεύουν καθημερινά και έχουν κυριαρχήσει στο διαδίκτυο. Μπορεί εσύ να το θεωρείς κάτι αθώο, αλλά η αθωότητα σπανίζει σήμερα. Αν θέλεις να μοιραστείς φωτογραφίες με συγγενείς σου, μπορείς να κάνεις prive άλμπουμ και να τις μοιράζεις εκεί.

*Αυτό το άρθρο εγκρίθηκε από την Ελένη Λουκά.